Autor Wątek: Toyota Corolla E12 dobór silnika  (Przeczytany 28483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kraska13

• Gość
Toyota Corolla E12 dobór silnika
« dnia: 07 Września 2010, 14:03:09 »
Witam prosze o pomoc zastanawiam sie nad zakupem nowej corolli do tej pory miałem zamiar kupić 1.6 benzynke niestety wczoraj widziałem sie z moim znajomym(mechanikiem) który stanowczo odradził mi zakup silnika benzynowego z powodu częstych awarii czy zgadzacie sie z taką opinią? Stwierdził że wybór diesla bezie dużo lepszy zwłaszcza 2.0(116KM) co wy na to? Za pomoc dziękuję

proszę nie zakładać dwóch identycznych wątków w dwóch różnych miejscach
kafara1
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2010, 14:13:35 wysłana przez kafara1 »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Toyota Corolla E12 dobór silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2010, 14:34:29 »
a czemu 116KM?.
Ja bym brał 2.0 90KM :-P

kraska13

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2010, 15:16:30 »
a w czym jest lepszy 90KM z 2 Litrów od 1.4L ? Jak juz mam do wyboru 2.0 i 1.4 to chyba lepiej 1.4 a 2.0 wybrałem bo jest mocniejszy co wy myślicie o moim uzasadnieniu ? To byłby mój pierwszy diesel

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2010, 16:42:20 »
Chyba Twojemu mechanikowi coś się w głowie namieszało...zapomniał, że dieslu jest turbina co może paść, wtryski, jakieś zaworki i inne cholerstwa  <zalamka>

kraska13

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2010, 17:42:00 »
ostrzegał mnie że kolektor dolotowy często pada bo jest plastikowy, ze przepustnica pada i ze lubi olej(ale z tego co czytałem to dotyczy to moedeli do połowy 2003r) chyba ze sie mylę to mnie poprawcie:P

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2010, 21:17:39 »
ostrzegał mnie że kolektor dolotowy często pada bo jest plastikowy, ze przepustnica pada i ze lubi olej(ale z tego co czytałem to dotyczy to moedeli do połowy 2003r) chyba ze sie mylę to mnie poprawcie:P
Miałem Corolkę 1.4 VVti od nowości do przebiegu 170 tys. teraz ma gostek który nią smiga i ma już nakręcone ok. 190 tys km. Uwagi są nastepujące, przy zainstalowanej instalce gazowej brała olej (wcześniej małozauważalny ubytek) ale silnik był suchy, żadnych przecieków itp. Przepływomierz potrafi paść po 10 latach eksploatacji (jako, że jest to część elektroniczna może paść szybciej, dlatego należy go czyścić) Przepustnica nigdy nie uległa awarii.
P.S. Jak Ci się diesel zepsuje, naprawa na pewno będzie o wiele droższa, i jeszcze jedno oprócz silnika elektrycznego każdy silnik bierze olej (w mniejszym lub większym stopniu) .......
Pozdrawiam
Obi

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Września 2010, 21:27:55 »
raczej od liftingu czyli chyba 2004
zasadniczo twój mechanik ma trochę racji, ale kompletny silnik benzynowy możesz mieć za parę tysięcy.
wymiana pompy wtryskowej i wtryskiwaczy po zatankowaniu zasyfiałej gnojówki kosztuje znacznie więcej

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Września 2010, 12:48:51 »
Bzdurna opinia mechanika. 1.6 VTTi to najlepszy silnik do Corolli. Nie do zajechania.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2010, 12:52:39 wysłana przez jasny »

Offline prezes113

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2010, 17:34:08 »
Jeżeli ma to być diesel to opcja najtańsza w serwisie to D4D w wariantach (wg. polecania): 2.0 90KM, 1.4 90KM, 2.0 110 KM - pierwszy i ostatni były tylko w wersjach przed liftem
Jeżeli chodzi o 2.0 D4D 116 KM to trochę kwestia szczęścia. Ale np. mój ojciec ma taką obecnie z przebiegiem 157 tkm i nie dzieje się nic z rzeczy, którymi straszą - żadne dwumasy, turbiny, nawet oleju nie bierze (a niektórezy narzekają że leją litr na 1000 km). Albo ojciec miał szczęście kupując dobry egzemplarz albo inni nie dbają o swoje auta i np. nie studzą turbiny przed zgaszeniem i stąd wszystkie kłopoty. A faktem jest, że pomijając wersję 1.8 192 KM to właśnie ten najmocniejszy dieselek daje najwięcej przyjemności z jazdy Corollą.
Co do silnika 1.6 110 KM - fakt, że egzemplarze z początku produkcji miały problemy z łańcuchami i braniem oleju, ale auta te często w ramach gwarancji miały wymieniony w ASO ShortBlock i jest już ok. Bzdura jest jego wysoka awaryjność. A na pewno jest dynamiczniejszy od 1.4 97 KM przy bardzo podobnym spalaniu.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2010, 17:51:54 »
1.6 110 jest w porządku ale chyba ok 2003r
mam w domu ten silnik oleju nie bierze jest bezawaryjny tylko oleje i filtry

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2010, 19:48:30 »
Jeżeli ma to być diesel to opcja najtańsza w serwisie to D4D w wariantach (wg. polecania): 2.0 90KM, 1.4 90KM, 2.0 110 KM - pierwszy i ostatni były tylko w wersjach przed liftem
Jeżeli chodzi o 2.0 D4D 116 KM to trochę kwestia szczęścia. Ale np. mój ojciec ma taką obecnie z przebiegiem 157 tkm i nie dzieje się nic z rzeczy, którymi straszą - żadne dwumasy, turbiny, nawet oleju nie bierze (a niektórezy narzekają że leją litr na 1000 km). Albo ojciec miał szczęście kupując dobry egzemplarz albo inni nie dbają o swoje auta i np. nie studzą turbiny przed zgaszeniem i stąd wszystkie kłopoty. A faktem jest, że pomijając wersję 1.8 192 KM to właśnie ten najmocniejszy dieselek daje najwięcej przyjemności z jazdy Corollą.
Co do silnika 1.6 110 KM - fakt, że egzemplarze z początku produkcji miały problemy z łańcuchami i braniem oleju, ale auta te często w ramach gwarancji miały wymieniony w ASO ShortBlock i jest już ok. Bzdura jest jego wysoka awaryjność. A na pewno jest dynamiczniejszy od 1.4 97 KM przy bardzo podobnym spalaniu.
2.0 D4D 116 KM nie bierze oleju jak przemieszczasz się do 70km/h zgoda lecz powyżej tej prędkości to i szczęście nie pomoże kupując dobry egzemplarz  :-P.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2010, 21:09:37 »
1,6 VVTi to najodpowiedniejszy silnik. W rodzinie mamy corollę (2003 rok) z tym silnikiem od nowości - 140 tyś. km zrobione - tylko olej i filtry się wymienia.
Natomiast diesle w tych autach są dość wrażliwe na jakość paliwa i mogą być z nimi problemy. Pamiętam jak jeździliśmy do ASO na przeglądy to mieli dużo wymian wtrysków w D4D, a ich powodem było słabe paliwo, a Ty nigdy nie będziesz wiedział co poprzedni właściciel tankował.

Offline stachu28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudnia 2018, 19:44:50 »
Witam w momecie przgazowania gasna zegary na chwilkę co to morze być.Dzieki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl