Autor Wątek: Termostat w Ave D4D  (Przeczytany 28581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olo

• Gość
Odp: Termostat w Ave D4D
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudnia 2004, 16:02:53 »
A nie prościej za 430zł kupić grzałkęfirmy Defa - norweska . Patrz defa.no
Ja też chyba mam gazową. Postanowiłem nie montować grzałki, bo kolega mam Ave z 2003 i powiedział że dodatkowe ogrzewanie doskonale mu działa - więc słuchając jego rady po co wywalać pieniądze. Widzęże trzeba będzie wrócic do zaniechanego pomysłu, jeżeli to ma tak działać. Na razie czekam na telefon z Toyoty aby ustalili na podstawie nr VIN nadwozia , co mam w środku ?? :modlitwa

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Grudnia 2004, 18:06:25 »
A ja to słowo dajęjuż nie wiem co o tym myśleć bo u mnie ogrzewanie działa bez problemów.  Bez włączania dodatkowego grzania/bo jak napisał Zombie działa dopiero poniżej 0 st C/ ciepłe powietrze zaczyna lecieć po przejechaniu ok. 3-4 kilometrów. Po przejechani kilku następnych przy nastawieniu temperatury w „położeniu” HI robi sięjuż ciepło.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudnia 2004, 00:08:44 »
W sumie to nie wiem do czego sięustosunkować. Część postów jest o normalnej temperaturze silnika a inni znów piszą kiedy zaczyna silnik grzać. Ja rzadnego dodatkowego koksownika nie mam i wydaje mi się, że jest git. Silnik faktycznie osiąga normalną temperaturępracy (w/g wskaźnika) po ok. 10 km, ale ciepłe powietrze zaczyna lecieć po ok. 3 km. Piszęoczywiście o warunkach zimowych.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudnia 2004, 00:21:27 »
Cytuj (zaznaczone)
...ale ciepłe powietrze zaczyna lecieć po ok. 3 km

:athunbsup

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudnia 2004, 09:30:17 »
Cytat: ZACHARY
Bez włączania dodatkowego grzania/bo jak napisał Zombie działa dopiero poniżej 0 st C/

U Mnie ono działa bez względu na temperaturę. Więc zupełnie nie wiem czemu w Ave jest inaczej :chmmm  :chmmm  :chmmm  :chmmm
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2006, 10:12:13 wysłana przez Gosiek »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2004, 10:59:23 »
ja napisałem, że Zombie tak pisał opierając sięchyba na instrukcji obsługi.

Zombie

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudnia 2004, 11:42:12 »
Witam.
Ciepłe powietrze - rzeczywiście, przy ustawieniu na "auto" leci po 3-5 km - przy temperaturze zewnętrznej ok 0 do -3 stopni. Ale.... co będzie przy - 15?  :modlitwa

Poza tym zauważyliście, że owo ciepłe powietrze leci z kratek, ale ledwo ciepłe, a jest to kosztem.... ssania. Przy chęci szybkiego uzyskania ciepłego powietrza - ssanie walczy z silnikiem przez 10 km.. A to nie jest normalne  :aduh  
W innych samochodach wygląda to zupełnie inaczej, a przy zamontowanej fabrycznie "nagrzewnicy" - ciepełko powinno na początku być dostarczane właśnie z niej, aby silnik po 3-4 km przestał pracować na ssaniu!!!
 Ale AVE ma, oczywiście, inaczej... :cwalbrush  
Nagrzewnica nie dostarcza ciepłego powietrza tak, jak Omega czy BMW, a silnik jest dość długo niedogrzany, pracując zbyt długo na ssaniu... :shock:

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudnia 2004, 12:03:19 »
Zombie:"...- ssanie walczy z silnikiem przez 10 km.. A to nie jest normalne" - a co jest normą? i kto ją ustala? mj ojciec jeździ Peugeot-em 406 HDI i jemu też ssanie jak to nazywasz walczy z silnikiem ok 10 km.

wiem dlaczego, ale jesteś tendencyjny!

a przy -15? pożyjemy zobaczymy!

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudnia 2004, 12:59:00 »
Nagrzewnica pracuje, żeby silnik krócej chodził na ssaniu? Przecież to nie ma znaczenia. Silnik, fakt, łyka wtedy więcej paliwa, ale nagrzewnica, która miała by to oszczędzić też przecież musi pobierać energię. Nawet jeśli byłaby to energia elektryczna to znowu obciążamy silnik. (chyba,że jądrowa :lol: )

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudnia 2004, 17:04:09 »
Cytat: Adrian
...(chyba,że jądrowa :lol: )

:-DD  :-DD      :athunbsup        :-DD  :-DD

Zombie

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Grudnia 2004, 21:29:41 »
Eeee, złośliwcy  :lol:
Mi chodzi o to, że jak chcęmieć ciepło szybciej - to zabieram ledwo nagrzaną przez silnik wodędo nagrzewnicy samochodu celem oddania tego ciepła do wnętrza.

Jeżeli nie włączęprzez pierwszych 10 km ogrzewania wnętrza i będęmarzł - silnik szybciej siędogrzeje, przez co ssanie szybciej sięodłączy (przy ok 70 stopniach na bloku silnika ssanie idzie spać)

A dodatkowa nagrzewnica, tak jak miałem w Omedze - powinna dostarczyć ciepło do wnętrza (silnik nie musi ciepełka oddawać) i jednocześnie nadmiarem ciepła szybciej dogrzać płyn chłodzący silnika - ale tak to działa w innych, niemieckich samochodach!  :anarty

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudnia 2004, 22:05:31 »
Cytat: Zombie

...Nagrzewnica gazowa załącza sięjedynie przy temperaturze poniżej 0 stopni, czyli w temperaturach zamarzania moich płynów ustrojowych :-)

a jak jest z tą inną "spalinową"? bo ja mam takową.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2005, 12:15:14 »
Zombie
Napisz jeszcze cos
Boki zrywac.Malo w spodnie nie popuscilem.Zostane chyba przy moiej staruszce Carinie .

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lutego 2005, 22:53:00 »
Cytat: Zombie
Ale.... co będzie przy - 15?

Cytat: ZACHARY
a przy -15? pożyjemy zobaczymy!

No i jak Wasze doświadczenia przy - 15 stopniach? Ja nad morzem niestety nie miałem okazji jeździć w niższej temperaturze niż -5, więc jestem ciekaw jak auto sięnagrzewa w niższych temperaturach.
A przy okazji, gdzie podział sięZombi? Muszęprzyznać, że mi Go (komentarzy)brakuje. Tak jakoś nudno. :(

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marca 2005, 16:19:46 »
jak jest -18 i samochod pracuje na wolnych obrotach (stoimy w korku) i wlaczane jest ogrzewanie to nie ma mozliwosci aby sie zagrzal silnik chodzi caly czas na ssaniu. Jezeli jedziemy to wskazowka temp wody dojdzie do normalnego polozenia ale jak sie zatrzymamy znow spada i wlacza sie ssanie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl