Autor Wątek: E12 1.6 i wolno spadajace obroty  (Przeczytany 46165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kroket

• Gość
E12 1.6 i wolno spadajace obroty
« dnia: 09 Stycznia 2005, 11:58:09 »
Witam,

Moja corolka ma chyba osobnicza ceche, ktora na poczatku ignorowalem ale teraz okazuje sie niebezpieczna. Otoz powyzej 3500 rpm, po odjeciu gazu, silnik bardzo wolno wytraca obroty. Przykladowo zejscie z 4000 do 3000 trwa grubo ponad 5 sekund. Ale dzieje sie to tak w 7/10 przypadkow.
Dlaczego jest to niebezpieczne? Ano wyobrazice sobie jak skuteczne jest hamowanie na autostradzie (bez wysprzeglania) kiedy silnik rwie do przodu. Albo ze przed wejsciem w zakret zdejmujecie noge z gazu a silnik tego nie zuwaza.

Ogolnie: trzeba cos z tym zrobic. Mial ktos podobnie? Zanim pojade do serwisu, chcialbym cos wiedziec.

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2005, 14:16:50 »
Też Cięwszyscy gorąco witamy...
Napisz chociaż co to za auto? Może błachostka typu linka od gazu...? :chmmm

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2005, 15:18:40 »
Cytat: Carewicz
Też Cięwszyscy gorąco witamy...
Napisz chociaż co to za auto? Może błachostka typu linka od gazu...? :chmmm

Odwzajemniam :)

Auto to E12, 1.6 16V czyli 3FE-AE-EE czy cos takiego... :)
Linka gazu, tak na moje czucie, raczej to nie jest. Podejrzewam jakies nieprawidlowosci w okolicy sterowania zaworem przy separatorze par paliwa, ktory jednoczesnie odpowiada za bieg jalowy. Ale to moze zly trop.

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2005, 16:34:04 »
Nowe auto, nie jest przypadkiem jeszcze na gwarancji?
Nie łatwiej byłoby udać siędo ASO?
 :wink:

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2005, 17:15:54 »
Cytat: Carewicz
Nowe auto, nie jest przypadkiem jeszcze na gwarancji?
Nie łatwiej byłoby udać siędo ASO?
 :wink:

Echh, idealisci. Jadac do ASO dobrze jest "cos" wiedziec o problemie. Zreszta to dotyczy nie tylko ASO.

kajjo

• Gość
Re: E12 1.6 i wolno spadajace obroty
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2005, 22:37:05 »
Cytat: Kroket

Mial ktos podobnie? Zanim pojade do serwisu, chcialbym cos wiedziec.

Ja tak mam i wszystko jest OK bo w silnikach VVTi tak ma być.
Po puszczeniu gazu obroty silnika rosną na ułamek sekundy po czym dopiero spadają - rozumiem że to masz na myśli. Nie ma to najmniejszego znaczenia na skuteczność hamowania
Pozdrawiam

Kroket

• Gość
Re: E12 1.6 i wolno spadajace obroty
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2005, 23:48:53 »
Cytat: kajjo

Ja tak mam i wszystko jest OK bo w silnikach VVTi tak ma być.
Po puszczeniu gazu obroty silnika rosną na ułamek sekundy po czym dopiero spadają - rozumiem że to masz na myśli. Nie ma to najmniejszego znaczenia na skuteczność hamowania
Pozdrawiam

Chyba niezupelnie. Chodzi mi dokladnie o to, ze jak puszcze gaz, obroty spadaja baardzo wolno. Dzisiaj zauwazylem, ze dzieje sie to po wiekszym obciazeniu silnika, np. po agresywnym przyspieszaniu. Ale mnie niepokoi ten objaw przy szybszej jezdzie w stanie ustalonym, np. po autostradzie, gdzie efekt jest taki, jakbym w ogole nie sciagal nogi z gazu.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2005, 10:42:25 »
Jak pojedziesz do ASO każ sobie wymienić obudowe przepustnicy wraz z osprzętem, bo jezeli nie zaswieca sie kontrolka silnika to najprawdopodobniej tam jest problem.
pozdrowionka

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2005, 10:55:02 »
Cytat: serwisSJ
Jak pojedziesz do ASO każ sobie wymienić obudowe przepustnicy wraz z osprzętem, bo jezeli nie zaswieca sie kontrolka silnika to najprawdopodobniej tam jest problem.
pozdrowionka

Hmm, to konkrety az za bardzo :)
Dodam jeszcze, ze silnikowi zdarzaja sie falowania biegu jalowego. Podczas toczenia samochodu na luzie, obroty skacza miedzy 800 a 1200 rpm. Co ciekawe, po zatrzymaniu samochodu spadaja do 600rpm.

Dzieki za sugestie.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2005, 11:02:00 »
aaaa... czyli to potwierdza na 99% problem "w przepustnicy". Zrób tak jak napisałem a bedzie dobrze:)

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2005, 12:40:37 »
Cytat: Kroket
Auto to E12, 1.6 16V czyli 3FE-AE-EE czy cos takiego...  

a raczej 3ZZ  :D

posłuchaj sięserwisaSJ, to mądry człowiek  :wink:

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2005, 16:24:31 »
Cytat: pankuba

a raczej 3ZZ  :D
posłuchaj sięserwisaSJ, to mądry człowiek  :wink:

Mozliwe, ze 3ZZ.
Ja SerwisSJowi wierze :). Bede musial tylko jakos umiejetnie przemycic jego sugestie facetom z ASO...

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Stycznia 2005, 19:39:03 »
Cytat: serwisSJ
aaaa... czyli to potwierdza na 99% problem "w przepustnicy". Zrób tak jak napisałem a bedzie dobrze:)

A wiec bylem w ASO.
Podpielismy tester i pojechalismy. No i obroty oczywiscie zawisly jak trzeba. Tyle, ze na testerze nie bylo widac nic podejrzanego. Wiec przynajmniej pobawilismy sie: ostre przyspieszanie, przy 140km/h Vbieg, dojscie do 150 i wysprzeglenie - obroty spadaja. Znowu przyspieszenie do 150, jazda pare sekund ze stala predkoscia, wysprzeglenie - wisi.

Teraz najlepsze: jazda na IV w obrotami w okolicach 4000 nie powoduje zawieszania. Dzieje sie tak tylko na V i tylko powyzej 3600 obr. Sporadycznie, po agresywnym przyspieszeniu na III i wrzuceniu V powyzej 100km/h, tez zawisa. Ale juz niezawsze.

Serwisowa corolka 1.6 (tyle ze "Turek") nie wykazuje nic podobnego. Na dzis: wydruk z testera poszedl do centrali wraz z opisem zjawiska.

daveno

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Stycznia 2005, 23:55:20 »
Witam,

Bardzo jestem ciekawy jak sie zakonczyl Twoj problem. Ja mam dokladnie to samo. Dzisiaj bylem w serwisie w Krakowie i powiedzieli mi, ze wszystkie Corolle (1,4, 1,6 vvti) tak maja.

Napisz prosze co wywalczyles, ja mam zamiar uderzyc do Centrali.

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2005, 13:33:36 »
Cytuj (zaznaczone)
Krakowie i powiedzieli mi, ze wszystkie Corolle (1,4, 1,6 vvti) tak maja.

Nic podobnego, mam 1,4  sedan 2004 i absolutnie niczego takiego nie przuważyłem. Także walczyć Panowie, walczyć. :aslyer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl