Autor Wątek: Odpalanie z piolta  (Przeczytany 17887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

joker

• Gość
Odp: Odpalanie z piolta
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Października 2009, 17:36:23 »
camry 2,2 ma rację

u mnie toyka jak stoi odpalona, zimna, to temperatura silnika prawie wogóle się nie podnosi (nawet 5 minut postoju). Jak tylko ruszę, nawet bardzo delikatnie, wskazówka temperatury momentalnie wędruje do góry. Pozostawianie zimnego silnika, odpalonego przez dłuższy czas powoduje dłuższą pracę w warunkach niedogrzania, a to mówi chyba samo za siebie. Oczywiście kilka sekund może postać, wręcz powinien, ale kilka minut chyba mija się z celem.

Wiesz dlaczego się nie podnosi? Albo dlaczego momentalnie wędruje do góry? Bo na postoju nie ma takiego obciążenia jak przy poruszaniu się pojazdu. Nic w tym dziwnego.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Października 2009, 17:52:11 »
A ja prawie codziennie zapalam na 5-10 minut przed jazdą i zawsze wskazówka powędruje na swoje miejsce. A lubię mieć ciepło jak wsiadam...i nie trzeba szyb skrobać <diabel>

Odpalanie z pilota fajna rzecz  :-P

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Października 2009, 11:37:16 »

Nic w tym dziwnego.

a czy ja napisałem, że dziwi mnie ten stan rzeczy?? Dla mnie to jest oczywiste

Odpalanie z pilota fajna rzecz  :-P

w sumie fajny bajer, jakbym miał to bym korzystał.....

PozDRo

1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

joker

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Listopada 2009, 18:56:01 »
camry 2,2 ma rację

u mnie toyka jak stoi odpalona, zimna, to temperatura silnika prawie wogóle się nie podnosi (nawet 5 minut postoju). Jak tylko ruszę, nawet bardzo delikatnie, wskazówka temperatury momentalnie wędruje do góry. Pozostawianie zimnego silnika, odpalonego przez dłuższy czas powoduje dłuższą pracę w warunkach niedogrzania, a to mówi chyba samo za siebie. Oczywiście kilka sekund może postać, wręcz powinien, ale kilka minut chyba mija się z celem.

Nie wiem czy widzisz:
"Oczywiście kilka sekund może postać, wręcz powinien, ale kilka minut chyba mija się z celem."
ale piszesz słowa, "może" "chyba" - jakbyś starał się dać radę lecz nie do końca znając temat. Tylko się nie denerwuj, nie chcę Cię atakować. Piszesz, że u Ciebie przez 5 min nawet się nie podniesie wskazówka - a u mnie z kolei się podniesie i co, mam wtedy wysuwać odmienne wnioski od Twoich? Oczywiście, że nie.
Piszesz, że
"Pozostawianie zimnego silnika, odpalonego przez dłuższy czas powoduje dłuższą pracę w warunkach niedogrzania, a to mówi chyba samo za siebie."
Więc teraz powiedz mi, co oprócz pożerania większej ilości paliwa w warunkach niedogrzania na NIEOBCIĄŻONYM silniku przy zalanym ODPOWIEDNIM OLEJU się dzieje?
Czekam na odpowiedź.

(PS. silnik dostaje najgorzej w momencie dużych obciążeń przy niedogrzanym oleju, nie mówiąc już o niedogrzanej wodzie, a NAJWIĘKSZE chwilowe zużycie silnika następuje w chwili jego rozruchu, każdy mądry mechanik czy tuner to powie)
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2009, 18:58:18 wysłana przez joker »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Listopada 2009, 19:41:11 »
Więc teraz powiedz mi, co oprócz pożerania większej ilości paliwa w warunkach niedogrzania na NIEOBCIĄŻONYM silniku przy zalanym ODPOWIEDNIM OLEJU się dzieje?

Jeśli auto jest odpalane na Pb, i chodzi dłuższy czas na wolnych, to Pb rozpuszcza olej. Widać ( czuć ) to zwłaszcza po samochodach benzynowych, eksploatowanych na krótkich, miejskich odcinkach. Jeśli użyszkodnik nie wymienia częściej oleju, to po 15kkm w takich warunkach zlewa się z miski "wodę", pachnącą bardziej jak benzyna, niż olej.

To są właśnie te "severe conditions", opisywane we wszystkich amerykańskich książkach do samochodów. Olej : co 8000 mil, a w w/w warunkach co 4000.

Znajomemu wymieniam olej przed zimą i po zimie ( czyli co 4-5kkm ), auto robi rocznie 10kkm, właśnie w ciężkich, miejskich warunkach, jest palone po kilka razy dziennie, więcej stoi zapalone, niż jedzie. Oleju ( po zimie ) przybywa na bagnecie jakieś 2-3mm, jest rzadki jak woda, i ma zapach benzyny.

(PS. silnik dostaje najgorzej w momencie dużych obciążeń przy niedogrzanym oleju, nie mówiąc już o niedogrzanej wodzie, a NAJWIĘKSZE chwilowe zużycie silnika następuje w chwili jego rozruchu, każdy mądry mechanik czy tuner to powie)

Amen.

pzdr
3VZ.pl

joker

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Listopada 2009, 20:49:43 »
Ty wiesz :) Chciałbym wiedzieć, co odpowiedziałby Tabak gdyby Twoja wypowiedź się nie pojawiła...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Listopada 2009, 21:03:51 »
Zawsze możesz go zapytać ;)

Mogę też poprosić moderatora o usunięcie mojego postu...  :grin:

A następnym razem postaram się nie tryskać przedwcześnie... wiedzą  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

joker

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Listopada 2009, 21:09:21 »
Fajnie, że mnie zrozumiałeś :) teraz Twoje słowa każdy może powtórzyć :)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopada 2009, 17:51:20 »
Ja expertem nie jestem, ale swoje wiem, silnik pozostawiony bez sensu na chodzie zjada bezsensownie benzyne i wcale mu to nie pomaga.....Tyle wiem, a Marcin wytłumaczył Ci dlaczego mu to nie pomaga....

PozDRo

joker

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopada 2009, 19:55:41 »
ok, tylko czy Ty także wiesz, skąd się ta benzyna w oleju bierze? Jeśli będziesz pierwszy Marcin to możesz śmiało pisać :)

userEU

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Listopada 2009, 20:09:34 »
ok, tylko czy Ty także wiesz, skąd się ta benzyna w oleju bierze? Jeśli będziesz pierwszy Marcin to możesz śmiało pisać :)

Ja nie wiem i jestem ciekaw, a pierwszy jesteś Ty a nie Marcin więc śmiało możesz pisać.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopada 2009, 21:00:49 »
Wstrzymam się tym razem :P

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopada 2009, 21:38:52 »
nie mam zielonego pojęcia, ale chyba nie o to tu chodzi. Napisałem, że wiem, że jak silnik jest niedogrzany to nie jest to dla niego korzystne, kropka. Co mnie interesuje dlaczego. Jeżeli jaka kolwiek maszyna ma swoją temperaturę roboczą, to najlepiej jest jak osiąga ją jak najszybciej, a poniżej tej tem mogą występować jakieś niekorzystne okoliczności.....Nie wmuwisz mi joker, że pracujący zimny silnik mniej się zużywa niż taki który już osiągną swoją temp. A silnik zdecydowanie szybciej się rozgrzewa pod obciążeniem, nawet najmniejszym, niż na jałowych obrotach.......

strzelam, benzyna bierze się w oleju poprzez pierścienie uszczelniające, które w niskiej temp mogą niedokońca spełniać swoją rolę. A może przez jakieś inne uszczelniacze.....Jeżeli nietrafiłem to gów.. mnie to interesuje.....

p.s. coraz bardziej wkurw.. mnie to forum, ciągle tylko " wpisz se w szukajkę", "automat blee", "nieznasz się". Po to jest forum, żeby pomagać ludziom, jeżeli coś wiesz to piszesz odrazu, automatycznie, a nie piszesz żeby se poszukał w gugle......

finito

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Listopada 2009, 21:45:31 »
Tabak forum toyoty trochę jest...zawsze możesz zmienić "barwy klubowe" <diabel>
Wpisywanie w szukajkę pozwala na to aby nie dublować wątków bez potrzeby, a to zapobiega zaśmieceniu forum.

pzdr

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopada 2009, 21:51:23 »
tu już nie chodzi o szykajkę forumową, jak ktoś coś wie i może udzielić info bez zaglądania gdzie kolwiek, to mógły być tak wspaniały i napisać, oszczędzić np. mi szukania w necie, przeglądaniu iluś tam dziesięciu stron..........

<zolta>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl