Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1443071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3540 dnia: 14 Kwietnia 2021, 23:15:09 »
Cóż, czułem się jak na sali operacyjnej. Ale świateł led mijania/drogowych nie oddam

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3541 dnia: 15 Kwietnia 2021, 08:14:11 »
Kluczem dobrego samopoczucia jest dobranie odpowiedniej temperatury światła. 8000 K to bardzo zimne światło, wpadające w niebieski. 6000 K mają poświatę fioletową. Mam w domu wszystkie żarówki oświetlenia w barwie 5500 K, to światło białe neutralne. Czyli białe białe. Stąd tak długo szukałem swojego kompletu ;)

Poza tym oświetlenie na żarówkach w Aurisie ma bardzo słabą moc, jak to żarówki. Znalazłem kompromis między jasnością a temperaturą światła.

Też nie lubię chirurgicznego zimnego białego. Dużo osób teraz takie montuje, ja się źle czuję w takim świetle.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3542 dnia: 15 Kwietnia 2021, 10:10:48 »
Kluczem dobrego samopoczucia jest dobranie odpowiedniej temperatury światła. 8000 K to bardzo zimne światło, wpadające w niebieski. 6000 K mają poświatę fioletową. Mam w domu wszystkie żarówki oświetlenia w barwie 5500 K, to światło białe neutralne. Czyli białe białe. Stąd tak długo szukałem swojego kompletu ;)

Poza tym oświetlenie na żarówkach w Aurisie ma bardzo słabą moc, jak to żarówki. Znalazłem kompromis między jasnością a temperaturą światła.

Też nie lubię chirurgicznego zimnego białego. Dużo osób teraz takie montuje, ja się źle czuję w takim świetle.

No ale przecież sam sobie takie zamontowałeś :-)

Istnieje dość ścisły związek pomiędzy temperaturą barwową a natężeniem oświetlenia.

5500 K to temperatura barwowa z zakresu światła słonecznego na zewnątrz, gdzie podczas dnia masz do czynienia z natężeniami rzędu 10 000 - 100 000 lx

W pomieszczeniu, gdzie masz kilkaset lx, optymalne są źródła o barwie ciepłej, 2700-3200 K
5500 K w pomieszczeniu to jest efekt gabinetu dentystycznego.

Trzeba też pamiętać o tym, jaki współczynnik odwzorowania barw Ra zapewnia zastosowane źródło światła.  Producenci niejednokrotnie nie podają go, co zwykle oznacza, że nie mają się czym chwalić.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3543 dnia: 15 Kwietnia 2021, 18:07:13 »
Kupując żarówki do domu postawiłem jedynie na temperaturę 5500 K i producenta, który grozi (Osram). Jestem bardzo zadowolony, stąd chciałem też podobne zamontować w aucie. Też jestem zadowolony, póki co :)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3544 dnia: 15 Kwietnia 2021, 18:45:34 »
Pierwsze czytam że jakie to fajne i modne wymienić żarówki wnętrza (i nie tylko) na ledowe a jak kupiłem, wymieniłem to się dowiaduję że jednak ledowe są do bani.
Ja wymieniłem i nie narzekam. Jest dużo jaśniej. A o to przecież chodzi. A nie o przyjemne siedzenie w samochodzie na parkingu przy zapalonym świetle we wnętrzu.

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 H
« Odpowiedź #3545 dnia: 16 Kwietnia 2021, 22:28:08 »
Ha! Wreszcie, za pomocą launcha, udało mi się wkodować czujniki ciśnienia. Zastąpiłem te które były, bo gdzieś tu wyczytałem, że przed 2015 rokiem, można było wkodować tylko jeden zestaw czujników. Ale przy jakiejś okazji się pobawię i zobaczę, czy nie można wrzucić też drugiego zestawu...
Toyota CHR 2.0 H

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3546 dnia: 17 Kwietnia 2021, 14:34:24 »
Ha! Wreszcie, za pomocą launcha, udało mi się wkodować czujniki ciśnienia. Zastąpiłem te które były, bo gdzieś tu wyczytałem, że przed 2015 rokiem, można było wkodować tylko jeden zestaw czujników. Ale przy jakiejś okazji się pobawię i zobaczę, czy nie można wrzucić też drugiego zestawu...
co to za wtyczka i jaki program :D chętnie się zapoznam :D

Offline marciniszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3547 dnia: 17 Kwietnia 2021, 15:42:21 »
Pojawiła się nowa mapa na wiosnę 2021, to ją w moim Aurisie zaktualizowałem.

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3548 dnia: 17 Kwietnia 2021, 20:54:58 »
co to za wtyczka i jaki program :D chętnie się zapoznam :D

kolega kupił od Chińczyka - wtyczka chodzi z tabletem po bluetoothie.
jak Cię to mocno interesuje, to po weekendzie zerknę na konkrety ;-)
Toyota CHR 2.0 H

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3549 dnia: 18 Kwietnia 2021, 00:19:50 »
konkrety konkrety bo jeśli się coś pojawiło co programuje tpms'y to biorę w ciemno..

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3550 dnia: 18 Kwietnia 2021, 12:19:16 »
ktoś tu pisał, że Carista i z tego co patrzyłem to rzeczywiście tak może być :
Cytuj (zaznaczone)
Tire pressure sensors (TPMS)
Register new TPMS sensor IDs (if you change your wheels or tire pressure sensors, for example); you can also see current tire pressures if pressure display is supported by the vehicle.

Zarejestruj nowe identyfikatory czujników TPMS (na przykład w przypadku zmiany kół lub czujników ciśnienia w oponach); można również zobaczyć aktualne ciśnienie w oponach, jeśli pojazd obsługuje wyświetlanie ciśnienia.
https://caristaapp.com/vehicles/toyota/auris/2nd-gen
Tyle , że 120 zł adapter i potem opłata za subskrypcję , wcale nie taka mała.
Czy w programie jest opcja ustawienia języka polskiego ?

Czy jest może ewentualnie coś innego w dobrej cenie ?
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2021, 12:25:27 wysłana przez bazi »

Offline sruba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3551 dnia: 18 Kwietnia 2021, 13:40:30 »
konkrety konkrety bo jeśli się coś pojawiło co programuje tpms'y to biorę w ciemno..

z tego co pamiętam, to koszt zakupu oscylował w okolicach 2500 PLN, więc nie wiem, czy takiego "w ciemno" szukasz ;-)
Toyota CHR 2.0 H

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3552 dnia: 18 Kwietnia 2021, 21:33:28 »
Ja założyłem dziś ramki na tablice rejestracyjne "STOP SMOG GO HYBRID". Mam jeszcze 4 takie komplety jak ktoś chce. Szukajcie na OLX :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3553 dnia: 19 Kwietnia 2021, 23:02:45 »
Mini VCI z Chin programuje TPMS'y w Toyotach mniej więcej do 2011... np Rav4 z 2008 zaprogramował.
VXDIAG to samo...
poza tym chyba już się nie opłaca kupować tylko pod TPMS'y bo aso już to robi za 40-50zł

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3554 dnia: 20 Kwietnia 2021, 06:06:57 »
ASO za zaprogramowanie lub dogranie drugiego kompletu bierze 123zl brutto (100 netto) więc...

Wysłane z mojego DRX  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl