Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #780 dnia: 26 Lutego 2021, 16:35:05 »
Witam, dziś uzgodniłem cenę z serwisem 2 przeglądu gwarancyjnego na kwotę 1000zł ale dostarczam swój olej czy to drogo czy dobrze wyszło ?
To chyba dosyć drogo :o jak jeszcze dostarczasz im swój olej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #781 dnia: 26 Lutego 2021, 17:17:31 »
Dla mnie kosmos ja zapłaciłem 689zł z ich olejem
Drugi przegląd z ich olejem i wszystkimi filtrami za te pieniądze?  W kilku Markach od wielu lat u mnie  zawsze to oscyluje ok. 1k więc albo masz wyjątkowo tani serwis ASO, albo szczęście.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #782 dnia: 26 Lutego 2021, 17:18:36 »
Ale którego przeglądu?
Mały
Średni
czy Duży?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #783 dnia: 26 Lutego 2021, 18:15:40 »
Chodzi mi o drugi przegląd auta na gwarancji - to jest ten duży przegląd. Dostarczam im swój olej i cena uzgodniona na 1000zł czy to jest dużo czy mało ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #784 dnia: 27 Lutego 2021, 16:55:32 »
To chyba taka typowa warszawska cena.  Ja za po 120 tys km po odliczeniu oleju i testu baterii dałem 1005 zł.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #785 dnia: 28 Lutego 2021, 14:25:19 »
Dla mnie kosmos ja zapłaciłem 689zł z ich olejem
To jest normalna cena małego przeglądu z 15kkm/45kkm a tu mowa o dużym na 30kkm.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Przemek1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #786 dnia: 09 Kwietnia 2021, 17:50:09 »
Witam
Zakupiłem Aurisa 2017, pierwsza rejestracja sierpień 2018, przejechane ma 25tys. Ostatni - drugi serwis w Toyota miał pod koniec roku 2020 przy 20 tys km.
Chciałem was zapytać:
1. Jaki olej polecacie i ile wchodzi? ( zalany jest toyotowskim 5W30) oraz cena? oczywiście chodzi mi o zakup własny.
2. Nie zamierzam robić wymiany w Toyota, bo uważam ceny za kosmos, ile kosztuje wymiana w innym punkcie za olej i filtry?
3. Zaraz po zakupie dolałem Petrygo ok. 0.4l za 10 PLN, bo było poniżej poziomu,  bo nie chciałem czekać pare dni na toyotowski specyfik 1l. 42 pln, dobrze zrobiłem?
4. Zastanawiam się już nad wymiana oleju, bo niby 5 tys przejechane a jest jakiś ciemnawy, ponadto wychodzi, że poprzedni właściciel ( w Toyocie) wlał ponad maksymalny stan co mnie bardzo niepokoi, co myślicie powinienem martwić się jak jest powyżej poziomu???

Z góry dziękuję za każdą pomoc

Offline Przemek1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #787 dnia: 09 Kwietnia 2021, 17:56:33 »
Z tym snobizmem to bym się za bardzo z tobą nie zgodził.Wcześniej miałem Yarisa,którego serwisowałem w ASO przez 9 lat.Dzięki tym pieczątkom auto sprzedałem w ciągu paru godzin od zamieszczenia ogłoszenia.Auto kupione w salonie,bezwypadkowe i serwisowane w ASO.Jednym słowem szybka sprzedaż i dobra cena.Coraz więcej ludzi szuka takich aut.

Wydaje mi się, że może udało ci się sprzedać szybko, ale za te 9 lat chyba sporo dołożyłeś, wydaje mi się, że 2-3 przeglądy nowego auta za "bajońskie sumy" wystarczy. Ja bym w życiu nie patrzył w 9 letnim aucie czy przeglądy były w Toyocie przez 9 lat. Na moje oko ze 3tys dołożyłeś za niepotrzebne firmowanie pieczątek Toyoty, za przeglądy od 3-9 lat

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #788 dnia: 09 Kwietnia 2021, 18:14:43 »
Witam
Zakupiłem Aurisa 2017, pierwsza rejestracja sierpień 2018, przejechane ma 25tys. Ostatni - drugi serwis w Toyota miał pod koniec roku 2020 przy 20 tys km.
Chciałem was zapytać:
1. Jaki olej polecacie i ile wchodzi? ( zalany jest toyotowskim 5W30) oraz cena? oczywiście chodzi mi o zakup własny.
2. Nie zamierzam robić wymiany w Toyota, bo uważam ceny za kosmos, ile kosztuje wymiana w innym punkcie za olej i filtry?
3. Zaraz po zakupie dolałem Petrygo ok. 0.4l za 10 PLN, bo było poniżej poziomu,  bo nie chciałem czekać pare dni na toyotowski specyfik 1l. 42 pln, dobrze zrobiłem?
4. Zastanawiam się już nad wymiana oleju, bo niby 5 tys przejechane a jest jakiś ciemnawy, ponadto wychodzi, że poprzedni właściciel ( w Toyocie) wlał ponad maksymalny stan co mnie bardzo niepokoi, co myślicie powinienem martwić się jak jest powyżej poziomu???

Koledzy zaraz odpiszą pewno bardziej szczegółowo - ja tylko w 2 punktach podpowiem.
Nie napisałeś jaki silnik ale jeśli 1.33 to obowiązkowo należy jeździć na oleju 0W20 bo ten silnik ma problemy na innej lepkości (przy 150 tyś km żre olej).
Stan lekko ponad max oleju nie jest problemem. Gość na yutoubie wlał do silnika litr za dużo i nic się nie stało. Dopiero jak wlał 4 litry za dużo to zaczął pluć olejem.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Przemek1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #789 dnia: 09 Kwietnia 2021, 18:19:47 »
olej TGMO 0W20
Sorry ale chyba żartujesz, że dajesz prawie 2 tys za przegląd po 90 tys??? Przecież to jest przerost formy nad treścią.
Witam
Chciałem was zapytać:

Koledzy zaraz odpiszą pewno bardziej szczegółowo - ja tylko w 2 punktach podpowiem.
Nie napisałeś jaki silnik ale jeśli 1.33 to obowiązkowo należy jeździć na oleju 0W20 bo ten silnik ma problemy na innej lepkości (przy 150 tyś km żre olej).
Stan lekko ponad max oleju nie jest problemem. Gość na yutoubie wlał do silnika litr za dużo i nic się nie stało. Dopiero jak wlał 4 litry za dużo to zaczął pluć olejem.  :grin:

Dzięki za szybką odpowiedź, czyli rozumiem bezwzględnie powinienem przejść na 0W 20? jaki olej polecasz Toyoty czy może jakiś inny?
Ile do 1.33 wchodzi, 4 czy 5 l?

dzięki

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #790 dnia: 09 Kwietnia 2021, 18:25:37 »
olej TGMO 0W20
Sorry ale chyba żartujesz, że dajesz prawie 2 tys za przegląd po 90 tys??? Przecież to jest przerost formy nad treścią.
.......

.....

Dzięki za szybką odpowiedź, czyli rozumiem bezwzględnie powinienem przejść na 0W 20? jaki olej polecasz Toyoty czy może jakiś inny?

dzięki

Ja jeżdżę na TGMO 0W20.  Może są lepsze oleje ale ten na pewno też jest bardzo dobry i nie ma sensu kombinować.
Do 1.33 wchodzi podobno 3.4 L
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #791 dnia: 09 Kwietnia 2021, 19:29:27 »

Załóż konto na stronie toyota.pl i ściągnij sobie pełną instrukcję użytkownika.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #792 dnia: 09 Kwietnia 2021, 22:41:35 »
Wystarczy zgodny ze specyfikacją. Ja kupuje od znajomego z nazwijmy to "przelewni" olejów i jeśli masz specyfikację to każdy praktycznie olej jest taki sam tyle że nalepki inne i ceny. Ja kupuje toyotowski pod inną nazwą 0w20 za 19zl za litr. Nie wiem ile toyota liczy ale myślę że więcej.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #793 dnia: 10 Kwietnia 2021, 23:21:27 »
Ceny z dziś:
- wymiana oleju 0W-20 (w tym filtr oleju + uszczelka): 343,00 zł
- test akumulatora hybrydowego: 224,99 zł
RAZEM: 567,99 zł
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Aze

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #794 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:13:13 »
Dziwne macie zasady w ASO. W uk w oficjalnym serwisie Toyoty nie ma mowy o przynoszeniu swoich własnych części serwisowych. Wszystko musi być nasze i przez nas zamawiane. Średnio serwis mały to koszt ?180 duży ?340. Jedynie Hilux i proace mają dużo wyższe ceny. Jako oficjalne ASO nie ma też mowy żeby były użyte inne części niż te od Toyoty.

Wiem, że to lekki off top bo to nie polska ale jak coś to może mogę pomóc z czymś, ceny instrukcje diagramy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl