Autor Wątek: Programowanie opcji  (Przeczytany 37406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Programowanie opcji
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Czerwca 2011, 09:17:23 »
Ale zaraz zaraz - teraz masz tak, że zamki w ogóle się nie blokują (tak nie chcę) czy jak u kolegów ze skrzyniami CVT zamki blokują się po przekroczeniu 20 km/h ale odblokowują się wszystkie po otwarciu drzwi kierowcy (tak chcę).

No ja mam tak jak Ty chcesz - czyli to możliwe i w manualu. Ale jeśli zamknę drzwi "ręcznie", czyli przyciskiem to muszę je potem tym przyciskiem otworzyć, albo każdy pasażer otworzy sobie sam. Jeśli drzwi zamkną się same - na skutek prędkości - to otwarcie drzwi kierowcy (klamką) spowoduje odryglowanie pozostałych drzwi.

Na marginesie. W Citroenie c3 też jest automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu i dwa różne zamki w drzwiach były wymienione na gwarancji a teraz trzeci już dziwnie się zachowuje. Nie wiem czy to marna jakość czy ogromna ilość cykli w ruchu miejskim - przynajmniej kilkanaście razy w ciągu dnia. Ja się zastanawiam czy tego nie wyłączyć.
pzdr.
Michał

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Czerwca 2011, 20:27:29 »
jakiś czas temu byłem z opisanym problemem w Aso i w 30 minut ustawili mi tak, że po przekroczeniu 20km/h drzwi się automatycznie blokują a po przełożeniu skrzyni biegów w pozycję 'P' automatycznie odblokowują - w instrukcji obsługi są opisane sposoby jak to samemu zrobić, niestety nic z opisanych sposobów mi nie działało, zadzwoniłem do Aso z pytaniem dlaczego i dowiedziałem się, że opis nie działa bo nie działa:)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Czerwca 2011, 09:38:31 »
Dowiedziałem się w serwisie (innym niż ten który nie potrafił nic zrobić) dlaczego metoda zmiany opcji podana w instrukcji nie działa - podobno w przypadku niektórych dodatkowych alarmów ryglowanie / odryglowywanie zamków jest funkcją alarmu i wtedy mogą to przestawić tylko w serwisie. Czyli w różnych autach może być różnie - zależnie od założonego alarmu.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Sierpnia 2011, 09:35:06 »
W końcu mi to zrobili przy okazji przeglądu - jednak potrafili :-) z tym, że drzwi odryglowują się po zgaszeniu silnika a nie po otwarciu drzwi kierowcy. Po włączeniu zapłonu znowu się ryglują. A za pierwszym odpaleniem i ruszeniem - tak jak do tej pory ryglują się po przekroczeniu 20 km/h. Dla mnie ok.

Z tym, że jest to najwyraźniej zrobione jako funkcja alarmu a nie oryginalna opcja centralnego zamka, bo instrukcja milczy o takiej możliwości. Jedyną niedogodnością jest też, że pojedyńcze otwarte drzwi już się nie ryglują same po przekroczeniu 20 km/h tak jak było wcześniej - np. staję, wypuszczam kogoś z tyłu, ruszam i tylne drzwi się już same nie ryglują. Ale to w sumie drobiazg...
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2011, 09:56:18 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl