Autor Wątek: [E-10] 4E-FE TERMOSTAT - Wymiana oraz diagnoza uszkodzenia.  (Przeczytany 27213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
[E-10] 4E-FE TERMOSTAT - Wymiana oraz diagnoza uszkodzenia.
« dnia: 29 Grudnia 2004, 18:17:11 »
DLACZEGO WARTO WYMIENIC TERMOSTAT

1.Auto jeździ na wzbogaconej mieszance - mocno płucze olej z gładzi cylindra - szkoda silnika !!
2. Silnik pali spokojnie z 1.5litra paliwa wiecej.
3. Silnik jest niedogrzany, wystepuja wachania temperatury co wplywa niekorzystnie na trwalosc silnika
4. No i u nas w srodeczku robi sie wolniej cieplo.

JAK STWIERDZIC ZE MAMY PADNIETY TERMOSTAT

Najlepiej zagrzac silnik na postoju do takiej temp. zeby wskaznik temperatury byl na srodku skali lub do wlączenia wentylatora i wyjechac w krotką przejazdzkŞ, najlepiej jadac bardzo spokojnie na 4 lub 5 biegu puscic go na luzie z gorki,(oczywiscie jesli nie ma zadnej gorki w okolicy nic sie nie dzieje, wystarczy jechac bardzo spokojnie ok 80-90km/h na 5 biegu, chodzi o to zeby nie krecic zbyt mocno silnikiem) i obserwowac wskaznik temperatury jesli zacznie opadac chocby wiecej niz o 1 góra 2 kreski na dół to termostat do wymiany.
Jesli termostat jest dobry to bez wzgledu na rozne kartony ochronne, predkosc itp. wskazowka temperatury powinna sie utrzymywac dokladnie w polowie skali.

ELEMENTY TECHNICZNE

Ja kupilem termostat w firmie Japan Cars (teraz sie nazywają JC) o numerze kat.D22003.(japonski 50zł bez znizek, w ASO orginal ok 120zł)
Generalnie powinien miec temp. otwarcia 82st.C (to pisze na metalowym kolnierzu termostatu), wystepuja tez inne temp. np. 76st.C, 88st.C ale najwlasciwszym jest do tego silnika 82st.C i mowie caly czas o silniku 4E-FE, nie wiem moze w innych motorach wystepują inne temp. otwarcia i modele, ale z tym nie ma problemu.
W kazdym razie termostat powinien miec w komplecie uszczelke (na rys. oznaczoną 16325) ktorą naklada sie na jego metalowy kolnierz.

A TERAZ JAK GO ZMIENILEM

Roboty jest minuta osiem, trzeba miec duzą, szeroką nie wysoką miskŞ ktora trzeba wsadzic pod silnik, klucz nasadkowy 10-tka ( dla tych co nie maja w markecie mozna kupic za 20zł komplet a sie przydaje w prostych naprawach),srubokręt nie duzy, lejek oraz gaze przez ktora bedziemy wlewali odzyskaną wode(zeby nie lecialy smieci) z powrotem do chlodnicy i zbiorniczka wyrównawczego.

A teraz do dzieła:
podstawiamy miednicą pod silnik (głownie tam gdzie prawdopodobnie poleci nam woda z termostatu), jesli nam owa miednica nie chce wejsc mozna autko troszkę dzwignąć
Ja podstawilem pod kazde kolo po 1 płytce chodnikowej i na nie wjechalem.
odkrcamy korek na chlodnicy, kluczem 10 popuszczamy te 2 nakrętki i czekamy az przestanie cieknąc, odkręcamy je do reszty, zaczyna sie lać, zdejmujemy tą owalną kopułkę (pokrywe termostatu), troche sie jeszcze poleje, odchylamy na bok ( jesli bedzie przeszkadzał gumowy wąż to mozemy opuscic opaskę 16572A i wąż gumowy odchylic tak zeby nam nie przeszkadzal z tym ze uwaga bedzie w nim jeszcze duzo wody (pewnie z pol chlodnicy)wiec trzymamy go wysoko skierowanego do gory, wyciągamy stary termostat (moze ciasno siedziec wiec delikatnie srubokretem podwazamy jego starą uszczelke, czystą szmatką wycieramy krawędzie tak aby nie było brudu, ewentualnie takie białe naloty (ja ich nie mialem :-), zakladamy nowy najpierw wsadzając go tak jak na rysunku do częsci 16321 tak aby JEGO TAKI MALY WYPUSTEK DYNDAJĄCY BYL SKIEROWANY DO GORY , ja go mam skierowanego prosto do gory i jest ok. nastepnie pomalu częsc 16321 razem z termostatem pomalu wsuwamy po 2 srubach do srodka i jesli widzimy ze wszystko jest rowno i ladnie dolega skrecamy te 2 sruby, wode z miednicy wlewamy przez lejek na ktorym jest warstwa gazy (zeby nie lecialy smieci, najlepiej robic tą czynnosc z 2 osobą no chyba ze wode z miednicy zlejemy do jakiegos malego poręcznego naczynia), wlewamy wode a to co nam zostanie do zbiorniczka wyrownawczego, zakrecamy korek chlodnicy i jeszcze raz sprawdzamy czy wszystko jest na swoim miejscu i podokręcane.
I cieszymy sie ciepełkiem w autku :-)

Przejechalem tak oto wymienionym termostatem ok. 100km i wszystko dziala jak nalezy, tekturę którą poprzedni wół. załozył na chlodnicy wyrzuciłem silniczek szybciutko osiąga połowe skali na wskazniku temp. ktora juz nie ulega zadnym wachaniom w gore czy w dół a ciepełko robi sie bardzo szybko

moze ktos to robił inaczej w kazdym razie chcialem przekazac swoją wiedzą w jak najbardziej zrozumialy i prosty sposób komus kto ma problem z termostatem i bedzie go w swoim zakresie chcial wymienic. Moze brakowalo w tym troche finezji i polotu, miejsca co prawda nie jest tam za wiele, niektorzy wykrecaj wszystko na okolo ale wg. nie ma takiej potrzeby.
jak cos to piszcie :-)

GDZIE SZUKAC TERMOSTATU
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2006, 18:43:36 wysłana przez Radex E9 »
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Toyo69

• Gość
Odp: [E-10] 4E-FE TERMOSTAT - Wymiana oraz diagnoza uszkodzenia.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2005, 16:12:15 »
A tu moja wersja, nieco mniej techniczna  :wink: Koszt termostatu do 1,6 E-10 to ok 38zł. Nie wiem ile do twojej. Wymiana trwa ok 45min. i jest bardzo prosta. W moim silniku termostat jest zaraz pod aparatem zaplonowym, mieści się w tym metalowym "kolanku" do którego wkreca się czujnik temperatury plynu. Na te "kolanko" zalozona jest ta dolna gumowa rura, która wychodzi z chlodnicy.
Więc jak chcesz sprawdzić czy termostat dziala prawidlowo to zapal zimny silnik, poczekaj troche aż lekko się zagrzeje i dotknij tych gumowych rur wychodzących z chlodnicy, są dwie jedna wychodzi z góry a 2 z dolu chłodnicy. Jeżeli termostat dziala prawidłowo to ta górna powinna być ciepla a ta dolna zimna. Wtedy termostat jest zamknięty, dopiero po całkowitym nagrzaniu silnika termostat powinien się otworzyć i wtedy ta dolna rura też powinna być ciepla.
A sama wymiana jest bardzo prosta. Dla wygody możesz zdjąć kopulke, (masz wtedy więcej miejsca) Po nią zobaczysz te "kolanko" Przykręcone jest do bloku silnika dwona nakrętkami na klucz nr. 10. Odlącz wtyczke z czujnika temperatury, odkręć te dwie nakrtki i ściągnij te "kolanko" Nie trzeba wyciągać go z gumowej rury bo ona się poddaje. W bloku silnika zobaczysz termostat, normalnie go wyciągnij (wychodzi bez problemu) Ściągnij z niego uszczelke i przeloz na nowy, chyba że w nowym była w komplecie i wsadź go tak samo jak był stary. Przykręć kolanko, podlącz wtyczke, zapodaj kopulke i wszystko   Aha oczywiście na wstępie należy spuścić plyn z chlodnicy a po zakończeniu nalać go z powrotem. Koreczek spustowy jest na dole chłodnicy,po tej stronie co rozrząd.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2006, 18:57:34 wysłana przez Radex E9 »

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2005, 16:38:00 »
Uwaga na zamienniki! Kupiłem termostat w JC i okazał się za długi (!) cały czas się nie domykał i wszsytko działało jak samochod stał ,podczas jazdy wraz ze wzrostem prędkości spadała wskazowka temp. silnika
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2006, 21:09:36 wysłana przez Toyo69 »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2005, 23:06:51 »
Cytat: Croom
Ja kupilem termostat w firmie Japan Cars (teraz sie nazywają JC) o numerze kat.D22003,japonski 50zł bez znizek

wszystko opisalem to moze nie japonski masz tylko jakis inny oddaj go i wymien a wszystko musi grac,

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2005, 00:55:53 »
:roll: :chmmm  :chmmm  :chmmm
Jakoś znajomo mi to wszystko wygląda... Ten rysunek na pewno gdzieś już widziałem...
 :chmmm  :chmmm  :chmmm   :roll:
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2006, 21:00:37 wysłana przez Toyo69 »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2005, 12:05:03 »
no wlasnie Perzan zapomnialem zapytac o prawa autorskie sorki  :oops:

speede_x masz silnik 4E-FE ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2005, 12:39:38 »
4e-fe.1.3 z 96r (czyli 75KM )

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2005, 13:43:04 »
czyli jedz do JC powiedz im ze chcesz termostat do tego silnika  japonski (takie biale pudelko z czerwono niebieskim paskiem na srodku ) jest logo na nim HKT, to chyba ta firma ktora to wyprodukowala, otworz pudelko na termostacie musi pisac na tym kolnierzu metalowym 82st.C i taki ma byc, aha musi miec ze soba od razu taka czarna gumową uszczeleczke ktora sie naklada na ten kolnierz metalowy, kosztuje 50zł bez znizek., musi pasowac reszte zrob tak jak opisalem wyzej bedzie dobrze ;-))

jak cos to pisz
pozdr.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2006, 13:23:22 wysłana przez Toyo69 »
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

matyr

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2006, 08:14:41 »
witam wszystkich, mam e10 z 1993 r., zauważyłem nastepującą sprawę: zrobilo się troszkę zimniej i coś dziwnego dzieje się z temperaturą silnika. Cały czas jest na 1/3 wskaźnika (wczesniej było zawsze w połowie) - do tego, gdy włączę nawiewy z ciepłym powietrzem temperatura spada jeszcze bardziej. Zakręcam, mija kilka minut i znów dobija do 1/3. Czy to może być termostat jakiś? Jaki może być ewentualny koszt naprawy? Bo chyba trzebaby było się tym zająć?" Dzięki z góry za pomoc.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2006, 08:52:26 »
Wyglada na termostat.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Października 2006, 09:18:27 »
Termostat otwiera obieg cieczy chłodzącej przez chłodnicę w miarę nagrzewania się silnika.
Jeśli termostat nie otworzy się z powodu uszkodzenia, silnik ulega przegrzaniu. Uszkodzony termostat może również pozostać otwarty po ochłodzeniu się cieczy. Wtedy silnik nie osiąga swej normalnej temperatury pracy lub osiąga ją bardzo powoli, a zimą zmniejsza się skuteczność układu ogrzewania.

Sprawdzanie termostatu
• Ogrzewać powoli termostat w kąpieli wodnej,
przy czym nie powinien on dotykać ścianek
naczynia i powinien być całkowicie zanurzony.     
Sprawdzać temperaturę odpowiednim
termometrem

• Gdy woda osiągnie temperaturę około
+82 JC, powinno się rozpocząć otwieranie zaworu
termostatu.
Uwaga. Temperatura początku otwierania
może być różna dla różnych termostatów i jest
zwykle podana na termostacie.
• Przy temperaturze około + 98 C termostat
powinien być otwarty całkowicie, to znaczy
zawór musi być uniesiony co najmniej o 8 mm
od swojego położenia spoczynkowego
• Sprawdzić, czy termostat po ochłodzeniu
zamyka się całkowicie. Jeśli nie, to należy go
wymienić.

koszt termostatu okolo (w zaleznosci od miejsca pobytu) 30-40 PLN

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Października 2006, 10:38:04 »
witam wszystkich, mam e10 z 1993 r., zauważyłem nastepującą sprawę: zrobilo się troszkę zimniej i coś dziwnego dzieje się z temperaturą silnika. Cały czas jest na 1/3 wskaźnika (wczesniej było zawsze w połowie) - do tego, gdy włączę nawiewy z ciepłym powietrzem temperatura spada jeszcze bardziej. Zakręcam, mija kilka minut i znów dobija do 1/3. Czy to może być termostat jakiś? Jaki może być ewentualny koszt naprawy? Bo chyba trzebaby było się tym zająć?" Dzięki z góry za pomoc.
Identyczne objawy miałem podczas minionej zimy. Silnik nie pracował na jednym cylindrze i podczas mrozów nie osiągał właściwej temperatury. Oczywiście świece były stare i wymiana pomogła. Może to nie byc to samo akurat u Ciebie, ale warto sprawdzić.

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2006, 10:45:28 »
Mam podobnie w E10 małżonki (świeży zakup).
Wymieniłem termostat i okazało się że był ok.
Teraz pora na czujnik temperatury.
Dodam, że wiatrak się włącza, nawiewy działają a maksymalna temperatura jaką łapie to pierwsza kreska. Po włączeniu wiatraka wskaźnik spada na 0.
Termostat kosztował 50 zł. Czujnik będzie kosztował około 30 zł podobno.

matyr

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Października 2006, 08:09:22 »
a gdzie w e10 jest termostat? da się to wymienić samemu?

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2006, 09:09:50 »
"SZUKAJ" twoim przyjacielem  :wink:

a tu link do watku ----> http://www.tkp.org.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=44&topic=2490.msg41974#msg41974

Pieknie Radex... No to damy nagrodę...
ayrsen

« Ostatnia zmiana: 25 Października 2006, 09:12:17 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl