Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443233 razy)

AurisBeast

• Gość
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #2310 dnia: 01 Listopada 2015, 15:53:04 »
Nie ma to jak oszpecić Aurisa wstrętnymi czarnymi stalówkami. Hehe

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2311 dnia: 01 Listopada 2015, 15:57:44 »
Szkoda mi alusów na nasze zimowe słone drogi. Z resztą co się komu podoba. O gustach się nie dyskutuje ;)

Wysłane za pomocą Tapatalk

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2312 dnia: 01 Listopada 2015, 17:58:34 »
To tak jak nakładanie jakiś badziewnych pokrowców na siedzenia i sprzedanie potem tego innemu klientowi, który będzie się cieszył że są wcale niewytarte. O gustach się nie dyskutuje, ale chyba każdy powie że na alusach ładniejszy. Ja mam 5 lat alusy i nic złego na naszych zasolonych drogach się z nimi nie dzieje. Tak tylko chciałem powiedzieć że brzydal z tego aurisa na czarnych stalówkach ;)

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #2313 dnia: 01 Listopada 2015, 19:21:44 »
Ja niestety swojego też w ten sposób oszpecę.
Pomiędzy kompletem kół stalowych a aluminiowych jest prawie 2 tysiące złotych różnicy.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2314 dnia: 01 Listopada 2015, 19:36:23 »
Ja niestety swojego też w ten sposób oszpecę. Pomiędzy kompletem kół stalowych a aluminiowych jest prawie 2 tysiące złotych różnicy.

Dokładnie, komplet nowych stalówek to raptem 500 ze śrubami.  W sumie żeby bardziej fuj wyglądał to mogłem kupić srebrne  :grin:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2315 dnia: 01 Listopada 2015, 19:44:14 »
Ja myślę że najlepiej schować ALU w piwnicy. Wtedy wcale się nie zniszczą i będą wyglądały jak nówki ;) Szanuję Wasze zdanie, ale musiałem się wygadać :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2316 dnia: 01 Listopada 2015, 23:31:03 »
Niektórych po prostu stać na drugi komplet felg. To żart, gdyby ktoś nie zrozumiał  :-P
Dodatkowo, dla wielu autko to narzędzie i nie muszą się brandzlować jego zimowym "look-iem". To też była ironia, gdyby... no wiecie co  :song:
"I love the smell of flames early in the morning..."

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2317 dnia: 02 Listopada 2015, 07:27:58 »
Dlatego niektórzy mówią że nie zależy im na wygldzie więc kupuja po prostu Toyotę :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2318 dnia: 02 Listopada 2015, 14:55:44 »
Ja niestety swojego też w ten sposób oszpecę. Pomiędzy kompletem kół stalowych a aluminiowych jest prawie 2 tysiące złotych różnicy.
Dokładnie, komplet nowych stalówek to raptem 500 ze śrubami.  W sumie żeby bardziej fuj wyglądał to mogłem kupić srebrne  :grin:

W poprzednim samochodzie też tak myślałem 10 lat temu.
Alu fabryczne a na zime kupiłem stalówki 400 zł i używane kołpaki orginały 200 zł.
Wygląd średni.
W 10 lat 3 x felgi czyściłem, i malowałem tak rdzewiały na co poszło łącznie z 200 zł i troche godzin roboty.
Po sprzedaniu auta felgi sprzedałem za 100 zł.
Teraz kupując Aurisa na Alu dokupiłem alu za 1300 i mam święty spokój, wygląd nie oszpeciłem - wręcz przeciwnie.
Kołpaków nie musze kupować (bez kołpaków felgi trudniej umyć i wygląd kiebski).
Nie będę musiał co pare lat czyścić i malować żeby nie rdzewiały a po sprzedaży Auriska za używane Alu przytule z połowe wartości czyli z 600 zł minimum.
Dla mnie warto było kupić Alu i ładnie i bez renowacji co pare lat i cenowo podobnie wyjdzie co stalówki + malowania + kołpaki i cena odsprzedaży.  :beer:
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2015, 14:57:48 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #2319 dnia: 02 Listopada 2015, 15:08:25 »
Umyłem, ogarnąłem wnętrze i założyłem zimowe koła na stalowych felach. Pojeździłem po mieście ok 15km i kontrolka ciśnienia w kołach się nie zapaliła. Wniosek stąd, że mój Auris z czerwca 2014 nie ma tych badziewiów w kołach jak myślałem.

Macko a czy do stalówek pasują śruby od alufelg?
Bo gość z ASO twierdzi, że do stalówek muszę mieć inne śruby :o .

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2320 dnia: 02 Listopada 2015, 15:11:07 »
do stalówek i alu są różne nakrętki. do alu mają kołnierz 
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2321 dnia: 02 Listopada 2015, 15:41:19 »
A ja do swojej Auriski planuję tylko dokupić komplet opon zimowych i jeździć na fabrycznych alusach. Poczytałem na necie i ponoć teraz już ani sól ani inne tego typu kwestie zimowe nie mają dla alufelg znaczenia. A i tak planuję pojeździć tym autkiem góra 8 lat (byle spłacić leasing i zamortyzować samochód) i go sprzedam.

A wracając do tematu, żeby nie było że offtop robimy: co dziś zrobiłem przy Aurisce? Sprawdziłem na mapce gdzie jest :)
No i pierwsze co chyba kupię do autka to gumy do bagażnika, nie wiem tylko jeszcze czy wziąć te do niskiej podłogi czy do wysokiej.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2015, 15:44:24 wysłana przez GeoT »

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2322 dnia: 02 Listopada 2015, 19:40:20 »
Umyłem, ogarnąłem wnętrze i założyłem zimowe koła na stalowych felach. Pojeździłem po mieście ok 15km i kontrolka ciśnienia w kołach się nie zapaliła. Wniosek stąd, że mój Auris z czerwca 2014 nie ma tych badziewiów w kołach jak myślałem.
Macko a czy do stalówek pasują śruby od alufelg? Bo gość z ASO twierdzi, że do stalówek muszę mieć inne śruby :o .

Niestety, zapaliła się kontrolka, najpierw mrugała a teraz świeci. Czyli mam te badziewia. Auto z czerwca 2014.

Do stalówek kupiłem śruby stożkowe bo te od alusów są z łbem płaskim i podkładką więc nie będą pasowały

Offline Jesza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2323 dnia: 02 Listopada 2015, 20:15:20 »
Śruby lub nakrętki nie są zamienne pomiędzy felgami alu i stalowymi.
Nawet jeżeli są stożkowe, to inny kąt i długość stożka jest dla stali, inny dla alu.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2324 dnia: 03 Listopada 2015, 21:53:04 »
Materiałoznawstwo. Niektórzy mogą się śmiać, ale to ma znaczenie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl