Autor Wątek: Problem ze sprzęgłem  (Przeczytany 8539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Problem ze sprzęgłem
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lipca 2009, 18:16:19 »
Tak wlasnie wyglada problem z chipowanym silnikiem. Poprostu za duzy momnent przychodzi na kola i nie wytrzymuje bieznik w oponie i sprzeglo.Wystarczy dodac gazu ostro i sprzeglo czuc.Dzisiaj sie pilnuje i mam nadzieje ze na tym ostatnim sprzegle zrobie moze kolo 200kkm.Po prostu przy 147KM winien byc wiekszy docisk na przednia os.Trudno takie auto otrzymalem i bardzo sie cieszylem z tego ze nikt mi nie podskoczy ale takie cos niestety za darmo nie istnieje.Jedyny plus ze jak sie jedzie na autostradzie malym gazem i spokojnie mozna zejsc do 6.8l/100km przy max do 130km/h
Pzdr.camry 2.2
P.S Drugi problem to dodawanie gazu w wozie naladowanym do oporu w Alpach.Silnik klaruje wszystko tylko srzeglo nie, a czasem stopa swierzbi.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lipca 2009, 18:24:01 »
A ten wciąż swoje  <diabel>

Może napiszesz, ile masz Nm, bo z 2164ccm to więcej niż 220 osiągnąć naprawdę ciężko w N/A.

A 220Nm do zapalenia 205/65/15 bez użycia sprzęgła to trochę mało.

A podawanie, ile masz koni nic nie daje - to sztuczna wartość obliczana na podstawie momentu obrotowego i RPM.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2009, 18:25:54 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lipca 2009, 22:34:39 »
Jest okolo 220Nm ale ja mam kola 195x70x14 H innych nie zalecaja do tego modelu.W Szwecji na szerokich kolach jezdzi wies i araby turki cyganie Ci bija rekordy w szerokosci.normalni ludzie jezdza tyle ile nakazala fabryka.Unas funkcjonuje ten przepis ze opony musza byc te co dopuszcza fabryka.Szerokie stosuja bardzo mlodzi ludzie aby imponowac dziewczynom.Samochod uzytkowy ma byc tanim srodkiem lokomocji a szerokie opony to wieksze zuzycie paliwa.Zreszta tak dobrych drog aby jezdzic na nisko profilowych i szerokich oponach niema wszystkie sa do 110km/h pare odcinkow 120km/h na autostradach.jest ostra kontrola weszly nowe przepisy za jedenm kilometr wiecej bedzie od dopuszczalnego juz jest kara ponad 1500sek.
Wiele entúzjastow kupuje szerokie felgi i o duzej srednicy ale taki zestaw musi przejsc homologacje w stacji kontroli rocznej.Ludzie jezdza na takich dziwologach ale najczesciej rok gdzy w nastepnym roku kola szerokie i niskie sa lyse koszt kompletu z felgami to rzedu 20 000sek.Koszt zmiany warunkow trakcyjnych auta jest tez dosc duzy stacja sobie liczy sporo grosza.A jak niemasz i jezdzisz szczegolnie na oponach wystajach poza obrzeze blotnika.Policja zatrzymuje natychmiast i nakazuje zmiane w ciagu paru dni i jak nie dokonasz wylaczaja pojazd z ruchu.Kola szerokie wymagaja ukonczenia szkoly szybkiej jazdy.sa bardzo niebespieczne w warukach  normalnych drogowych.Pzdr.camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipca 2009, 22:56:51 »
Hmm, ja szersze, niż fabryka pisze stosuję celem poprawy właściwości trakcyjnych samochodu, a nie widziałem jeszcze dziewczyny, lecącej na szeroki kapeć  :grin:

Zastanawiam się, czy żałować, czy się cieszyć...  <diabel>

Jak podajesz jakieś ceny - użyj kalkulatora, i przelicz je na PLN, albo chociaż EUR - nie każdemu chce się szukać aktualnego kursu, i przeliczać to, żeby mieć jakieś pojęcie o tym, co piszesz. Myślę, że gdybym Ci podał cenę w Hrywnach, czy Kunach, to też nie byłbyś zadowolony.

Z tymi "bardzo niebezpiecznymi, szerokimi kołami" to mnie ubawiłeś, chyba nie powiesz, że w Szwecji, żeby założyć szersze opony, to trzeba iść na dodatkowy kurs ?  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lipca 2009, 08:29:12 »
Zalozyc wszystko mozesz,ale nie przejdzie kontroli rocznej,albo policja nalozy zakaz poruszania sie tym pojazdem po drogach publicznych.
Jak jezdzisz  do 100km/h to niema problemu chociaz poslizg wodny dostaniesz juz nawet ponizej jezeli wpadniesz wglebsza wode na szerokich kapciach.
Po prostu jest za maly docisk na cm kwadratowy opony do jezdni.No i jezeli opona wystaje poza obrys samochodu to odrazu pierwszy patrol naklada zakaz sie poruszania tym pojazdem po drogach publicznych.
 Umiejetnosc jazdy na szerokich oponach na torach zdobywa sie poprzez zrobienie licencji.Instruktor wyuczy jak nalezy postepowac i co mozna.Najgorsi sa ludzie co nalozy aby bylo szerokie i wielkie a pozniej w sytuacji krytycznej wpada w poslizg z blachego powodu poprostu nie wiedzial ze majac szerokie opony pozbyl sie przyczepnosci do jezdni.Nic nie oszuka tej przyczepnosci liczy sie waga pojazdu i docisk opony do jezdni mierzonej w ilosc kilogramow na 1 cm kwadratowy.
To co sprzedaje handel po czesci sie miesci w tej tolerancji ale kosztem wiekszego zuzycia paliwa i gorszych parametrow trakcyjnych ale klient patrzy tylko na wyglad a szczegolnie gdy ten jest bardzo rasowy i na tym sie robi pieniadze. <brawo>
Pozdr.Camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lipca 2009, 08:35:13 »
1500sek=140€=188$ Pi razy oko.

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipca 2009, 08:51:40 »
Podłączę się jeszcze raz wymieniłem tydzień temu pompę sprzęgła odpowietrzyłem etc. po trzech dniach zauważyłem że się zapowietrza zajrzałem jeszcze raz okazało się że końcówka przewodu padła ,wymieniłem przewód (hamulcowy fiat uno za 30 pln) .Teraz mam jeszcze większy problem pompa nie daje oleju tzn działa ale pompuje powietrze nie ma przelotu od zbiornika do przewodu .Czy to wina pompy?Czy jakaś regulacja popychacza załatwi sprawę?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipca 2009, 09:31:25 »
Oczywiście, jak to często bywa, jest problem, ale nie wiemy w jakim samochodzie, możemy się jedynie domyślać, że jest to Fiat Uno, a kolega przypadkiem trafił na forum Toyoty...

Po raz n-ty apeluję do użytkowników o uzupełnienie profilu, i/lub podawanie w poście o jaki samochód chodzi, może być wg schematu : rok / silnik / skrzynia / nadwozie, wtedy będzie łatwiej cokolwiek pomóc, chociażby dlatego, że układ hydrauliczny sprzęgła w 2.2 i V6 ma jedną, drobną różnicę.

Teraz do konkretów  :

Układ odpowietrzony ? Jaka pompa ?

Możesz spróbować podkręcić, ale z tego, co pamiętam, to tam jest może z 2mm zakres regulacji, i nic on nie daje.

Przewód który wymieniłeś ? Giętki, czy sztywny ?

pzdr

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lipca 2009, 09:38:11 »
Konstruktorzy zalatwili wszystkich nie wiedzacych,ze system sprzegla nie odpowietrza sie identycznie jak system hamulcowy.Prawidlowo mozesz odpowietrzyc w nastepujacy sposob.Odkrecasz dolny nipel i podlaczasz pomke do nipla pompujac wyciagasz plyn i zarazem powietrze,to tylko funkcjonuje pod pewnym "vakum" podcisnieniu.Wyciagasz dotad az przestanie sie pokazywac powietrze,pamietaj o uzupelnieniu plynu w zbiorniczku.Aby zaczac cala operacje pompka musi byc zalana plynem.Moze byc zwykla od "czysciarka do szyb",ciagniesz plyn z instalcji i wtryskujesz do butelki.W ten sam sposob uzyskujemy wymiane plynu. Najlepszy efekt uzyskujemy zalewajac system plynem hydraulicznym silikonowym.Jest cholernie drogi litr okolo 70$ ale to juz dziala na cale zycie.
System ten opracowano jeszcze wlatach 70 tych na zlecenie zielonych aby ludziska nie psikali plynami hamulcowymi do natury.
Pzdr.Camry 2.2

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lipca 2009, 13:49:10 »
ok ok nie napisałem jakie auto ale jak pisze na forum camry to chyba nie chodzi mi o trabanta .Wszystko sprawdzone nie kupujcie pomp od JC.pozdro Piotr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl