Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443255 razy)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #915 dnia: 26 Kwietnia 2014, 23:40:32 »
Konkretnie przegoniłam mój wyrób Toyotopodobny. Dostał dzisiaj mocno po tyłku  :cheesy: Zginęło śmiercią tragiczną sporo owadów  <zalamka> i aby nie jeździć z pokrwawiona maską, szybą i lusterkami natychmiast ponownie odwiedziłam myjnię na BP. Potem ściereczka w ruch i osuszanie, dopucowanie progów, wewnętrznej strony drzwi, elementów chromowanych. Błyszczał jak psu nos... I oczywiście spadł deszcz i zniweczył moje starania  :wallbash:
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #916 dnia: 27 Kwietnia 2014, 11:25:41 »
Po co ta ściereczka pytam? Przeciez na BP jest woda demineralizowana i zacieki nie zostają.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #917 dnia: 27 Kwietnia 2014, 11:27:21 »
Woda jest albo i nie a ściereczka to zawsze ściereczka po kąpieli wytarcie do sucha to podstawa. :-)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #918 dnia: 27 Kwietnia 2014, 13:56:00 »
Po co ta ściereczka pytam? Przeciez na BP jest woda demineralizowana i zacieki nie zostają.
Owszem, myłam demineralizowana ale i tak kropki zostają, choć mniej, niż po zwykłej wodzie. I te chromowane elementy miały plamki i szyby. A jak przejechałam ręka maskę po umyciu, jeszcze mokrą, to pojawiły się czarne smugi. Skończyło się na tym, że przeleciałam ściereczką prawie całe nadwozie. Jednej brakło, bo się zrobiła czarna, więc poprawiałam drugą.
Żyj i daj żyć innym.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #919 dnia: 27 Kwietnia 2014, 14:41:05 »
No niestety taki kolor. Może modny, może ładny ale trzeba zaraz po myciu wycierać. No i najlepiej nie dotykać, nie mówiąc już o jeździe po naszych wiecznie dziurawych lub remontowanych drogach. U mnie od roku na osiedlu funkcjonuje myjnia samoobsługowa. Już się nauczyłem jak za 5 zł zrobić wszystkie 5 programów z pianą i woskiem.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #920 dnia: 27 Kwietnia 2014, 14:42:24 »
Chciałbym to zobaczyć :)  IMO nie pieniądze i nie mycie ;) no chyba, że masz 5min za 5zł..

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #921 dnia: 27 Kwietnia 2014, 16:52:53 »
Ja myję na bezdotykowej nie pamiętam nazwy (z czerwonymi szyldami). Nie robie na sucho i po wyschnięciu nie mam żadnych kropek i zacieków. A kolor mój to ciemny grafitowy metalik. Acha i uważam że na BP jest gorzej, bo chyba wosk ma za dużo proszku i jak się dobrze nie spłucze, to na dole drzwi robi się lekki jasny nalot. Na BP już nie jeżdżę.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #922 dnia: 27 Kwietnia 2014, 16:57:01 »
Duże znaczenie ma tu kolor ja mam trzy auta w domu + zwykle jak zabieram się za mycie to i syn podstawia swój  a więc do mycia są cztery. W tym trzy białe i niebieski każde muszę wycierać do sucha - choć muszę to złe słowo lubię to mycie samochodu ma to  na mnie uspokajający wpływ.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #923 dnia: 27 Kwietnia 2014, 17:24:12 »
Cytuj (zaznaczone)
ubię to mycie samochodu ma to  na mnie uspokajający wpływ.
Same here - ludzie patrzą jak na debila jak o tym powiem  :cheesy:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #924 dnia: 27 Kwietnia 2014, 17:26:21 »
Ja uważam, że przydałyby się na osiedlu takie stanowiska do mycia ręcznego. Wąż z letnią wodą pod ciśnieniem za grosze, żeby spłukać i studzienka na ściekającą wodę. Chętnie zabrałabym własne wiaderko, szamponik, myjkę. Wczorak kiedy myłam na BP to facet obok na stanowisku trochę przesadził, zajmował je ponad pół godziny i zasuwał właśnie częściowo ręcznie. Popryskał sobie felgi plakiem, pucowal szybki... no trochę to przegięcie, kiedy inni czekają w kolejce.
Żyj i daj żyć innym.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #925 dnia: 27 Kwietnia 2014, 17:39:15 »
obawiam się, że to nierealne w Polsce...

mieliśmy na osiedlu pamiętającym jeszcze lata 80 najazdy, można było w spokoju zaglądać pod auto
zaczęli je w połowie lat 90 demontować i ew. zaspawywać po tym jak ludzie spuszczali olej prosto na glebę i bańki zostawiali <zalamka>
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #926 dnia: 27 Kwietnia 2014, 17:48:35 »
W czasach, o których mówisz, można było sobie legalnie przed blokiem auteczko umyć i podłubać przy nim. Sama czasem myłam tacie auto za niewielką odpłatnością  :cheesy:
Sąsiad miał poloneza... w zimie schodził na dół, odpalał i wracał do domu jeść śniadanie a auto pierdziało i smrodziło z pół godziny na niebieskiej czy żółtej. Pamięta ktoś dokładnie, jakie to były kolory i ile miały oktanów? Cos mi się 82 kojarzy. Kolejki na jedyny CPN w mieście były takie długie, że warto było zrobić sobie kanapkę na drogę  :cheesy: choć aut niewiele jeszcze jeździło.
Sorki za OT  :grin:
Żyj i daj żyć innym.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #927 dnia: 28 Kwietnia 2014, 09:12:55 »
Idę po rekord  :grin: Już 130 tys km na oryginalnych klockach z przodu i wcale nie widać wielkiego zużycia ehh  <taniec>

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #928 dnia: 28 Kwietnia 2014, 14:28:29 »
Hamujesz jak Flintstones'i?
:D

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #929 dnia: 28 Kwietnia 2014, 15:46:55 »