Pytanie mam jeszcze o szyby... moja przednia szyba ma zarysowania od zanieczyszczen na wycieraczkach. Pod słońce to brzydko wygląda i przeszkadza, jest jakiś patent na to, żeby pozbyć się rysek z szyb?
można to usunąć.. można szlifować szybę, można nałożyć specjalną warstwę wypełniającą - ale zawsze są jakieś "ale"...
- są opinie, że szlifowanie zmienia strukturę szyby, że szyba po złym szlifowaniu może mieć wgłębienia i w pewnych warunkach działać jak soczewka...znajdzie się tego trochę - ja doświadczeń z tym nie miałem, ale myślę, że jest z tym jak ze wszystkim, jak ktoś spitoli robotę, to masz przerąbane i wymieniasz szybę.
co do tej warstwy wypełniającej - przy niewielkich rysach, wprowadza się na nie coś jakby żywicę i poleruje - w tym wypadku widziałem 2 efekty, jeden super (szyba jak nowa) - zrobiony w warsztacie, zajmującym się tylko szybami samochodowymi, no i drugi efekt - rysy jeszcze bardziej widoczne - pocieszenie takie, że przy drugiej wersji, znajomy uznał, że niema w tym wielkiej filozofii i postanowił zrobić to sam.