Autor Wątek: CAMRY 5sfe 2,2 rocznik 92  (Przeczytany 27686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alworada

• Gość
CAMRY 5sfe 2,2 rocznik 92
« dnia: 30 Marca 2009, 17:54:14 »
Witajcie byłem w serwisie , i jest problem !
Stwierdzili że padły panewki w wale , jak wyliczyli to koszt naprawy włącznie ze szlifem wału i ponoć głowicy to koszt około 2000 - 2500 . Powiedzieli że lepiej kupić silnik i zafundować podmiankę .
A teraz gdzie mogę kupic silnik 5 SFE oczywiście dobry i w miarę nie drogo i pewnie . Ma działać z przebiegiem do 150 tyś oczywiście nie jakiś bubel bo chcę się cieszyć dalej moją Camry .
Na co mam zwracać uwagę przy zakupie.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: CAMRY 5sfe 2,2 rocznik 92
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2009, 20:27:37 »
A co do tego ma głowica?
Jak silnik masz w dobrym stanie( nie bierze oleju, ma kompresje) to remont wydaje się dobrym rozwiązaniem.
Ja rok temu kupiłem silnik do swojej Camry chyba u tego gościa http://moto.allegro.pl/item596509010_silnik_toyota_5s_2_2_16v_camry.html#gallery. Po 25 tys km mogę powiedzieć, że silnik jest cacy :-) cichutki, nie bierze oleju....
pzdr

alworada

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2009, 20:37:55 »
Raczej to jest tak : Olej nie bierze  ale z tyłu silnika gdzieś cieknie za kolektorem  , a zauwarzyłem że ona nie ma mocy i powoli ją traci . Fachowcy a byłem chyba u 6 magików powiedzieli że taniej wyjdzie wymiana jak naprawa . Boję się to fakt ale to chyba lepsze będzie . Camry mam od 4 lat i zrobiłem nia ponad 70 tyś .

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2009, 20:53:40 »
2.2 to mocy fabrycznie nie ma :-P i z automatem to w ogóle.
Zadzwoń do tego gościa co link podesłałem...silniki ściągane z Japonii, podobni ok 100 tys km. Warto dać tą cenę według mnie. A jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby wsadzenie V6 :roll:

alworada

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2009, 21:12:39 »
Tak widziałem to i pisałem do niego czekam na info . Może spuści z ceny ? Wiem że jest dość słaby do masy pojazdu  ,ale ja spokojne jeżdzę . A efek taki że pół roku temu  z pod świateł ruszała dość zwinnie a obecnie trzeba mocno depnąć w pedał  . Efekt jest taki że silnik nie naturalne oddaje odgłosy przy ruszaniu  i dużo wolniej zaskakuje , jak by pracowała na 3 garach . Sprawdzałem chodzi na 4 . chyba konpresja jest kiepska albo przez wał co skacze pierścienie na tłoku padły jeszcze. Wymiana na mocniejszy  to koszt całego osprzętu wiązki kabli i komputerów .
to się już nie opłaca . Rozsądek mówi żeby jeszcze to zrobić .Choc na Allego Camry widziałem za 5900zł chyba

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2009, 21:28:00 »
Mi spuścił...100zł...ale silnik jest ok :-) :-)
Camry za taką kasę to dobra nie będzie, w ogóle Camry kupić w dobrym stanie...zajrzyj do wątku ''przed kupnem Camry"... :|

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2009, 21:55:30 »
Ja kupowałem 2.2 od gości z grójca, czy tarczyna - poszukaj na Allegro czegoś, co się nazywa prom-con, czy promcon - jakoś tak.

Dałem 3000 za 5S-FE, tyle, że 1.5 roku temu.

Na jakiej podstawie ktoś stwierdził, że padły panewki ? Przecież waliłoby niemiłosiernie, i słyszałbyś to.

Jaką silnik ma kompresję ? Coś mi ta diagnoza śmierdzi.

Jeśli już będziesz kupować silnik, to przede wszystkim zwróć uwagę na gwarancję rozruchową, pisemną, gdzie będzie wyszczególniony numer silnika i jego cena.

pzdr

3VZ.pl

alworada

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marca 2009, 09:04:08 »
Silnik przy dodawaniu gazu potwornie grzechocze (stuka)  na początku myślałem że to zawory . Powiedzieli że nie bo są samoregulujące  ponoć . jak jest zimny to nie ma stuków jak się trochę zagrzeje to gra . Co ciekawe po zmianie biegu jest cicho prawie nie gra nie stuka . Byłem w 3 -4 warsztatach i to samo stwierdzili .  Szkoda mnie samochodu bo jest fajny ,ale i też się boję że kupię drugi i kicha . Dlatego szukam info gdzie  co i jak kupić by się w bagno nie wprowadzić . Jeszcze dziś podjadę do jednego gościa zajmuje się samymi silnikami  co on powie .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marca 2009, 09:46:49 »
Hmm, jakby to ująć...

Hydraulika zaworów skończyła się w Toyocie jakoś w pierwszej połowie lat 80, potem zaczęły się płytki. Jeśli panowie mechanicy są tak kompetentni, że nawet nie wiedzą, jaki rodzaj regulacji luzów zaworowych jest w tych silnikach, to lepiej poszukaj innych.

Z tego, co mi wiadomo, to panewki słychać właśnie na zimno, a wyciszają się na ciepło, chyba, że są w agonalnym stanie, wtedy łomoczą cały czas. Teoretycznie mogą to być panewki, bo "słychać przy dodawaniu gazu", czyli pod obciążeniem. Praktyka zna jednak sporo innych stuków...

Nie masz gdzieś tam ASO w pobliżu, zamiast tych znachorów ? Skąd w ogóle jesteś ? Bo w profilu nic nie znalazłem...

Może ktoś z forumowiczów posłuchałby tego, wszak niejeden 2.2 jeździ(ł) i mógłbyś porównać.

W każdym razie nie podejmuj pochopnych decyzji na podstawie oceny kogoś, kto z tymi silnikami nie miał do czynienia.

pzdr

« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2009, 09:48:40 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marca 2009, 10:57:37 »
Wszystko super panowie , tylko czemu ten watek kolega załozyl w dziale  Giełda? :|
Przniosłem
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

alworada

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2009, 13:22:01 »
Dobra zaliczyłem na koniec magika od silników , potwierdził ewidentnie panewki i korbowód do szlifu a pozatym powiedział że zamienniki są zbyt kiepskiej jakości  -chyba że zrobić i opylic jak najszybciej . Natomiast powiedział żeby poszukać firmę co sprowadza silniki -- ponoć są takie i to jest jedyny ratunek . Koszty naprawy graniczą z zakupem silnika . Pojechałem na koniec do ASO - piaseczno  Bo i tak jestem z okolic . Mechanior posłuchał z kolegami potwierdzili  na koniec że to sa panewki o dziwo bo żadko padają . Ale że ma 306 tyś to możliwe . O ceny się nie pytałem bo chcę żyć jeszcze normalnie . Ale Jeśli ktoś ma namiart na uczciwego importera silników  to plis o info . A i jak się dowiedziałem to silnik 5SFE ale do roku 97 potem były ponoć 5SFE ale inna elektronika ? nie wiem nie znam się

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marca 2009, 13:45:46 »
Rzadko...hmm na forum wiem o dwóch przypadkach. Daro78 w 2.2 z 97r i w mojej 2.2 92r ( obie Camry ujeżdżał Daro  :-P)
Odpisał Ci ten gość co wczoraj Ci link podesłałem?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2009, 14:05:07 »
Jak pisałem - kupowałem od tych gości :

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3083496

pzdr
3VZ.pl

alworada

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marca 2009, 16:24:38 »
Tak dzwoniłem do nich  5SFE 92-95 nie mają , 5sfe z 98roku co oferują mówi facet że nie pasuje do camry z lat 92-95 .
ale szukam dziś przejechałem może 40 km po serwisach . szukam na necie i jak narazie 0 rezultatów . Pamiętam ktoś swego czasu wstawiał silnik  sprowadzony , ale poszedł bo już go nie wstawia . A wstawiał może 3 miechy .

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwietnia 2009, 00:54:18 »
Witam
Czy zmieniłeś może olej w silniku z mineralnego na pół-syntetyczny lub syntetyczny ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl