Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pitsolu

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #615 dnia: 04 Grudnia 2019, 20:06:55 »
Witam

Zmieżyłem piny lewy dolny masa lewy gorny +12  prawy dolny podobno powinin być +12  zmieżylem ani masa ani plus mostek nic nie daje po przekreceniu stacyjki. jak inaczej sprawdzić  bez manetki i diody w liczniku.

Czy da rade zdiac tą blache nad komputerem ECU zeby dostać sie do wtyczek kompa   

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #616 dnia: 04 Grudnia 2019, 21:50:18 »
Pistolu, nie wiem czy tempomat ma sens przy 1.0. Małe wzniesienie, górka i trzeba redukować bieg i ponownie załączać tempomat. Ma to sens przy większych mocach i automatycznych skrzyniach biegów. Dla przykładu Yaris 1.33 99km na trasie trasie po prostu nie jedzie a co dopiero 1.0 69 km. No chyba że robisz trasy na których nie ma wzniesień to ok.

Offline Pitsolu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #617 dnia: 05 Grudnia 2019, 17:33:00 »
Witam kolego gawith

Jeżdze po powierzchniach płaskich.

O różnych modelach marki Toyota było w tym temacie. Czy da się sprawdzić pracę tempomatu na ktrótko jak niema diody na desce.

Czy wie ktoś jak zdjąć wtyczkę przy ECU żeby ptzedzonic wiązkę od komp ECU do kierownicy który to pin

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #618 dnia: 06 Grudnia 2019, 11:18:39 »
W Auris II FL 1,33 2018r wystarczyło podłączyć manetkę (z Ali) i wszystko działa jak trzeba. Zaślepka w ASO 16zł.
Miałem tylko spory problem z odpięciem bocznych zaczepów poduszki. Najpierw próbowałem naciskać sprężynę płaską końcówką klucza ampulowego, potem szpilką od namiotu, ale w ogóle nie szło. Pomogło użycie śrubokręta krzyżakowego, okazuje się, że nie wystarczy naciskać sprężynę do wewnątrz. Śrubokręt trzeba włożyć między sprężynę a plastik (otwór w kształcie U), tak żeby naciskać ją jednocześnie w dół.

Dziękuję wszystkim za zamieszczone w tym wątku informacje.

Offline Pitsolu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #619 dnia: 06 Grudnia 2019, 22:22:35 »
Witam

Prześwietlając auto w poszukiwaniu kabli ktore czesto brakuja i po za manetrka tempomatu trzeba pociągnąc kabel od ECU. Zdjołem osłonę kolumny kierownicy i czarna wtyczka najwyże pod kierownicą w wersiach gdzie nie chodzi tempomat z braku kabli jest tylko jeden kabelek. U mnie jest ich aż 7 w tym dwa którę są dokładane. 

Czy ma ktoś schemat od czego mogą być te piny jak są kable to i pewno siegają do ecu.

Czy ma ktoś z warszawy okolicy udostepnić manetkę tempomatu i "wiazkę. Do podłaczenia sprawdzenia czy chodzi.   

Offline Dzidu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #620 dnia: 07 Grudnia 2019, 05:46:47 »
Mam

Offline Dzidu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #621 dnia: 07 Grudnia 2019, 08:47:23 »
Manetkę mam z kablem krótkim ,pod poduszkę.
Jestem z Bemowa. Mogę pożyczyć.
Manetkę kupiłem na alliexpres, u mnie nie działa.

Nie mogę wysłać PW

Offline Dzidu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #622 dnia: 07 Grudnia 2019, 11:04:51 »
Pitsolu daj nr. telefonu na PW. Ja nie mogę wysłać PW

Offline Pitsolu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #623 dnia: 10 Grudnia 2019, 20:36:49 »
Jak by ktoś miał schematy i chciał by pomoc lub ma konto na toyota tech to podaje numer Vin do auta VNKKL0D380A024150

Offline Pitsolu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #624 dnia: 31 Grudnia 2019, 07:31:53 »
Czy jest ktoś z Warszawy lub okolicy ktomu tempomat działa w yaris II lub III czy dał by porownać obejżeć różnice

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #625 dnia: 02 Stycznia 2020, 13:18:12 »
Chce ktoś tempomat? Mam jeden na zbyciu, tempomat z przewodem i wtyczka ;)
U mnie działa p&p. Oddam za 5 dyszek + wysylka ;)

Offline kkrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #626 dnia: 12 Stycznia 2020, 20:25:39 »
Witam Wszystkich,
Jedno pytanie do tych, którzy przygodę z dokładniem przewodów mają już za sobą.
Z Toyota Tech sprawdziłem jak powinno przebiegać połączenie Tempomat - ECU (E6-pin1>>AE3 pin7>> A50 pin36).
Problem w tym, że nie jest dla mnie tak łatwo znaleźć złącza E6 oraz AE3. Podane lokalizacje na Toyota tech niestety nie są dla mnie bardzo pomocne. (Nie jestem mechanikiem, ale jedna końcówka przewodu jest juz w A50/pin36:)).
Bardzo bym prosił o pomoc w przybliżeniu położenia tych złącz(opisowo lub fotograficznie;))
Jeszcze jedno pytanie czy działa wam ograniczenie prędkości, czy też był wymagane dołożenie przewodu (E6 pin4>> AE3 pin18 >> A50 pin20).

Pozdrawiam,
Krzysiek
Auris2TS, 2018Premium

p.s.
dostęp do Toyota tech wykupiony na godzinę - piątek wieczorem, do dziś aktywny.
Ale przeglądarki nie były zamykane. Widać do póki sesja trwa, dostęp aktywny:)

Offline Bacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #627 dnia: 12 Stycznia 2020, 21:45:05 »
Nie pamiętam oznaczeń. Jedna kostka pod poduszką, drugą w kolumnie kierownicy po lewej. Trzecia gdzieś tam za licznikami ale nie wiem czy ktoś miał zacięcie żeby ją znaleźć. No i czwarta wielka od komputera pod maską.

Offline kkrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #628 dnia: 12 Stycznia 2020, 22:12:11 »
Bacek,
Dzięki za odpowiedź. Ta kostka pod poduszką to ta, w którą wpinam przewód od manetki (czy jakąś inną masz na myśli?)
Druga w kolumnie po lewej to pewnie E6, z dokumentacji wynika ze ma 16 pinów i jest czarna.
Trzecia za licznikami to pewnie AE3 koloru białego z 18-stoma pinami.
Czwarta A50 - przy ECU. Pierwsza i czwarta bez problemu, ale właśnie druga i trzecia to jest zagadka.
Zdjąłem osłonę kolumny kierownicy oraz wypiąłem zegary ale niestety nie byłem w stanie jednoznacznie stwierdzić, które to złącze:(

pozdrawiam,
Krzysiek

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #629 dnia: 12 Stycznia 2020, 22:44:38 »
Kostka pod poduszką to ta, w którą wpinasz przewód od manetki (na schemacie to jest z4). Pod kolumną jest E6, czarna, ale 14-pinowa, a nie 16. AE3 jest za zegarami, ale tam raczej się nie dostaniesz, za ciasno. A50 - w komorze silnika, obok skrzynki z przekaźnikami i bezpiecznikami. Może być, że przewód w wiązce z A50 do AE3 jest, a dalej już nie. Najłatwiej będzie pewnie pociągnąć przewód od E6 bezpośrednio do A50.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl