Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1496107 razy)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #525 dnia: 18 Lutego 2014, 21:09:28 »
Proponuję nie zwracać na to uwagi, nieuniknione, też mam szybę w rysach. Zamiast tego proponuję porządne mycie, glinkę i wosk  :good:  Mój Auris przeszedł coś takiego: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.587368801316933.1073741847.501252759928538&type=1  :)

Tomery - przemilczę, przemilczę ;)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #526 dnia: 18 Lutego 2014, 21:12:38 »
Conte, mój ptak zdechł był w upale i był w stanie półpłynnym... i w towarzystwie setek białych, ruchliwych, wesołych larwek.
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #527 dnia: 18 Lutego 2014, 21:13:52 »
Pytanie mam jeszcze o szyby... moja przednia szyba ma zarysowania od zanieczyszczen na wycieraczkach. Pod słońce to brzydko wygląda i przeszkadza, jest jakiś patent na to, żeby pozbyć się rysek z szyb?
można to usunąć.. można szlifować szybę, można nałożyć specjalną warstwę wypełniającą - ale zawsze są jakieś "ale"...
- są opinie, że szlifowanie zmienia strukturę szyby, że szyba po złym szlifowaniu może mieć wgłębienia i w pewnych warunkach działać jak soczewka...znajdzie się tego trochę - ja doświadczeń z tym nie miałem, ale myślę, że jest z tym jak ze wszystkim, jak ktoś spitoli robotę, to masz przerąbane i wymieniasz szybę.
co do tej warstwy wypełniającej - przy niewielkich rysach, wprowadza się na nie coś jakby żywicę i poleruje - w tym wypadku widziałem 2 efekty, jeden super (szyba jak nowa) - zrobiony w warsztacie, zajmującym się tylko szybami samochodowymi, no i drugi efekt - rysy jeszcze bardziej widoczne - pocieszenie takie, że przy drugiej wersji, znajomy uznał, że niema w tym wielkiej filozofii i postanowił zrobić to sam.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #528 dnia: 18 Lutego 2014, 21:18:11 »
O to to, z tymi wgłębieniami - tak mi mówił pan szklarz :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #529 dnia: 18 Lutego 2014, 21:19:24 »
Hmmm, dzięki za rade, pewnie naoglądałabym się filmików i tez uznała, że nie ma w tym filozofii :) Choć do dziś pamiętam "porażający" efekt, jaki uzyskałam samodzielnie polerując szybkę od telefonu kilka lat temu rekomendowana do tych szybek pasta diamentowa... ale przynajmniej był pretekst szybciej zmienić telefon ;)
Żyj i daj żyć innym.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #530 dnia: 18 Lutego 2014, 22:59:22 »
Proponuję nie zwracać na to uwagi, nieuniknione, też mam szybę w rysach.

Szyby jak najbardziej można polerować tlenkiem ceru i delikatne rysy bardzo ładnie schodzą. Zapytaj chłopaków z Erbe czy ci zrobią.

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #531 dnia: 18 Lutego 2014, 23:33:19 »
Ale mnie one nie przeszkadzają, Latem moooże zajmę się odpryskiem, ale nie spieszy mi się bo wielkość 5 zł osiągnie chyba za 10 lat. Póki co dosyć wydawania kasy na pielęgnację ;)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #532 dnia: 19 Lutego 2014, 09:35:00 »
Cytat: patkrz link=topic=25636.msg464002#msg464002
Latem moooże zajmę się odpryskiem

Ja po odprysku  wymieniłem szybę we wrześniu i jestem zadowolony:)

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #533 dnia: 19 Lutego 2014, 09:39:22 »
Widziałam Twój odprysk i rzeczywiście może tego wymagał. W moim przypadku musiałabym być chyba niepoważna :P

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #534 dnia: 19 Lutego 2014, 13:48:24 »
wymiana wycieraczek - na zwykłe stalówki Boscha
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #535 dnia: 19 Lutego 2014, 19:48:19 »
Dziś nie wytrzymałem i poszalałem trochę z folią przyciemniającą do szyb. Jednak nie kleiłem jej w miejscu standardowego przeznaczenia a na wyświetlacze klimy, radia i zegarów dodatkowo też zakleiłem czarna taśmą kontrolki SHIFT - strasznie mnie irytowało jak samochód mówił mi kiedy zmieniać biegi.

Tak świeci wyświetlacz przed:

Tak po oklejeniu:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #536 dnia: 19 Lutego 2014, 20:05:48 »
Poczytałam sobie o polerowaniu tlenkiem ceru, czysty proszek można już kupic za 10 zł, do tego krążek z filcem i szlifierka... chyba dam radę sama :) Ale spróbuje najpierw jak mi to wyjdzie na jakimś obszarze szyby, który mi nie przeszkadza. Ryski nie sa głębokie, wystarczy, że choć trochę "zbledną". Potwierdzili mi dziś, że wycieraczki w drodze, może wreszcie jutro je założę :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #537 dnia: 19 Lutego 2014, 20:10:58 »
Koral, te zegary faktycznie upierdliwe są. W moim staruszku są pomarańczowe i można regulować ich jasność, ja mam ustawione na max, żeby w słońcu cos widzieć ale w nocy nawet to nie przeszkadza. Zatankowałam dziś do pełna i sprawdziłam, jaki zasięg poda na pełnym baku, niby 602 km, ale ostatnio przejechał więcej i to do rezerwy, a nie do wysiorbania całego baku, cos ten komputer kłamie :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #538 dnia: 19 Lutego 2014, 20:11:36 »
Poczytałam sobie o polerowaniu tlenkiem ceru, czysty proszek można już kupic za 10 zł, do tego krążek z filcem i szlifierka... chyba dam radę sama 

to jest właśnie to, co pisałem wczoraj - mój kolega mówił identycznie... następnie do poniesionych kosztów zakupionych akcesoriów dodał zakup i wstawienie nowej szyby
wystarczy, jak w którymś miejscu za mocno dociśniesz, troszkę "zejdzie" ci szlifierka (poza tym nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, wygodnej i pewniej robi się to polerką - jest duża różnica) i masz po szybie. tzn szyba powinna być cała, ale nie nadająca się do jazdy

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #539 dnia: 19 Lutego 2014, 20:18:47 »
Wymiana tylnych klocków hamulcowych :)
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl