Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas hamowania  (Przeczytany 32762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

danielo

• Gość
Odp: Drgania kierownicy podczas hamowania
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2005, 13:20:17 »
Cytat: topol
melacha napisał/a:
5. tarcze powinny wytrzymac ok 100 000 km (tyle wytrzymaly moje i juz nie nadawaly sie do toczenia)

100k km???? troche szybko...

u mne wytrzymały 200 000 km zanim poszły na śmietnik historii.....

ja mam 250k km. po 190k km bylo przetoczone. teraz juz sie nadaja do wymiany i wlasnie szukam czegos dobrego.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2005, 15:55:47 »
panowie ale nie porownujcie tarcz z cari do tarcz z ave bo to inna bajka

topol

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2005, 15:57:19 »
A dlaczego inna  :?:    :?:

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sierpnia 2005, 01:00:42 »
bo inne tarcze

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sierpnia 2005, 11:15:29 »
Cytat: topol
Czy generalnie można przyjąć że Avensis to już trochęinna bajka (jakościowa) niż Carina

tak :(

lukko1979

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2006, 19:21:45 »
posiadam ave 98 1,6 od 2 lat , od samego początku mam problem z drganiami i wibracjami podczas hamowania z tyłu samochodu , w pierwszej kolejności wymieniłem szczenki i bębny jedyna zmiana to była taka że wibracje i drgania pojawiały się podczas hamowania z prękością 130 i większą a nie jak wcześniej 80 , kolejną moją wymianą były gumy na drążku stabilizacyjnym i simerbloki na drążkach wzdłuznych oraz sprawdziłem komputerowo bicie piast ok . problem jest dalej jak na początku .Prosze o jakiś cynk jak ktoś się spotkał z takim problemem

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Marca 2006, 09:23:30 »
Witam!

Od dłuższego czasu pojawiły się u mnie drgania na kierownicy łącznie ze słyszalnym delikatnym pukaniem (pukanie to może złe słowo...)  podczas hamowania silnikiem. Objaw odczuwalny jest zwłaszcza przy niedużych prędkościach. Mam wrażenie że to maglownica, ale nie jestem do końca przekonany. Dodatkowo przy ostrzejszym skręcaniu (np. na skrzyżowaniu) kiedy przód "nurkuje" czasami da się usłyszeć delikatne puknięcie gdzies z przodu samochodu. Przegląd robiłem niedawno i nic nie stwierdzono niepoprawnego ani pod kątem zbieżności ani jakichkolowiek luzów w układzie zawieszenia - ale nic nie chciałbym sugerować, bo może badanie przebiegło bardzo pobieżnie i dlatego nic nie wyszło.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim u siebie?

Pozdrawiam!

:-\
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2006, 09:25:20 wysłana przez marcinekmm »
Marcin

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Marca 2006, 09:32:25 »
Był taki podobny temat przerabiany na forum tyle że w carinie. Przyczyną był luz przegubu wewnętrznego. Luz powoduje przestawienie się przegubu i sprawia że układ jest niewyważony. Efekt drgania na kierownicy, charakterystyczne - że po puszczeniu gazu lub hamowania silnikiem.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2006, 09:38:18 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Marca 2006, 09:43:25 »
Dzięki - zaraz poszukam w dziale Carina :)

Pozdrawiam!
Marcin

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Marca 2006, 10:57:06 »
Czy możesz podrzucić jakiś link, bo nie moge znaleść niestety... :(
Marcin

lukko1979

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Marca 2006, 21:22:09 »
pisałem już wcześniej o moim problemie podczas hamowania lecz do tej pory nikt nie dał mi żadnej odpowiedzi więc ponawiam prośbę o podanie jakiej kolwiek przyczyny która by to mogła powodowac . Z wyrazami szacunku LUKKO

MichaliK

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Marca 2006, 22:44:07 »
wg mnie sa dwa rozwiazania:
pierwsze to pospadaly odwazniki wywazajace kolo i trzeba podjechac do zakladu wulkanizacyjnego na przewazenie,
jezeli to nie pomoze i nadal bedzie drgala kierownica podczas hamowania, to moga byc pokrzywione tarcze hamulcowe.
Pokrzywienie moglo nastapic na przyklad na skutek wjechania w duza kaluze na rozgrzanych tarczach.

Pozdr.
MichaliK

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Marca 2006, 05:46:11 »
Lukko - jeśli masz stalowe felgi, to je zmień a problem sam zniknie ;D. Oczywiście jeśli ich dotychczasowe wyważanie/prostowanie nic nie daje.
Kiedyś miałem taką samą sytuację: drgania i buczenie przy hamowaniu (bez względu na siłę hamowania). Wymieniłem tarcze, klocki, bębny, szczęki, płyn i ciągle nic. Koła wyważałem w różnych zakładach a poprawy prawie żadnej. Aż wreszcie w serwisie założyli mi koła od innego Ave i było po problemie. Później się dowiedziałem, że stalowe felgi w Toyotach są po prostu słabe i bardzo szybko się krzywią. Kupiłem alu i mam problem z głowy - czego Tobie również życzę ;)

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Marca 2006, 07:13:54 »
Obawiam się, że wina tarcz odpada -- >skoro problem jest z tyłu.
Przenieś koła na przód i sprawdź wtedy, czy to wina felg albo opon.
W Avensisach przed 2000 występował taki problem, ale z kołami przednimi -- > nagminnie wichrowały się tarcze i trzeba je było wymieniać lub toczyć. Tył to jednak inna sprawa.

Ja (w 1.6 '99) miałem podobne problemy (wibracje i hałas ale podczas jazdy) z tyłem przez g****ne opony --> wymieniłem i było po krzyku.

lukko1979

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Marca 2006, 16:36:41 »
jeżeli chodzi o opony i felgi to mam dwie pary letnie na alumach a zima na stalowych , drży i wibruje tak samo
ale dzięki za wskazówki
pozdawiam lukko
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2006, 16:38:29 wysłana przez lukko1979 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl