Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: tempomat
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Września 2011, 20:40:20 »
Pytanie (i jednocześnie prośba o sprawdzenie) do kolegów posiadających tempomaty: czy kontrolka CRUISE po naciśnięciu przycisku ON/OFF świeci także na postoju, czy tylko po przekroczeniu tej minimalnej prędkości przy której można tempomat włączyć (40km/h zdaje się) ?  Bo podłączyłem dźwigienkę tak na szybko (bez montowania) i na postoju u mnie nie świeci nic :cry:  Więc chyba nic z tego... Ale popatrzcie co ciekawego natrafiłem przypadkiem:
http://allegro.pl/kierownica-toyota-corolla-1-4-d4d-sed-i1794636570.html
czyżby w "bliźniaczym" sedanie to działało? Dziwne :|
"With Oden on our side..."

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Września 2011, 21:23:11 »
U mnie świeci również na postoju :( a co do aukcji na allegro to oni często sami nie wiedzą co sprzedają i równie dobrze może być od d4d 2.0
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2011, 21:24:46 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Września 2011, 16:04:33 »
Wracając do tematu (skoro już mam dźwigienkę to zanim ją sprzedam podrążę jeszcze trochę temat :-) ) to czy słyszeliście może o możliwości podpięcia się pod komputer i "zaprogramowania" tam obsługi tempomatu? W Oplach podobno (czytałem o silniku 1,7CDTI) kupują dźwigienkę, podpinają się do komputera, zaznaczają opcję "tempomat" i wszystko działa :| Może w naszych autach też by się tak dało... Nie mam czasu do elektryka samochodowego pojechać, ale w sobotę będę się widział z gościem, który coś może wiedzieć w tym temacie, tyle, że nie wiem czy ma interfejs pasujący do podłączenia do Toyoty, gdyż nie zajmuje się takimi rzeczami zawodowo. No i będziemy się widzieć na parapetówie brata, więc nie wiem jak to będzie :grin:

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Września 2011, 16:14:35 »
W oplu tak to działa niezależnie od wersji silnikowej - sam robiłem.
Ile zapłaciłeś za dźwigienkę (masz z kabelkiem)?
pzdr.
Michał

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Września 2011, 16:21:37 »
100PLN + wysyłka, cała kierownica (Auris Sol Plus) i to w o dziwo dobrym stanie (dziwie się trochę, bo same dźwigienki bez kabla od Corolli Verso widywałem po 90-95zł). Czyli mam dźwigienkę, kabelek, zaślepkę, śrubki oryginalne... tylko zdaje się, że będę to teraz musiał sprzedać :|

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Września 2011, 16:24:55 »
100PLN + wysyłka, cała kierownica (Auris Sol Plus) i to w o dziwo dobrym stanie (dziwie się trochę, bo same dźwigienki bez kabla od Corolli Verso widywałem po 90-95zł). Czyli mam dźwigienkę, kabelek, zaślepkę, śrubki oryginalne... tylko zdaje się, że będę to teraz musiał sprzedać :|

Daj znać na PW jak się zdecydujesz. Potestuję w Verso.
pzdr.
Michał

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Września 2011, 16:01:27 »
Najnowsze wieści zza kulis noweli pt. "Tempomat w 1,4 D4D" są takie, że jednak umarł w butach... :-( Dotarłem do na tyle życzliwego elektryka w serwisie Toyoty, że za free podpiął się i posprawdzał w sterowniku silnika (nie w moim, ale takim samym, mieli tam jakiegoś na salonie) i okazuje się, że sterownik tego silnika nie ma wogóle w opcjach obsługi tempomatu. Tłumaczy to, dlaczego żadna z wersji z tym silnikiem nie zjeżdżała z taśmy z tempomatem. Mimo determinacji jestem bliski rezygnacji z tej beznadziejnej walki o podwyższenie standartu wyposażenia Aurisa, ale jeszcze ktoś podpowiedział mi, że można podpiąć zewnetrzny sterownik samego tempomatu i może uda się go zintegrować z oryginalną dźwigienką... Podroży to niestety koszty, nie wiem jeszcze o ile. Więc o ile starczy mi cierpliwości to zobaczę jeszcze co uda mi się wykombinować. Jak na razie to tylko przybywa mi chętnych na odkupienie dźwigienki i kabelków :grin:

tom

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Października 2011, 09:12:42 »
W wersjach polyftyngowych nie swieci sie CRUISE tylko okragly zielony jakby zegar

tkasenko

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Grudnia 2011, 21:52:16 »
Witam

Wiele czytałem o samodzielnym dołożeniu tempomatu i nie wytrzymałem i kupiłem cały komplet do swojej corollki e15 D4D MMT.
Oto wnioski: niestety w MMT nie wyszła żadna corollka w tempomacie ponieważ nie ma takiej możliwości. Tempomat kupiłem od koleszki który sam sobie zamontował go do 2.0 D4D i niestety rozbił samochód. Nie wiem jak w 1.4 z manualem, ale w MMT nie ma nawet w zegarach kontrolki CRUISER. Tempomat w całym komplecie wystawiłem na allegro - może kto chętny?

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Grudnia 2011, 22:22:29 »
Jaka cena?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Grudnia 2011, 21:08:47 »
Jaka cena?
Ty Szymon musisz dokupić tylko kabelek i dźwigienkę...
Obi

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Grudnia 2011, 22:54:24 »
jaka cena ?
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

tkasenko

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Grudnia 2011, 18:09:30 »
Witam

http://allegro.pl/tempomat-corolla-e15-komplet-i2004420881.html

Wystawiłem komplet za 180 zł ponieważ sam tyle zapłaciłem. Ale możemy się potargować. Służę też pomocą w montażu. W moim modelu jest w kierownicyt wejście na ten kabelek, ale nic nie działa. W zegarach nie mam ani wskaźnika CRUISER ani przekreślonego zegareczka.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Grudnia 2011, 18:15:05 »
Możesz śmiało dopisać, że działa też w Verso (2009 i dalej) w obu wersjach benzynowych. Zastrzeżenie mam tylko takie, że to nie jest tempomat tylko manetka tempomatu z instalacją elektryczną. Niby szczegół, ale nazywajmy rzeczy po imieniu bo inaczej zaczniemy np. na cewkę mówić instalacja zapłonowa  ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2011, 18:17:53 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Grudnia 2011, 20:26:50 »
Witam

http://allegro.pl/tempomat-corolla-e15-komplet-i2004420881.html

Wystawiłem komplet za 180 zł ponieważ sam tyle zapłaciłem. Ale możemy się potargować. Służę też pomocą w montażu. W moim modelu jest w kierownicyt wejście na ten kabelek, ale nic nie działa. W zegarach nie mam ani wskaźnika CRUISER ani przekreślonego zegareczka.
Manetka a tempomat to dwie różne rzeczy ........
zgadzam się z mgenkem że pomyliłeś pojęcia.....
Pozdrawiam
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl