Autor Wątek: 3VZ, chłodzenie - wartości ECU, prośba o pomiary  (Przeczytany 3288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
3VZ, chłodzenie - wartości ECU, prośba o pomiary
« dnia: 13 Lipca 2009, 23:32:30 »
Jak w temacie :

Prośba do wszystkich posiadaczy 3VZ i 1MZ w III generacji ze sprawnym układem chłodzenia.

Czy układ jest sprawny można bardzo łatwo sprawdzić - wystarczy zobaczyć, czy wraz z włączeniem klimy wentylator chłodnicy zaczyna wciągać koty i małe dzieci z pobocza. Druga metoda : włączyć klimę w mieście przy ok 30 stopni na zewnątrz - jeśli nie zobaczymy po max 10 minutach czerwonego pola, tzn, że z chłodzeniem mamy wszystko w porządku.

Teraz zasadnicza część postu :

Prosiłbym użytkowników 3VZ, żeby pofatygowali się o zdjęcie schowka, wypięcie wtyczki z ECU od wentylatora, i pomierzenie wartości na kablach.

Pomiary robimy na ciepłym silniku. Piny są ponumerowane "od tyłu", czyli patrzymy na wtyczkę od strony, z której wchodzą do niej kable. Dla pewności - zacznijcie od sprawdzenia napięcia po stacyjce - wtedy reszta kabli będzie już w wiadomej pozycji.

Prosiłbym dodatkowo o zmierzenie napięcia między stykami ECU w warunkach następujących : ciepły silnik, zapięta wtyczka, włączona klima=włączony wentylator.

Za wszystkie dane z góry dziękuję, trud włożony w pomoc mogę wynagrodzić jakimś drobnym Camry'owym fantem z gatunku "tego mi w aucie brakuje, nie masz przypadkiem ?".

Prosiłbym przy okazji o zachowanie umiarkowanego porządku w wątku, a wszelkie OT w stylu "fajnie, że i Tobie coś wreszcie nie działa", lub "mam tak od kilku lat, i nie przeszkadza mi to" proszę przesyłać na PW  <diabel>

pzdr

« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2009, 23:37:16 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: 3VZ, chłodzenie - wartości ECU, prośba o pomiary
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2009, 15:40:19 »
Post Camry 2,2 który nie miał nic wspolnego z tematem, co slusznie zauważył Owca, polecial do kosza. Taki sam los czeka inne tego typu wywody. Jesli autorzy maja jakies "ale" zapraszam na PW lub do wyslania zażalenia do Adminów
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2009, 16:48:57 »
czyżby nie było na tym forum 3VZ, czy wszystkie mają problemy z chłodzeniem?? Wstyd koledzy.........

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2009, 09:13:52 »
Postaram sie pomierzyć to w piątek, ale nie jestem pewny czy dobrze rozumiem Twoje objaśnienia

1. podczas pomiaru silnik ma pracować?
2. napięcie ECU rozumiem pin 1 przy zapiętej wtyczce?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2009, 18:21:07 »
Tak, silnik ma pracować.

Napięcie miałem na myśli między stykami 2 i 3, czyli tymi od elektrozaworu w czasie, kiedy elektrozawór jest włączony=włączona klima+rozgrzany silnik. U mnie było chyba 4V, a wg mnie powinno być 12V.

Na pinie nr 1 powinno być napięcie znamionowe ( 12, czy ile tam alternator poda ).

Z góry dzięki.

Gdyby coś jeszcze było niejasne, to pisz.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl