Autor Wątek: Common rail  (Przeczytany 5622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
Common rail
« dnia: 08 Marca 2009, 09:08:27 »
Witam!
Mam do was konkretne pytanie, czy istnieją silniki benzynowe zasilane techniką common rail, jeśli tak podajcie przy okazji jakiś przykład takiego silnika.
d.s.

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Common rail
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2009, 11:31:28 »
Jest ich juz całkiem sporo, np silniki mitsubishi z serii GDI.
Raz na wozie, raz w nawozie.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2009, 11:52:54 »
Hm....
A czy nie jest tak że Common Rail jest tylko w dieslach?
W wikipedii znalazłem coś takiego :
Common rail (w wolnym tłumaczeniu: wspólna szyna) - nowoczesna wersja systemu bezpośredniego wtrysku paliwa w silnikach Diesla.

Pozdrawiam
Obi

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2009, 20:02:06 »
No właśnie Panowie, jak to jest z tym Common rail, czy tylko do diesli? 

A i z całym szacunkiem silnik GDI ,to nie jest silnik z układem zasilania Common rail. Polecam czytać ze zrozumieniem!!!

ja natomiast polecam opcje edycji postów

Eddie
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2009, 20:34:11 wysłana przez eddie »
d.s.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2009, 20:32:50 »
http://jcwinnie.biz/wordpress/?p=2464

Cytuj (zaznaczone)
A gasoline direct injection supply pump, like the one from Stanadyne Automotive Corp. pictured above, is used in GDI common rail systems in passenger cars. The pump design is lightweight and compact to fit neatly on various engine configurations. It is self-lubricated and contains an internal pressure limiter.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gasoline_Direct_Injection

Cytuj (zaznaczone)
Koncern Mitsubishi jako pierwszy (1995 r.) seryjnie wprowadził silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa do komory spalania. Twórcy silnika GDI z dumą podkreślają, że łączy on w sobie właściwości dwóch jednostek; dużą moc benzynowej, z niskim zużyciem paliwa i wysokim momentem obrotowym charakterystycznym dla silników wysokoprężnych. Obliczyli, że w stosunku do konwencjonalnego silnika benzynowego, GDI zużywa o 20% mniej paliwa, o tyleż samo procent emituje mniej dwutlenku węgla i ma o 10% większą moc.

1.8 GDI to  chyba jedyne co mi sie podoba w mitsubishi :)  duzo moc z malej pojemnosci ( chyba 125 kucy) i spalanie ktore w 90 latach chyba nie mialo sobie rownych

http://www.freepatentsonline.com/6345609.html - Supply pump for gasoline common rail
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2009, 20:38:17 wysłana przez eddie »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2009, 21:28:16 »
thx Eddie :)
nie tylko w dieslach, dosłowne tłumaczenie owszem jest takie jak podałeś, ale oznacza bezpośredni wtrysk paliwa. Zarówno oleju napędowego jak i benzyny.
Poszukaj w google o silnikach FSI to to samo co GDI tylko grupy VW-Audi, w Fiat-Alfa silniki te mają chyba oznaczenie JTS.
To prawda Eddie, to była najlepsza rzecz w carismie.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2009, 21:39:12 wysłana przez CUinHell »

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2009, 22:10:11 »
Hm.
Ciekawe rzeczy piszecie.
W Polsce zwyczajowo w benzynie używa się określenia wielopunktowego wtrysku benzyny. I choć istota konstrukcji jest ta sama, to budowa i ciśnienia inne. Nie wiem czy nazwa Common rail nie jest zastrzeżona prawami autorskimi tylko do diesli jako nazwa systemu wtrysku a nie istoty działania ?
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2009, 22:13:32 wysłana przez Bonzol »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2009, 06:32:50 »
W polsce wiele rzeczy sie mowi niestety

Cytuj (zaznaczone)
Common rail direct fuel injection is a modern variant of direct fuel injection system for petrol and diesel engines.

On diesel engines, it features a high-pressure (over 1,000 bar/15,000 psi) fuel rail feeding individual solenoid valves, as opposed to low-pressure fuel pump feeding unit injectors (Pumpe Düse or pump nozzles), or high-pressure fuel line to mechanical valves controlled by cams on the camshaft. Third-generation common rail diesels now feature piezoelectric injectors for increased precision, with fuel pressures up to 1,800 bars (26,000 psi).

In petrol engines, it is utilised in gasoline direct injection engine technology.

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_rail

Oczywiscie Wikipedie pisza zwykli ludzie i kazdy moze tam swoje 3 grosze wsadzic ale mysle ze jest dosc wiarygodna
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2009, 19:26:37 »
wtrysk wielopunktowy jak sama nazwa wskazuje to wtrysk w kilku miejscach, np po jednym wtryskiwaczu na komore spalania. A wtrysk bezpośredni to podanie paliwa bezpośrednio do komory spalania z pominięciem komór wstępnych, wirowych. Sorka za proste słowa ale nie o definicje tu chodzi :) Tak więc wtrysk bezpośredni jak najbardziej może być wtryskiem wielopunktowym. Tak naprawdę w tej chwili w common rail chodzi o ciągłe podnoszenie ciśnienia wtrysku i jego jak najprecyzyjniejsze dawkowanie o co dba elektronika i wtryskiwacze. To tak w dwóch słowach :) <diabel>

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2009, 23:02:38 »
Nie tylko podnoszenie ciśnienia wtrysku, ale również kilka wtrysków pomocniczych w jednym cyklu (podgrzewająco-ciśnieniowy, dopalający)no i są rozmaite warianty sterowania samym wtryskiem(elektromagnetyczne, piezoelektryczne).
Wysokie ciśnienia wtrysku poprawiają co prawda warunki spalania i inne rzeczy, ale podnoszą również koszty związane z samym układem wtryskowym. Chodzi mi tutaj o drogie i precyzyjne mechanizmy pracujące pod ciśnieniem kilku tysięcy atm. Przy stale rosnących cenach paliw nie wiem czy się to zrównoważy. Auto będzie paliło mniej ale drogiego paliwa. Sam układ też jest drogi. Jedynie ekologia na tym korzysta.
Nie wiem dlaczego konstruktorzy tak się bronią przed zasilaniem silników spirytusem. Jest ekologiczny, tani i odnawialny ! Ha. Już wiem - bimbrownia w każdym domu ! To już było ! <zalamka> Koncernom paliwowym nie zależy na biopaliwach. Dopiero jak całkowicie skończy się ropa i krakowanie będzie za drogie, wtedy może coś się zacznie dziać w tym kierunku. Szukają jakichś dziwnych paliw, wodoru i innych a proste rozwiązania są pod ręką. Tylko, że koncerny chcą nas od siebie uzależnić i ściągać forsę. Jakby to wyglądało, gdyby Kowalski po całonocnym pędzeniu wlał do auta spiryt i pojechał do pracy???!!! A gdzie akcyza, podatki, cała infrastruktura dystrybucyjna i produkcyjna ? A do diesla olej rzepakowy ? Ale jak rolnik już sobie zbuduje tłocznię to się go obwala podatkami i kontrole są przynajmniej raz w tygodniu. Po kwartale chłop ma dosyć i zamyka biznes ! Rzygać się chce !!!
Już niedługo będą wtryskiwać przy ciśnieniu 100 tyś atm. po jednym atomie, albo w grupach po trzy wiązania byle tylko była to ropa ! Tylko po co ???
Silnik cieplny o spalaniu wewnętrznym i tak ma niską sprawność, na co wpływa wiele czynników z jego budowy. Niech modernizacje idą w kierunku materiałowym w celu podwyższenia sprawności do poziomu przynajmniej 70 %. Wtedy zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2009, 23:33:02 wysłana przez Bonzol »

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2009, 15:21:03 »
Masz rację co do intencji konstruktorów, producentów paliw itp. Zresztą widać to już teraz gdzie wtryskiwacz do nowych silników diesla kosztuja 1000 i więcej złotych, niby spalanie troszkę spadło, osiągi wzrosły ale czy jest to opłacalne dla użytkownika auta, który juz przy zakupie buli za te silniki kilka tysiaczków więcej niż kiedyś, a przy ewentualnej naprawie rwie włosy z głowy. No ale to już odbiegamy od wątku.

PS
sprawność na poziomie 70% to już chyba wchodzimy w silniki elektryczne, tak mi się wydaje. Ale było by fajnie.
Ja bym popracował nad Wanklem, moim zdaniem tu  jest potencjał...taki RX8 dla ludu :) <diabel>

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2009, 20:39:33 »
Teoretycznie dało by się uzyskać tak wysoką sprawność, z praktyką trochę gorzej. Onegdaj były robione badania nad silnikami ceramicznymi i były bardzo obiecujące! Dlaczego ich zaprzestano - wiadomo!
Z silnikami Wankla są tylko same problemy. Począwszy od uszczelnienia komór spalania a skończywszy na chłodzeniu. Sprawność jego jest niższa niż tłokowego, a zachłanność na paliwo ogromna. Mimo to silnik ten ma kilka istotnych zalet: mała wrażliwość na jakość paliwa, równomierna praca i inne.
http://www.motofakty.pl/artykul/samochod_z_silnikiem_wankla_ma_40_lat.html

A co do silników elektrycznych: nowoczesne silniki bezszczotkowe (hallotronowe) osiągają już sprawność na poziomie 98 - 99 %. I nie są to silniki laboratoryjne, tylko użytkowe. Widziałem jeden taki o mocy 17 kW. Śliczna maszynka. Ale cena też jest niezła - 6000 zł !!! A tutaj link do tych silników : http://www.lmcltd.net/index.php?page=motors-and-generators-2
Poniżej sami możecie zobaczyć i poczytać co nieco o zagadnieniu aut EV. <narka>
http://www.samochodyelektryczne.pl/
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2009, 21:33:12 wysłana przez Bonzol »

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2009, 18:55:09 »
Ażeby poniekąd zakończyć ten wątek, doczytałem się wreszcie, że Audi A6 swój najnowszy silnik benzynowy 2,5l nazwało właśnie silnikiem z common rail.
pozdro
d.s.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2009, 19:23:45 »
Dokładnie ..Bo VW tnie koszty...Teraz już CR nie pompowtryski..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl