Autor Wątek: jaki olej Yaris Ts 1.5  (Przeczytany 112301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
Odp: jaki olej Yaris Ts 1.5
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpnia 2009, 22:31:22 »
Co to za różnica
spora ;)
jak bedzie wysoko i w miare czesto krecil to przyda mu sie grubszy film olejowy ( _W50 czy nawet 60) jak jezdzi spokojnie to wystarczy 5w30, bedzie troche mniejsze spalanie (mniejszie opory) ale i cienszy film olejowy :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Sierpnia 2009, 10:36:54 »
Sprawdza się idealnie tzn?
Mogłbyś rozwinąć myśl?

Tak, mogę :) Nie miałem wtedy czasu dlatego tylko napisalem nazwę oleju. Mam porównanie do oleju który lali poprzedni właściciele, ale nie pamiętam już co to dokladnie było. Na zimnym silniku było odczuwalne zmulenie, poza tym olej dość mocno znikał, co nie ukrywam mocno mnie niepokoiło. Po wlaniu ELFa powyższe objawy znikły :)
Zresztą nie wlałem go przypadkowo, mój tata na tym oleju przejechał corolla 1,6 VVTi ponad 120 tyś. km. A zmiana z Castrola na Elfa została zalecona nieoficjalnie przez ASO.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Sierpnia 2009, 16:45:04 »
A zmiana z Castrola na Elfa została zalecona nieoficjalnie przez ASO

ponieważ nie każdy Elf 5W30 jest syntetykiem.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Sierpnia 2009, 19:58:11 »
A zmiana z Castrola na Elfa została zalecona nieoficjalnie przez ASO

ponieważ nie każdy Elf 5W30 jest syntetykiem.

Zalecono konkretnie syntetyk ELF Evolution SXR 5W30. W samym aso nikt by nam tego nie zalecił, można powiedzieć, ze na drodze prywatnej ktoś z serwisu dał nam taką rade. Nic dobrego o Castrlu nie mówił.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sierpnia 2009, 08:44:17 »
Moim zdaniem jeśli zalewa się motor do początku jednym syntetykiem to nie ma znaczenia czy to Elf, Castrol, Motul czy

coś innego.

Ważne aby cały czas przestrzegać 15kkm a jeszcze lepiej jak ktoś napisał 10kkm .

W przypadku auta nie znanego pochodzenia producent oleju może mieć znaczenie.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Sierpnia 2009, 09:20:05 »
Zgoda ale chyba TS 1.5 to rownie wysilona jednostka co TS z corolli ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sierpnia 2009, 09:54:57 »
Zgoda ale chyba TS 1.5 to rownie wysilona jednostka co TS z corolli ?
To są zupełnie inne silniki. Silnik z Yarisa Ts jest prawie taki sam jak w zwykłym Yarisie 1.3 Jest to zwykła jednostka toyoty zadna sportowa. Corolla ts ma bardzo wysilony silnik, który zrobiła Yamaha. Niektóre Corolle TS też mają silniki  zalane Elf 5W30.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Sierpnia 2009, 12:38:04 »
Silnik z Yarisa Ts jest prawie taki sam jak w zwykłym Yarisie 1.3 Jest to zwykła jednostka toyoty zadna sportowa.

Adii, to jest jednostka pokrewna silnikowi 1,3 w Yarisie przed FL. 1,3 po FL może tylko wąchać jego spaliny :)
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2009, 12:45:06 wysłana przez ZIELE »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Sierpnia 2009, 12:47:47 »
To tak jak silnik 1.0 VVT-I 4 tłoki bardzo ladna kultura pracy a te 3 cylindrowki to sie tylko trzęsą pala niewiele mniej a dynamika nie dorownuja 1.0 czyli 1SZFE, czy ktos sie z tym zgadza ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Sierpnia 2009, 21:26:42 »
Powiedzcie mi co leją w serwisach Toyoty?
Mobil? O jakiej lepkości. Chodzi mi o pełen syntetyk.

Znajomy może załatwić mi olej z serwisu, pełen syntetyk, chyba Mobil(jeszcze muszę z nim dokładnie pogadać), za 80 zł - 4 litry.

Jako, że mam zalany silnik pół syntetykiem Mobilem S 10w-40...ponieważ poprzedni właściciel chciał przyoszczędzić i takowym zalał, myślę o zmianie na pełen syntetyk.
Samochód ma zrobione około 25 tys km na półsyntetyku. Wcześniej był pełen.
Mogę wrócić do pełnego?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Sierpnia 2009, 21:51:17 »
Ja też miałem obawy ale co do półsyntetyku.Nie wiedziałem tak naprawdę czym poprzednik zalewał silnik a przebieg ponad 265kkm.Nic nie ciekło więc zalałem Castrolem Magnatec 10w-40 i narazie po 3 tyś km stan jest taki jak po zalaniu,na szczęście nadal nic nie cieknie.Z mineralnego bym nie ryzykował ale z pół przeszedł bym spokojnie na pełny syntetyk,zawsze możesz wrócić do tego ,który masz teraz.
Pozdro

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Sierpnia 2009, 22:07:05 »
Chyba tak zrobię. Ale jak np jeździ się na pół syntetyku i rozgrzewam odpowiednio silnik, nie szaleje na zimnym...to olej w pełni chroni silnik?

Nie mam doświadczenia co do olei. Znajomy któremu niekiedy naprawiamy skrzynie, ma firmę transportową. Leją jakiś shell mineralny do wszystkiego. Chodzi wszystko dobrze. Olej zmieniają co 40 tys w silnikach i jest czysty.
Tylko, że ciężarówki mają dużo mocniejsze części, twardsze. Aluminium jest kompletnie z innego stopu.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2009, 22:16:38 wysłana przez izotopek »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Sierpnia 2009, 22:17:51 »
Żaden olej nie chroni w pełni silnika.Stąd masz efekt zużycia pierścieni itp.Syntetyk chyba najlepiej go smaruje za to mineralny jest gęsty i w zimie daje gorszą ochronę.Mogę się mylić ale tak uważam i tego się trzymam.Ja mam po to auto żeby jeździć a nie zastanawiać się nad sprawami ochrony silnika.Olej i inne rzeczy ,które trzeba co jakiś czas wymienić oczywiście robię na czas i nic się nigdy poważnego nie działo.Czasami przepustnica albo krokowiec zalepił syfem nic po za tym.
Pozdro

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Sierpnia 2009, 22:28:11 »
Pierwszy pierścień zużywa się często bardziej od detonacji niż od nie dosmarowania. Ogólnie jak rozbieram silnik to zawsze pierwszy pierścień lata sobie w rowku. Detonacja cały czas napiera z ogromną siła na niego. Jakby tłoki miały wstawki metalowe na pierwszym pierścieniu to byłoby coś, no i stożkowe pierścienie.

Ale co do oleju to kurde opinii jest tyle ile użytkowników. Nikt nie jest do końca pewien, bo próżno szukać testów...i wiarygodność ich może być różna.

Podpytam się gościa jaki ten olej dokładnie mają w tym serwisie i może kupię. Zmiana za 5 tyś km będzie więc po woli trzeba czegoś szukać.
Skoro ma być taniej niż pół syntetyk to czemu nie.

Mój ojciec nie widzi w zmianie na pełen syntetyk nic złego. Mówi tylko, że może więcej oleju popijać, a jak uszczelniacze są ok to nie będzie problemu. I chyba ma rację.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpnia 2009, 23:28:06 »
To tak jak silnik 1.0 VVT-I 4 tłoki bardzo ladna kultura pracy a te 3 cylindrowki to sie tylko trzęsą pala niewiele mniej a dynamika nie dorownuja 1.0 czyli 1SZFE, czy ktos sie z tym zgadza ?
1SZ-FE, 4-cyl (Euro4): 65KM/6000, 90Nm/4100
1KR-FE, 3-cyl (Euro4): 69KM/6000, 93Nm/3600
Widać że nieco lepsza charakterystykę mocy/momentu ma 3-cylindrowy.

Oba nie mają żadnych wałków wyrównoważających, więc 3-cylindrowy będzie wytwarzał więcej wibracji (gorszy rozkład sił masowych), a dodatkowo w 3-cylindrowym zapłony wypadają rzadziej (co 240 zamiast 180 stopni) co też zwiększa wibracje.

Porównując 3- i 4-cylindrowy silnik o tej samej pojemności, 3-cylindrowy ma mniejsze opory wewnętrzne (m.in. stąd większy moment obrotowy i niższe zużycie paliwa).
Y2-1.0 ma gorszą dynamikę od Y1-1.0 tylko ze względu na większą masę Y2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl