Autor Wątek: W czasie jazdy spadają obroty i gaśnie silnik - skrzynia automat  (Przeczytany 19749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kucharz1982

• Gość
Witam,

(moje autko Camry V6 95r LE automat)

może temat już był, ale trochę mi zależy na szybkiej odpowiedzi dla tego piszę.
W czasie jazdy spadły obroty silnik zgasł - silnik był nagrzany (taki numer odstawiła i na LPG i na PB). Autko zrobiło mi ten numer już kilka razy, ale dzisiaj na szklance na łuku - nie było mi do śmiechu.

Czy ktoś wie co to może być???

Czy ktoś próbował odpalić automat bez wcześniejszego zatrzymania??? Jak to zrobić i co na to skrzynia??? Nie zawsze jest łatwo zjechać na bok żeby się zatrzymać i na postoju odpalić.

To mój pierwszy automat - w manualu nie ma problemu (miałem to dość regularnie w VW) - robisz redukcje puszczasz sprzęgło i silnik gada  :cheesy:

Z tego co udało mi się poznać autko to odpalić można tylko na P (w czasie postoju) raz przy minimalnej prędkości podczas parkowania dałem z D na P i był nie miły dźwięk  :|  boję się że ten manewr przy 60km/h może się źle skończyć dla mnie lub skrzyni.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2011, 15:40:46 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: w czasie jazdy spadają obroty i gaśnie silnik - skrzynia automat
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2011, 10:52:20 »
Jeśli dla skrzyni się źle skończy, to i Ty nie będziesz zadowolony ;)

Jeśli silnik zgasł z jakiegoś powodu, to ECU na pewno zapamiętał jakiś błąd, będący przyczyną.

Pytanie, czy zgasł w zerowym położeniu przepustnicy, czy w trakcie przyspieszania ?

Kto Ci naopowiadał, że tylko na P można odpalić ? A N masz od czego ?

Jeśli Ci zgaśnie w czasie jazdy na L, 2 lub D, to zarzucasz najszybciej, jak to możliwe, N i odpalasz.

Reasumując :

1) kupiłbym manuala  <diabel>
2) sprawdziłbym kody, może coś spamiętał i podpowie, wszak to "wspaniałe" OBD2
3) sprawdziłbym instalację gazową

3VZ.pl

arczicza

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2011, 12:56:15 »
Witam dołączam się do tematu ,ponieważ mam podobne problemy jak autor....tyle że inny model toyoty i inny silnik

Piszę tu bo wiem że silnik który ma moja Celica V gen z 1990 2.2 5SFE był montowany w Camry.....może ktoś z was przerabiał już ten problem.......Prosiłbym o pomoc lub wklejenie linka do jakiegoś pomocnego tematu

W samochodzie zainstalowana jest instalacja gazowa z reduktorem BRC (nie sekwencyjna)
Wiadomo odpalam auto minuta na benzynie i gaz....auto chodziło cacy 2 minuty ,na światłach obroty zaczęły wariować dół - góra aż spadły do 0 i zgasła ,zapalił się check engine ,odpaliłem ją ponownie ale przy pierwszej próbie aż zazgrzytał rozrusznik.......podjechałem parę metrów otworzyłem maskę i reduktor oraz kable od gazu były pokryte jakby białym szronem........poczekałem 10 minut odpaliłem i chodziła cały dzień zrobiłem z 50 kilometrów na gazie ,paliła na dotyk ,obroty nie skakały ,wszystko cacy

Od tamtego czasu 2 dni nie jeździłem aż do dziś......wiadomo temperatura na plusie ,to samo minuta na benzynie i gaz.....po 500 metrach jazdy znowu obroty zaczęły świrować dół -góra oscylując w granicy 300-400 i zgasła odpaliłem dojechałem pod garaż ze 2km i na tym odcinku zgasła mi 2 razy ..................pod garażem sprawdziłem jeszcze na ciepłym silniku CHECK ENGINE błędy i nic nie wyskoczyło.....

30 minut później odpalam ją na dotyk jeszcze na gorącym silniku ,pojeździłem na benzynie z 500 metrów i gaz i jechała jak lala.....więc jazda testowa 10 kilometrów.......przyśpieszała normalnie ,obroty nie spadały aż do momentu gdy gwałtownie zahamowałem wciskając trochę głębiej pedał ......wtedy obroty zaczęły spadać na każdym postoju przed światłami oscylowały w granicach 250-500 wciąż wariując ,lub gdy puszczałem nogę z pedału gazu.........przy zejściu poniżej 200 wywalało CHECKA ale gdy trochę się podnosiły CHECK gasł

Co może być przyczyną i co należy sprawdzić??? Z tego co wiem to w mojej CELI raczej nie ma śruby od obrotów ???
Proszę o pomoc  :-(

kucharz1982

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2011, 13:38:23 »
Mówię, że świeżak ze mnie jeśli o automat chodzi  :grin:

zgasł jak się toczył, przyśpiesza całkiem nieźle  :police:

Z tym P to od koleżki który ma mazde6 w automacie, ale jeśli można na N to jest git i nie ma paniki  :cheesy: jest to bardzo przydatna informacja - instalacja LPG po przeglądzie na jesieni, ale mieszalnik do wymiany się szykuje. niestety poprzedni właściciel poskąpił na sekwencję  :|

też bym wolał tą v6 w manualu - trafił się automat w dobrej cenie (wiem dobra cena jest dla sprzedającego nigdy dla kupującego  :laugh:) i tak kupiłem trochę na żywioł  <diabel>
ale już po ptokach trzeba jeździć tym co się ma  :roll:

z VW Polo do Camry to spory przeskok niestety w $$$ też  <zalamka> ale daje radę  :cheesy:
cóż więcej na spontanie autka nie kupię.

Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2011, 18:16:29 »

Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam

na szybko: zerknij czy ci na czarno nie kopci z rury na benzynie. U mnie w kiedyś w camry tak się działo jak całkowicie przepływomierz padł - niby nie powinno to wpływać na jazde na lpg, ale wbrew pozorom u mnie też wpływało :)

A świeci ci się wogóle żółta kontrolka check engine ? zapala się chociaż przy przekręconym kluczyku na on ? Bo jeżeli nie to pewnie ktoś wykręcił lapmke i nawet błędu nie odczytasz - jezeli się kontrolka jednak świeci to spinacz do ręki i czytaj kody silnika i tu wkejaj.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2011, 23:13:44 »
na szybko: zerknij czy ci na czarno nie kopci z rury na benzynie. U mnie w kiedyś w camry tak się działo jak całkowicie przepływomierz padł - niby nie powinno to wpływać na jazde na lpg, ale wbrew pozorom u mnie też wpływało :)

A świeci ci się wogóle żółta kontrolka check engine ? zapala się chociaż przy przekręconym kluczyku na on ? Bo jeżeli nie to pewnie ktoś wykręcił lapmke i nawet błędu nie odczytasz - jezeli się kontrolka jednak świeci to spinacz do ręki i czytaj kody silnika i tu wkejaj.

A pan Owca przeczytał dokładnie pierwszy post ?

(moje autko Camry V6 95r LE automat)

Więc nie rób świeżakowi wody z mózgu, przecież każdy wie, że od sierpnia 93 były 1MZ za wodą.

To, co w 3VZ da się zrobić spinaczem, trzeba w 1MZ robić testerem.

Przepływka też nie jest klapowa, tylko na drucie.

Chyba, że to jego 95 jest takie samo, jak moje 93, czyli wyprodukowane w 10.91  <diabel>
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2011, 09:29:51 »
dobra, wyskoczyłem jak zawsze - nie przeczytałem uważnie :)

kolega jest z warszawy, więc jakby coś zapraszam na ursynów (np pod reala), odczytam kod błędu przez interfejs (oczywiście o ile będzie jakiś błąd).

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2011, 09:47:35 »
odpowiedź dla kolegi ze szronem na kablach.....

sprawdź poziom płynu chłodniczego........

odpowiedź dla kolegi z gasnącym V6....

jak nie wywala CE, a silnik gaśnie z zamkniętą przepustnicą, to warto ją (przepustnicę) rozebrać i sprawdzić w jakiej kondycji jest ISCV i sama przepustnica. Poszukaj na forum, było o tym. Oczywiście to nie musi być to, ale jak śrubki nie zapieczone to 20 min roboty i możesz wykluczyć jedną z przyczyn.....

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2011, 09:54:25 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

arczicza

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2011, 13:19:58 »
Witam sprawdziłem poziom płynu chłodzącego.......Jednak ten baniak jest nie za bardzo przezroczysty....jest po prostu biały ....między min a max nic nie widać............Odpaliłem auto na samej benzynie po 2km silnik już w pełni się rozgrzał i wskazówka wyszła troszkę za połowę (próbowałem gwałtownych hamowań i obroty nie spadały...tylko przy skręcaniu lub zatrzymaniu przed światłami spadały o 50 w dół.......Na rozgrzanym silniku też nie widać było płynu w okolicy min i max....może to temu że ten zbiornik jest brudny??

I czy ten płyn chłodzący może mieć jakiś związek z poprawnym działaniem instalacji gazowej..bo wiem że ona też chyba jest ogrzewana tym płynem

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2011, 13:25:29 »
Na mój gust za wcześnie przełączasz na LPG, ale równie dobrze możesz mieć uszkodzoną membranę w reduktorze.
3VZ.pl

arczicza

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2011, 17:52:56 »
Dzięki z naprowadzenie.......rzeczywiście chodziło o poziom płynu chłodniczego....teraz wszystko działa cacy......mechanik nie zauważył żadnych wycieków...ale mimo tego będę częściej sprawdzał poziom płynów

kucharz1982

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2011, 20:38:37 »
Dzięki za zaproszenie  :-)

chętnie skorzystam  :grin: skontaktuje się jak tylko się w pracy trochę ogarnę :-)

co do CE to się świeci - cały czas - podobno to jeden z czujników sondy  :cheesy: ale kto by ufał mechanikom  <diabel>

VW też mi tak mówili (w ASO) na kompie błędy pokazywali człowiek głupi uwierzył sondę (400 zeta) wymienił a po miesiącu miał to samo  <zalamka>
Drogą prób i błędów (odpinałem kabelki  :roll:) wyszło że to mały gówniany czujnik za 20 zeta  <diabel>
No ale to było VW 1.4 POLO to nie to samo co CAMRY 3.0 tu takich eksperymentów raczej nie będę praktykował  :-P za dużo kabelków  :cheesy:

Kopcia z rury nie ma na PB i LPG chodzi tak samo równo i z rury daje taki sam smrodek  :-)

Jest jeden mały zonk po odpaleniu na chłodnym silniku na N lub P chodzi bardzo ładnie i się śmiało na obroty wkręca - jeśli nie dam mu się nagrzać to przez krótki moment na D/2 ok 30-60 sec ma tak jak by się przytkał i nie ma siły ciągnąć ale dopiero jak już zacznie się toczyć ok 20km/h jeśli dam mu na dosłownie 15 sec LPG i z powrotem na PB przełączę chodzi jak w zegarku. Ale da się z tym żyć  :-)

CE po wyjęciu baterii zgasło ale po ok minucie znowu rozbłysło jak choinka  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2011, 22:13:52 »
ale kto by ufał mechanikom  <diabel>

Ten, co się nie zna sam ? ;)

CE po wyjęciu baterii zgasło ale po ok minucie znowu rozbłysło jak choinka  :-)

To w porządku, w końcu okres świąteczny mamy  :grin:
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia 2011, 23:15:18 »
Mówię, że świeżak ze mnie jeśli o automat chodzi  :grin:

Z tym P to od koleżki który ma mazde6 w automacie, ale jeśli można na N to jest git i nie ma paniki  :cheesy: jest to bardzo przydatna informacja - instalacja LPG po przeglądzie na jesieni, ale mieszalnik do wymiany się szykuje. niestety poprzedni właściciel poskąpił na sekwencję  :|

też bym wolał tą v6 w manualu - trafił się automat w dobrej cenie (wiem dobra cena jest dla sprzedającego nigdy dla kupującego  :laugh:) i tak kupiłem trochę na żywioł  <diabel>
ale już po ptokach trzeba jeździć tym co się ma  :roll:

z VW Polo do Camry to spory przeskok niestety w $$$ też  <zalamka> ale daje radę  :cheesy:
cóż więcej na spontanie autka nie kupię.

Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Ja napiszę Ci tak:
Masz instalkę do regulacji i filtr LPG do wymiany.Warto by też zapobiegawczo zajrzeć do reduktora ,sprawdzając membrany.Na LPG przełączasz się zdecydowanie za szybko.Spróbuj odczekać aż wskazówka będzie w połowie między pierwszą a środkową kreską.Poczytaj tematy w stylu ,,Na luzie gaśnie" lub ,,Przy gwałtownym hamowaniu silnik gaśnie".Nie patrz na to czy temat dotyczy Camry czy Cariny czy innych bo problem jest ten sam.Dodatkowo sprawdź filtr powietrza i dobrze by było wyczyścić przepustnicę i zawór ISC(czyt.silnik krokowy)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl