Autor Wątek: Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.(F)  (Przeczytany 22433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2011, 19:24:08 »
Wymień końcówki drązków.Założyłem te od GLi,trochę jednak skrócone,ale pasuje wszystko.Za tydzień zabieram sie za wymianę wózka w swojej carinie.Na tym oryginalnym wózku auto jest bardzo niestabilne w zakrętach i łukach.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2011, 20:45:44 »
Oki. Jutro jade sprawdzić na złom drązki w maglownicy od której mam zawieszenie i jak będą dłuższe to do sklepu jak nie to wymiana maglownicy koszt 300 zł.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2011, 21:13:47 wysłana przez Robsajson »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lutego 2011, 21:23:10 »
Kup nowe lub poszukaj najlepiej oryginalnych,fabrycznych i jezeli będą w dobrym stanie to bierz.Może nawet nie bedzie potrzeby skracania bo ja mam teraz trochę krzywe ustawienie wahaczy,więc u Ciebie powinno być wszystko na styk.Napisz jeszcze jak pasuje drązek reakcyjny z GT w mocowaniach belki GLi,jest mozliwość zamontowania?Nie mam drugiego drazka i myślałem ze stary z GT będzie pasować.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lutego 2011, 16:28:13 »
Drążek z GT jest inaczej wygięty i ma mocowania w innym miejscu. Nie wiem czy pasuje bo ja mam drążek z GLi kupiłem razem z sankami. Byłem w sklepie ale mieli dzisiaj tylko lewą końcówke a ja mierzyłem ją do prawej i ta nowa jest krótsza ale to jest pewnie problem z tym że lewa gałka jest inna niż prawa. Jutro mają być obydwie więc wtedy przymierze jak jes z tą dłogością. 

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lutego 2011, 21:32:58 »
W takim razie muszę poszukac drugiego drążka z GLi.W/g katalogu wszystkie drążki miały byc identyczne o tych samych numerach,a tutaj zonk.Jednak najpierw rozkręcę zawieszenie i sprawdzę osobiscie czy nie istnieje mozliwość założenia drażka z GT gdyż jest on znacznie sztywniejszy.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lutego 2011, 16:28:35 »
Hmm. No nie wiem czy jest twardszy ale ja się chyba nie znam. Z drążkami zakrutkimi poradziłem sobie w inny sposób. Dorobiłem nakrętki przedłużające gałki teraz jestem na etapie ustawienia kół w taki sposób żeby dojechać na diagnostyke żeby ustawili mi zbieżność. Tak więc jeszcze zawieszenie nie testowane na drodze jak się zachowuje.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lutego 2011, 20:48:38 »
Dziwne rzeczy piszesz,ja miałem coś odwrotnego.Moje końcówki drążków były za długie.Widziałem drążek redukcyjny od GLi i był on znacznie delikatniejszy o mniejszej średnicy.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lutego 2011, 07:42:31 »
Teoretycznie GLi przed `95 i po 95` delikatnie się różnią. Ja porównywałem drążek z GLi przed liftem do drążka z GTi i średnice miały te same tylko inaczej są wygięte. Bo dołożeniu tych tulejek okazało się że są za długie i brakuje regulacji musze jechać i kupić te końcówki od GLi są krótsze o jakieś 15mm tyle co mi teraz brakuje żeby ustawić zbieżność.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lutego 2011, 15:30:42 »
Oki zbieznosc ustawiona. Powiem tak ciężki kawałek chleba ale opłacałó się teraz komfort jazdy zupełnie inny a i dynamika nie moge powiedzieć że jest źle. Jest tylko żekomo nadsterowność ale tak twierdzą tylko osoby które wcześniej nie jeździły cariną. Ja uważam że wszystko jest oki. W razie pytań odpowiem. Narazie mam piasty bez ABS`u ale pracuje nad tym.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lutego 2011, 15:41:37 »
A hamulce zostały z GTi?

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Lutego 2011, 10:50:26 »
Nie załozyłem hamulce od GLi . Różnica jest nie wielka ale jest. Tarcze z GTi to 269mm i dwutłoczkowy zacisk w GLi jest 255 i jednotłokowy zacisk. Troszke słabiej hamuje ale nie ma szans założyć zacisku od GTi na zwykłe piasty.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Lutego 2011, 09:40:43 »
Tez musiałem założyć tarcze hamulcowe 255mm ale zaciski spokojnie pasują pod zwykłe piasty.Skutecznośc hamowania mizerna i dlatego robię adaptery na kupione tarcze 295mm od Ave.Na razie pogoda nie nastraja do grzebania,ale jak zrobi się cieplej to ruszam z robotą.

Mysti

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2011, 17:25:16 »
Hmm no ta pogoda :-( Jak narazie zawieszenie sprawuje się bardzo ładnie tylko tak mi się wydaje że troche za bardzo buja. Nie wiem czy przypadkiem to nie wina sprężyn z GTi które założyłem na amortyzatory od 2,0 GLi.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
Odp: Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.(F)
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Lutego 2011, 11:06:21 »
Moja przy większych predkościach jest totalnie nadsterowna i trudna do opanowania.Tez mam sprężyny od GT i myślałem ze to wina geometrii ustawienia wahaczy.

Mysti

• Gość
Odp: Carina GTi ratowanie czy wymiana przedniego zawieszenia.(F)
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marca 2011, 20:17:11 »
OKI byłem u znajomego mechanika żeby zobaczył co jest z tą nadsterownością (ucieka przód na wybojach , nierównościach) Otóż wina jest w maglonicy od GTi w sankach GLi. Maglownica względem piasty jest wyżej przez co robi się kąt na końcówce drążka (dlatego miałem za krótkie) gdzie podzczas skoku piasty do góry końcówka skręca minimalnie kołem. Rada od mojego kolegi "Wymień maglownice tak żeby była niżej i wtedy możesz zapieprzać ile fabryka dała teraz to tylko na pół gwizdka chociaż nie wiem czy to nie za dużo" Więc maglownica z GTI jest na piast z GTI. Piasty z GLi mają mocowanie końcówek jakieś 30 mm niżej od środka przegubu. Więc chyba kolejne dni spędzone pod autem żeby wytargać starą i włożyć nową maglownice od GLi. No chyba żebym posadził Cari jeszcze niżej ale i tak już na 195/65/15r leży prawie na glebie więc chyba tylko wymiana maglownicy.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2011, 20:26:38 wysłana przez Robsajson »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl