Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1442626 razy)

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3585 dnia: 06 Czerwca 2021, 16:50:00 »
Odebrałam wczoraj auto z kapitalnego czyszczenia wnętrza (plastiki)+pranie ekstrakcyjne całej tapicerki/podsufitówki+ozonowanie i wszystko wydawało się ok, a dziś na czarnej tapicerce foteli pojawiły się białe plamy i smugi, jakby ślady gdzie przejeżdżała końcówka odkurzacza. Ktoś ma pomysł na przyczynę? Usługę przeprowadzał chwalony fachowiec, mający działalność w tym zakresie.

I drugie pytanie: czy ktoś może wskazać szmatkę do plastików w aucie, która nie będzie zostawiała paprochów/ciarachów (albo gotowe wilgotne ściereczki) oraz dobry preparat do lekkiego nabłyszczania plastików w aucie (nie chodzi mi o efekt lepienia się czy ociekania olejem), a który przy okazji zatuszuje drobne rysy? 
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3586 dnia: 08 Czerwca 2021, 11:53:38 »
Odebrałam wczoraj auto z kapitalnego czyszczenia wnętrza (plastiki)+pranie ekstrakcyjne całej tapicerki/podsufitówki+ozonowanie i wszystko wydawało się ok, a dziś na czarnej tapicerce foteli pojawiły się białe plamy i smugi, jakby ślady gdzie przejeżdżała końcówka odkurzacza. Ktoś ma pomysł na przyczynę? Usługę przeprowadzał chwalony fachowiec, mający działalność w tym zakresie.
A dzwoniłeś do specjalisty który wykonał usługę z tym pytaniem? Może ci po prostu podsunie rozwiązanie skoro polecany fachowiec.
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3587 dnia: 08 Czerwca 2021, 11:55:12 »

I drugie pytanie: czy ktoś może wskazać szmatkę do plastików w aucie, która nie będzie zostawiała paprochów/ciarachów (albo gotowe wilgotne ściereczki) oraz dobry preparat do lekkiego nabłyszczania plastików w aucie (nie chodzi mi o efekt lepienia się czy ociekania olejem), a który przy okazji zatuszuje drobne rysy?
Wyglada na niewyplukany doklanie proszek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3588 dnia: 08 Czerwca 2021, 12:31:31 »
A dzwoniłeś do specjalisty który wykonał usługę z tym pytaniem? Może ci po prostu podsunie rozwiązanie skoro polecany fachowiec.

Nie dzwoniłam, bo jeśli to zrobię to bardziej ze złożeniem reklamacji, tym bardziej że z tego co czytam, jest to przeważnie kwestia niewypłukanego dokładnie środka piorącego - jak piszę również powyżej "klaudiusz".
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3589 dnia: 08 Czerwca 2021, 14:28:52 »
@Barrek, Izane to kobieta . :roll:

pojawiły się białe plamy i smugi

Spróbuj mikrofibrą + woda z małą ilością płynu do podłogi Ajax, tylko zwykły przeźroczysty, a nie jakiś do paneli. Tak by materiał się równo zwilżył i zostaw do wyschnięcia.

Usługę przeprowadzał chwalony fachowiec

Ludzie chwalą i mało weryfikują robotę, lub po prostu im to wsio ryba. Zależy od gatunku. :o

czy ktoś może wskazać szmatkę do plastików w aucie, która nie będzie zostawiała paprochów/ciarachów

Detailowe fibry takie małe, będą dobre, mają skład 80/20, bodaj poliamid/poliester. Jak chcesz na szybko taką, to są w Rosmanie, paczka 4 sztuki, 4 kolory zielony, różowy, niebieski i pomarańcz. Kupuję te do podstawowych zastosowań, do lakieru im wyżej, to lepsze.

obry preparat do lekkiego nabłyszczania plastików w aucie

Czasy plaka odeszły do lamusa, ja używam tego. Potrzebne jest mało i trochę czasu na wyschnięcie lub przetarcie po czasie na sucho.
https://www.detailer.pl/sklep/pl/zabezpieczenie-i-dressing-plastikow/450-poorboy-s-world-natural-look-946ml-736211514875.html
Nie robi się tłusto i ładnie ukrywa rysy u mnie na plastiku progu.

« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2021, 14:32:21 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3590 dnia: 08 Czerwca 2021, 20:17:11 »
Tapicerki w aurisie są koszmarne w utrzymaniu. Wystarczy kropla wody i zostaje plama.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3591 dnia: 09 Czerwca 2021, 00:26:22 »
Jak sprzątałem po sprowadzeniu i świeciłem dobrym światłem, to plastiki kokpitu i inne były w trzech kolorach. Oczywiście tak normalnie do końca tego nie widać. Ale tak jest.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3592 dnia: 11 Czerwca 2021, 08:43:57 »
Tapicerki w aurisie są koszmarne w utrzymaniu. Wystarczy kropla wody i zostaje plama.

Dokładnie. Najgorsze to jasne wstawki materiałowe na przednich fotelach.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3593 dnia: 16 Czerwca 2021, 20:39:38 »

boczek zdemontowany, zaślepki zdjęte i przygotowane pod głośnik ;) mają równo 165mm i po wycięciu środka zostaje ładny centrymetrowy rant pod montaż głośników 165mm.
W drzwiach przewodów brak, ale w słupku w gnieździe są dwa piny na dole i to z nich idzie sygnał na tył ;) wystarczy przez wtyczkę przeciągnąć przewody

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3594 dnia: 19 Lipca 2021, 12:13:29 »
Wymieniłem żarówkę swiateł cofania na Osram LEDriving W16W. Z uwagi, że kupiłem opakowanie zawierające 2 sztuki to drugą mam na sprzedaż :)

Tak to wygląda: https://ibb.co/7StsTz4

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #3595 dnia: 19 Lipca 2021, 12:37:40 »
A ja dziś pucowanko uskutecznilem.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3596 dnia: 20 Lipca 2021, 03:16:25 »
Polecam te chromy przelatywać, czy to woskiem, czy detailerem, choćby mikrofibrą po tych siuwaksach. Po prostu nie zachodzą tak, tym bardziej po zimie i soli. Sprawdzone u siebie, po tempo był nalot, po lepszych siuwaksach już nie i nic tam nie przywiera.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3597 dnia: 20 Lipca 2021, 09:47:48 »
Pospawałem ogrodzenie. Muszę poprosić właściciela, żeby go przestawił, bo może się okopcić

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3598 dnia: 25 Lipca 2021, 03:22:52 »
Wypucowałem komorę silnika, bo już mniej żółtego lata w powietrzu.  :beer: Za każdym kolejnym razem coś tam więcej się wypucuje. To co było już pucowane, po czasie ładnie się doczyszcza, załamka była na początku, siwy dym. Kilka myć z wodą i płynem, a dalej dopiero jakieś siuwaksy błyskowe. Kolektor wyszedł pięknie. Rok temu na przeglądzie usłyszałem, panie to nówka sztuka chyba jest. :o  Mina diagnosty bezcenna, przywykł do siwego dymu chłopina. :shock: Norma to jakiś smrodek z pod maski, a tu zapaszek mu poleciał ładny dodatkowo.

« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2021, 03:29:14 wysłana przez Rademenes »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3599 dnia: 25 Lipca 2021, 20:36:40 »
Wypucowałem komorę silnika...
szacun za tak utrzymaną komorę, można wiedzieć jakich środków używasz i jaka technika czyszczenia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl