Nie ma problemu, lubię eksperymenty, na których ewentualnie nie ucierpię.
No to stoi. Czasem jednak trzeba coś zaryzykować, żeby zyskać. No risk - no fun

Jeszcze raz powtarzam, że nie mam nic przeciwko olejom syntetycznym, oczywiście są lepsze i na pewno nie podlega to dyskusji, ale pisanie, że mineralny zabija czy też niszczy silnik to dla mnie brednie.
Miło z Twojej strony, bo niejeden się upiera, że nie ma lepszego oleju, nad mineralny

Myślę jednak, że te "brednie" można bardzo łatwo zweryfikować, ale o tym za chwilę.
Żeby przejść na syntetyk trzeba by być w 100% pewnym czy pompa oleju poradzi sobie z rzadszym olejem, czy stare uszczelniacze nie zaczną przepuszczać i czy faktycznie nie odklei się jakiś „parch” i nie zatka nam jakiegoś kanału olejowego i w konsekwencji powiedzmy paneweczka nie powie „DOSYĆ”.
Pompa od tego ma specyfikację i zakres luzu roboczego, żeby go zmierzyć, i wiedzieć wszystko o jej stanie. Jeśli pompa nie mieści się w określonym wymiarze, to nawet napchanie smaru w silnik wiele nie pomoże - ciśnienia nie będzie. Sprawdzone.
Rzadszym ? To brzmi jak obiegowa opinia, że "5W to na 100% syntetyk, 10W to półsyntetyk, a 15W to paaaanie już na pewno jest minerał". Co w takim razie kolega powie na syntetyczny 15W50, 20W60, czy chociażby mój półsyntetyk 15W50 ? Gęstość nie determinuje bazy oleju, a jest jedynie jego parametrem.
Poza tym... skąd "parch", skoro silnikowi tak dobrze z minerałem ? Parch może równie dobrze odkleić się sam z siebie, niezależnie od oleju, chociażby w wyniku wstrząsów spowodowanych spalaniem stukowym, czy drganiami silnika.
Przy czym właśnie na syntetycznych i półsyntetycznych ciężej o powstanie jakichkolwiek nagarów - vide moja głowica po 70kkm przebiegu na Motulu 6100 10W40 :

Większa rozdzielczość :
http://img10.imageshack.us/img10/4649/17907254.jpgTeraz, wracając do bredni. Prosiłbym zarówno Ciebie, jak i kolegę "Camry 2.2" o poświęcenie 15 minut na odkręcenie tych 4 śrub i zrobienie zdjęcia tego, co tam widać pod deklem.
Myślę, że to nie będzie bardzo miarodajne, ale pozwoli wysnuć pewne wnioski

pzdr