Autor Wątek: Prawidłowe ciśnienie w oponach TOYOTA  (Przeczytany 29256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Prawidłowe ciśnienie w oponach TOYOTA
« dnia: 10 Listopada 2009, 22:51:45 »
Dziś sprawdziłem ciśnienie w oponach, mimo iż nie dawno zmieniłem na zimówki ponieważ coś na oko mi nie pasowało. No i wyszło dlaczego nie mogę się pozbierać z miejsca oraz tak szybko włącza się ABS na mokrym. Otóż inteligentna osoba zmieniająca laćki nie odróżnia PSI od BAR oraz ATM. To już nie pierwszy raz, gdzie zamiast 2.2 BAR mam 22PSI. Radzę sprawdzić w domu lub na stacji. Proszę bardzo:

Jeśli tabela dla auta podaje 2,2 BAR =  31.9088 PSI = 2.1714 ATM

Kalkulator jednostek miar: http://www.floraland.pl/elgo/jednostki.htm

Tabela ciśnień dla TOYOTA: http://www.oponeo.pl/narzedzia/121/2/1305/tabela_cisnien_dla_toyota.htmlx

Cytuj (zaznaczone)
Ponad połowa (55 procent) polskich kierowców deklaruje, że przynajmniej raz na dwa miesiące sprawdza poziom ciśnienia powietrza w oponach. Wynik ten jaskrawo kontrastuje z rezultatami akcji „Ciśnienie pod kontrolą”, która osiągnęła już półmetek. W całej Polsce przebadano do tej pory 852 pojazdy, z których 77 procent miało nieprawidłowe ciśnienie powietrza w oponach.

Tylko deklarujemy...

- Niechętnie przyznajemy się do zaniedbań w sferze eksploatacji samochodu – tłumaczy Andrzej Olekiewicz, ekspert w Pentor Research International. Choć w rzeczywistości rzadko sprawdzamy poziom ciśnienia w oponach – deklarujemy, że robimy to czysto, gdyż nawet podświadomie staramy się zaprezentować siebie i swoje zachowania w jak najlepszym świetle.

Taka postawa w przypadku opon może mieć opłakane skutki – około 6 procent śmiertelnych wypadków na drogach szybkiego ruchu spowodowanych jest złym stanem ogumienia (dane ASFA - Francuskiego Stowarzyszenia Firm Eksploatujacych Autostrady).

Większość kierowców samodzielnie sprawdza ciśnienie w oponach, przy czym 36 procent używa kompresorów na stacjach benzynowych, które często podają fałszywe wartości ciśnień. Zaledwie 14 procent kierowców deklaruje, że z reguły powierza te czynność wyspecjalizowanym serwisom wulkanizacyjnym.

- Na szczęście troska o właściwy poziom ciśnienia nie kosztuje więcej niż kilka minut w miesiącu – mówi Małgorzata Babik, rzecznik prasowy Michelin Polska. A dzięki temu możemy zwiększyć bezpieczeństwo podróży i ograniczyć zużycie paliwa nawet o 30 procent.

Waro zadbać o ciśnienie!

Zdaniem kierowców o bezpieczeństwie jazdy decydują przede wszystkim sprawne hamulce jakość opon, ale już na siódmej pozycji wymieniana jest kwestia prawidłowego ciśnienia (13 procent). Właściciele samochodów nieco częściej zwracają uwagę na wpływ właściwego poziomu powietrza w oponach na zużycie paliwa (15 procent), choć jako przyczynę większego zużycia paliwa najpierw wymieniają dynamiczna jazdę oraz ruch miejski.

Polscy kierowcy maja świadomość, że zbyt niskie ciśnienie w oponach skutkuje: szybszym zużyciem opon (tak wskazało 69 procent kierowców), większym zużyciem paliwa (39 procent) oraz zagrożeniem bezpieczeństwa jazdy (29 procent).

Pomyślną informacją jest to, że aż 72 procent polskich kierowców korzysta z opon sezonowych. W znakomity sposób poprawia to bezpieczeństwo podró2ujacych. I choć są tacy, którzy nawet w lato jeżdżą na oponach zimowych, to już tylko jeden procent przechowuje opony sezonowe na balkonie...
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2009, 22:55:01 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Robsajson

• Gość
Odp: Prawidłowe ciśnienie w oponach TOYOTA
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2009, 23:27:44 »
Na naklejce umieszczonej na słupku przy drzwiach kierowcy jest podanych kilka wartości ciśnienia w oponach.Normalnie jest 2,2 bar lecz jest to zmienna wartość i zależy od liczby pasażerów oraz prędkości ,którą zamierzamy się poruszać.Ja pompuje 2,5 bar-a ponieważ wg mnie opony są na 2,2 jakieś za bardzo kapciowate.
Nie podam ile powinno być przy ilu osobach na pokładzie i ile przy danej prędkości bo nie pamiętam dokładnie,nie chcę wprowadzać nikogo w błąd.Zalecenia producenta są podane w oparciu o zalecany rozmiar opon.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2009, 00:44:30 »
Czy nie ma już odpowiedniego wątku?

Dgolf, ja w pewnym zakładzie podkreślałem, że proszę o ciśnienie 2,4 bar. Strasznie mi w drodze do domu auto szalało w nawet najmniejszych koleinach. Po dojechaniu do domu odczekałem aż temp. opon zrówna się z otoczeniem. Pomiar wykazał 1,8 bar podczas gdy "zalecane" dla Cariny wynosi 2,2  <zalamka> Więcej już tam nie pojechałem (nie tylko z tego powodu).

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2009, 21:50:11 »
No standard - nabił Ci najprawdopodobniej 24PSI myśląc, że to oznacza 2,4 BARa :)
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl