Autor Wątek: jaki olej Yaris Ts 1.5  (Przeczytany 112306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bony

• Toyot Leżący
  • *
    • RaceShop
Odp: jaki olej Yaris Ts 1.5
« Odpowiedź #105 dnia: 31 Marca 2012, 18:40:01 »
Tutaj rodzi się najbardziej podstawowe pytanie; co ktoś chce i czego oczekuje.
Jeśli kogoś średnio interesuje jaki olej wlewa do swojego auta, to nie zagląda do takich wątków.
Jak w każdej dziedzinie są lepsze i gorsze rozwiązania. My tutaj staramy się znaleźć najlepsze,
dla typowego pasjonata. Ja na przykład jestem wyczulony na wszelkie zmiany w pracy silnika.
Widzę różnice w pracy silnika na takim czy innym oleju. Nie tylko w kulturze, ale też w ekonomice,
poziomie hałasu pracy itp. Więc sprawia mi ogromną przyjemność zalanie dobrego oleju i dostrzeganie
tych różnic. Jak choćby to, jak szybko silnik dostaje pełne smarowanie.

Offline wojteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 31 Marca 2012, 19:05:10 »
Przpuszczalnie 90% użytkowników, albo więcej niegdy nie dojdzie do granicznych parametrów oleju, kiedy przestaje on działać tak jak powinien. Pewnie tyle samo procent albo i więcej tuningujących swoje auta nie będzie ich upalać
Warto też wziąć pod uwagę, że w centrach badawczych nie pracują idioci. Według najnowszych danych, jakie podał mi kolega z aso, toyota na dzień obecny wydaje 7 miliardów euro na rok na badania i nowe technologie, to najwięcej niż jakakolwiek inna firma na świecie z jakiejlkowiek branży.
Dlatego wydaje mi się, że nie ma po co przesadzać i 98% użytkownikom wystarczy stosować to co zaleca producent :-)

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 31 Marca 2012, 19:30:43 »
Ja ze swojej stront też mogę dodać że olej jaki się wleje i tak będzie dobrze. W pracy mamy Avensisa 2.0 w automacie. Kiedyś jak wracałem ze Słowacji to olej był tylko ledwo ledwo na bagnecie, daleko poniżej minimum. Z Zliny do Świdnicy mieliśmy średnią na komputerze 143km/h a samochód jeździ do dziś. Silnik cyka jak marzenie a olej jak jest zmieniany to jest lany najtańszy. Ten samochód dostaje takie baty i nic mu się nie dzieje a Wy lejecie oleje nie wiadomo jakie i się martwicie o stan silnika nawet nie osiągając cząstki obciążeń jakim poddawany jest Avensis u mnie... Więc czy jest sens lać super wypas do silnika? Według mnie nie! Tak samo jak zmieniać olej co 5000 km.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 31 Marca 2012, 23:55:06 »
ja musze zmienic za 5 tys bo taki specyfik zalalłem który nie wyda na wiecej km ;)
wiadomo, że jak zalejemy coś co nie odbiega od norm producenta to nic sie nie stanie, ale ja np chciałbym mimo wszystko jak najlepiej dla swojego pierdzidła.od zawsze tak miałem i dalej tak i tak mi pewnie pozostanie.fajnie, że wątek sie rozwija.dzieki temu poszerzam swoja wiedze ;)
ale i tak zaleje 5w30 :p

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 01 Kwietnia 2012, 00:11:57 »
sadam bierz  millersa CFS albo 0W20 lub 5W30

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #110 dnia: 01 Kwietnia 2012, 00:31:38 »
dobrze dopakowany PAO jest Statoil LazerWay V 0w30, bardzo dobry olej

Sadam, obczaj AMSOIL Signature Series 100% Synthetic 0W20
TIIDA '09

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 01 Kwietnia 2012, 00:43:03 »
ja mam w aucie wszystkie oleje amsoil silnik, skrzynia, wspomaganie
millersa chetnie bym przetestował
z doświadczenia zalewam też fuchs do innej bryki i jest bardzo dobry olej
wiem że croom miał za darmo badania w laboratorium dawał pojemniki do badania
warto sprawdzić olej po 10kkm warto jego popytać jak to na dzień dzisiejszy wygląda

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #112 dnia: 01 Kwietnia 2012, 11:49:58 »
dalej nie zamierzam dyskutować z tobą przez internet, bo takich jak ty unikam jak ognia.
ja chyba też...
chętnie spotkałbym się z tobą na jakimś spocie
może kiedyś, kto wie...
każdy odpali poniżej 20*C, tylko kwestia jak odpala
i już tu różnimy się w poglądach
Cytat: paba
link=topic=22434.msg379148#msg379148 date=1333129262
hp-1003
to drukarka laserowa? :cheesy:
Przpuszczalnie 90% użytkowników, albo więcej niegdy nie dojdzie do granicznych parametrów oleju
tu się zgadzam w 100%
Dlatego wydaje mi się, że nie ma po co przesadzać i 98% użytkownikom wystarczy stosować to co zaleca producent :-)
też mam takie samo zdanie
toyota na dzień obecny wydaje 7 miliardów euro na rok na badania i nowe technologie, to najwięcej niż jakakolwiek inna firma na świecie z jakiejlkowiek branży.
to może ciąg dalszy o castrolu.
Jako, że w 2000 roku bodajże w lutym byłem właścicielem auta z motorem z tego wątku napiszę co wtedy ASO zalecało.
Yaris Verso 1.3 czyli słabsza jednostka niż Ts-owa. Jako pierwszy sprzedany egzemplarz w Polsce był w moich rękach do roku 2006.
Ale do rzeczy. Pierwsze co rzuciło się w oczy po otwarciu maski to ogromna nalepka z napisem Castrol i pod tym małymi literami o ile dobrze pamiętam, silnik zalany olejem castrol, Toyota zaleca olej Castrol 5w30.  Co do słuszności tegoż oleju nad innymi to dla przypomnienia dodam, że w każdym ASO w tamtym czasie na biurku, ladzie jak to zwał nie ważne, punktu gdzie przyjmowano auta do serwisu stał taki mały gadżet z dwoma rurkami. W jednej był olej Castrol w drugiej inny olej. Po odwróceniu tego gadżetu o 180% widoczna była różnica w płynności obydwu specyfików. Nadmienię, że ASO nie tolerowało za bardzo niczego poza Castrolem zwłaszcza w okresie gwarancji. Z ciekawostek podam, że na fakturze w pozycji sztuki wymienione były np. 8 butelek półlitrowych oleju ( 0.5 litra) a jak ktoś chciał taniej to była możliwość oleju z beczki oczywiście Castrolu. Nie nalano wtedy jeszcze oleju klienta zwłaszcza jeśli auto było na gwarancji. I nadszedł pamiętny czas dla Toyoty czyli seria wymian zacierających się silników jak się później okazało sprawcą był podobno ten opluwany Castrol choć Toyota tego oficjalnie nie potwierdziła. I co wtedy jaki olej?, otóż też Castrol lecz nazywa się teraz Toyota 5w30. Już nie ma problemu aby serwis ASO zalał auto na gwarancji czymś innym niż ten, nowy olej Toyota 5w30. Można nawet swój przywieźć i zaleją z adnotacją olej klienta. Jak dobrze pamiętam chyba już w 2005 roku Castrol na dobre powrócił na salowy ASO pod nazwą Castrol i cóż...
Jest Castrol Magnatec 5w40 na polskich forach można wyczytać, że to nie syntetyk choć producent podaje cały czas przynajmniej w Polsce - Magnatec 5W-40 to w pełni syntetyczny olej.
Jest Castrol EDGE to nasz najbardziej zaawansowany technologicznie olej Castrol taką można znaleźĆ wzmiankę i jest wątek na forum TK gdzie młodzi specjaliści próbują udowodnić coś czego najwięksi producenci jeszcze z pewnością nie wiedzą.

Ostatnim zdaniem tego postu nie chciałem urazić nikogo,
 koniec,
 kropka
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2012, 12:27:51 wysłana przez bis24 »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 01 Kwietnia 2012, 12:20:34 »
Magnatec syntetycznym olejem :laugh:
w Polsce jest to nieuregulowane i o wszystkim można napisać, że jest syntetyczny, z czego producent skrzętnie korzysta dostosowując etykietę do kraju przeznaczenia

druga sprawa - co z tego, że na karoserii po otwarciu też mam napis, że Toyota zaleca olej Castrol? mam odrazu odbierać, że jest [cenzura] fajny? Castrol jak dla mnie ma ogromny potencjał, jest w stanie produkować olej dostosowany do jednego wyścigu, ma znakomitych specjalistów, ale dla zwykłych ludzi produkuje olej o przeciętnych parametrach i w dodatku ciągnie się za nim fatalna opinia. Popatrz w sieci jak to wszystko wygląda jak się zdejmie klawiaturę

Jeśli za 50zł więcej rocznie lub nawet nie mam olej o znacznie lepszych parametrach, które wynikają z karty charakterystyki i w dodatku nie ma o nim fatalnych opinii to go wybieram. Na Millersie (33zł za litr, więc taniej niż Lotos na stacji) przejechałem niewielki dystans, a już widzę, że ma inną barwę niż poprzednie, o wrażeniach akustycznych, itp. się za bardzo nie wypowiadam, bo za bardzo tego nie odczuwam, a międzyczasie zmieniłem istotne sprawy, który mogłyby wpłynąć na odbiór oleju, np. świece czy wymiana przepływomierza

z tego co wiem to dla Toyoty produkuje Exxon a nie Castrol, skąd wiedza, że to Castrol robi?

I znowu czepiasz się pisząc "młodzi specjaliści", masz jakiś kompleks?

TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #114 dnia: 01 Kwietnia 2012, 12:39:58 »
I znowu czepiasz się pisząc "młodzi specjaliści"
przeprosiłem czy nie?
czepiam się znowu?
masz jakiś kompleks?
z pewnością nie ja
dalej nie zamierzam dyskutować z tobą przez internet
i widzisz dyskutujesz.
Dajesz wciągnąć się w dyskusję.
Nie pisz, że nie będziesz..
Z wcześniejszych Twoich postów jak chcesz mogę więcej się czepić ale po co.
Sam poczytaj to co pisałeś wcześniej a później zrozumiesz dlaczego to czynię. pozdrawiam.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #115 dnia: 01 Kwietnia 2012, 12:46:02 »
I znowu czepiasz się pisząc "młodzi specjaliści"
przeprosiłem czy nie?
czepiam się znowu?
masz jakiś kompleks?
z pewnością nie ja
dalej nie zamierzam dyskutować z tobą przez internet
i widzisz dyskutujesz.
Dajesz wciągnąć się w dyskusję.
Nie pisz, że nie będziesz..
Z wcześniejszych Twoich postów jak chcesz mogę więcej się czepić ale po co.
Sam poczytaj to co pisałeś wcześniej a później zrozumiesz dlaczego to czynię. pozdrawiam.
też polecam Ci lekturę własnych postów :)
może lepiej wróćmy do olejów
TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Kwietnia 2012, 12:48:05 »
może lepiej wróćmy do olejów
amen <diabel>

Franz

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 01 Kwietnia 2012, 17:35:42 »
Na Millersie (33zł za litr, więc taniej niż Lotos na stacji) przejechałem niewielki dystans, a już widzę, że ma inną barwę niż poprzednie, o wrażeniach akustycznych, itp. się za bardzo nie wypowiadam, bo za bardzo tego nie odczuwam, a międzyczasie zmieniłem istotne
Pytanie w związku z inną barwą oleju. Co wynika z Twoich obserwacji? Pytam bo zawsze mi się wydawało, że olej zmienia barwę wypłukując, rozpuszczając różne "brudy" powstające w trakcie spalania paliwa.

Miałem przez kilka lat "teskę", zrobiła 100 tys. Sprzedana. Na liczniku  50 tys kilometrów więcej. Silnik działa bez zarzutu. Zawsze w użytku Mobil 5w50 i niewielkie dolewki między wymianami. Wymiany co 10-15 tys. kilometrów. Przyznam szczerze rozmowy o olejach przypominają zaklinanie rzeczywistości.
Moja Camry od  100 tys. km "chodzi" na Mobilu 5W30 i 5W50. Przez 270 tys. wlewany Castrol SLX, w sumie 370 tys. km ma już silnik za sobą. Olej zawsze zmieniał barwę. W trakcie wymiany uszczelki pod głowicą, usunięto trochę osadów w rozrządzie. Reszta czysta jak łza. 
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2012, 17:50:42 wysłana przez Franz »

Offline wojteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 01 Kwietnia 2012, 17:56:33 »
Olej zmienia barwę (oczywiście w pewnym zakresie), bo to oznacza, że spełnia swoje zadanie

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 01 Kwietnia 2012, 23:11:03 »
Na Millersie (33zł za litr, więc taniej niż Lotos na stacji) przejechałem niewielki dystans, a już widzę, że ma inną barwę niż poprzednie, o wrażeniach akustycznych, itp. się za bardzo nie wypowiadam, bo za bardzo tego nie odczuwam, a międzyczasie zmieniłem istotne
Pytanie w związku z inną barwą oleju. Co wynika z Twoich obserwacji? Pytam bo zawsze mi się wydawało, że olej zmienia barwę wypłukując, rozpuszczając różne "brudy" powstające w trakcie spalania paliwa.

Wynika, że po kilku tysiącach od wymiany olej był przejrzysty na bagnecie, na szmacie słomkowy, potem troszkę ściemniał, a teraz ostatnio znów ma słomkowy kolor i na bagnecie jest przejrzysty.

Poprzednie oleje miałem już po tak krótkim dystansie zdecydowanie ciemniejsze.

Normalnym objawem jest, że olej ciemnieje, bo neutralizuje efekty spalania.

Widocznie u mnie sporo dało przepłukanie
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2012, 23:16:55 wysłana przez paba »
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl