Autor Wątek: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek  (Przeczytany 1442586 razy)

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
Odp: Co dzisiaj zrobiłem przy aurisie? Luźny wątek
« Odpowiedź #3645 dnia: 27 Stycznia 2022, 18:32:31 »
Wymieniłem żarówkę w bagażniku na leda
Przed:
IMG-20220125-172733" border="0
<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>pp enlarge 25 formula[/url]

Po
IMG-20220125-173314" border="0
<a target='_blank' href='https://imgbb.com/'>pp enlarge 25 formula[/url]

Jaką żarówkę dałeś ???  Jak możesz daj linka gdzie kupowałeś lub do tej żarówki

Offline dud

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3646 dnia: 11 Lutego 2022, 00:06:10 »
Auris 2014. Po kilku latach jazdy tylko na philips longlife, postanowiłem przetestować też inne żarówki HIR2. Wszystkie trzy, nówki sztuki.
HIR2 Philips long life
HIR2 Philips WhiteVision ultra
HIR2 Osram cool blue intense next gen (efekt białego światła tylko na środku strumienia świetlnego, pobocze nadal oświetla żółte światło więc pieszych nie specjalnie widać)
Przeczyściłem też od wewnętrznej strony, na tyle na ile się da soczewki, bez demontażu lamp z auta, przy użyciu ściereczki do okularów, nasączonej izopropanolem, na elastycznej przedłużce do bitów..
Pomimo tego że na zdjęciu tego tak bardzo nie widać, sporo jaśniej zrobiło się na podłodze.
Wniosek:
- w naszych lampach najlepiej świeci Philips whitevision,
- po kilku latach używania auta, warto przynajmniej przeczyścić soczewki .. a najlepiej wymienić lampy :grin:

https://chomikuj.pl/artur_d/Auris/HIR2/hir2_philips_longlife_vs_whitevision_vs_osram_cool_blue_intense_next_gen_1080,8022398708.png

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #3647 dnia: 11 Lutego 2022, 08:00:50 »
Opłukałem wczoraj aurisa z brudu i posmarowałem szyby i maskę jakimś antyfobowym środkiem.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3648 dnia: 11 Lutego 2022, 22:25:42 »
po kilku latach używania auta, warto przynajmniej przeczyścić soczewki

Na fotkach, te nowe żarówki są po prawej, tak jak się patrzy po stronie tego elementu do czyszczenia ?
Dużo było syfu w środku na soczewkach ?
Masz bixenony z AFS ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Sagan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #3649 dnia: 15 Lutego 2022, 07:32:46 »
Założyłem Hak. Zajęło cały dzień, ale jestem zadowolony z efektu

IMG-20220214-173155" border="0
Auris 1,6  2015

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3650 dnia: 15 Lutego 2022, 21:15:20 »
Ja dzisiaj wymienilem zarowke stopu.Szkoda ze Auris nie ma komunikatow o spalonej zarowce.

Z tego powodu wymieniłem wszystkie żarówki na LED. Zostawiłem jedynie kierunkowskazy, bo jak się spali żarówka, to kierunki mrugają szybciej i wiadomo od razu, że się kierunek spalił. Brak komunikatu CANBUS to duży minus ale można za to bezkarnie montować żarówki LED. ;)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3651 dnia: 15 Lutego 2022, 21:32:42 »
można za to bezkarnie montować żarówki LED
Co jak co, ale to akurat to nie jest bezkarnie...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #3652 dnia: 16 Lutego 2022, 18:19:33 »
Założyłem Hak. Zajęło cały dzień, ale jestem zadowolony z efektu

IMG-20220214-173155" border="0
Też się nad tym zastanawiam. Masz uniwersalną czy dedykowaną wiązkę? Przeciągałeś kabel do przodu? Robiłeś dziurę na kable w bagażniku?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #3653 dnia: 16 Lutego 2022, 22:03:02 »
Ty go założyłeś bez kanału? No szcun to bym podciągną pod "co ja nie dam rady".  :cool:

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #3654 dnia: 11 Marca 2022, 18:07:34 »
Dzisiaj pierwsza wymiana oleju zajeło mi to 40 minut.Sama przyjemnosc wymienic sobie samemu olej.Gdyby we wszystkich samochodach był taki dostep jak w Aurisie to mechanicy nie mieli by co robic.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3655 dnia: 12 Marca 2022, 00:37:47 »
Trzeba było dać więcej czasu na odkapanie. Czytałem takie ulepszenia, że nieliczni odkręcają wylew i albo idą na obiad, albo ćwiczą z wężykiem i strzykawką od dołu dodatkowo. No ale to już dla mocno zaangażowanych. Popieram nie ma jak samemu wymienić, teraz nie mam warunków, ale kiedyś zawsze sam i tęsknię za tymi czasami, tym bardziej jak się tam cuduje z płukankami. Ja nie mam hybrydy, umiejscowienie filtra i spustu ok, ale ta klapka osłony mogła by być większa, lub otwierać się do tyłu. Bo kiedy otwiera się do przodu, to nawet na najazdach przekichane. Zawsze przy wymianie klapkę zaczepiam na druta mechanikom, bo nie muszą trzymać, ja więcej widzę i nie pozalewa się.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3656 dnia: 12 Marca 2022, 08:12:07 »
ja jestem zdania, że przy wymianie oleju nawet najtańsza puszka płukanki powoduje, że ścieka praktycznie wszystko w 10 minut i coś tam zawsze wyczyści, nigdy nie zaszkodzi

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3657 dnia: 12 Marca 2022, 11:19:36 »
olej bede wymienial co jakies 2,5 miesiaca lub 15 tys km co nastapi pierwsze wiec chyba płukanka zbedna ale zastanawialem sie nad nią.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3658 dnia: 13 Marca 2022, 01:48:06 »
@Redsik zapobieganie jest tańsze od leczenia.  :-) Nie musisz zawsze płukać, co 2-3 wymianę to minimum przezorności. :cool: Na to też mają wpływ, jeszcze inne aspekty. Oczywiście mc czy km są istotne, ale również moto godziny. Niestety w Auris moim nie jest to zliczane.

Każda płukanka pomaga wywalić więcej starego oleju z silnika, kto widział to wie, jest lepszy sik/chlust, zwał jak zwał, a nawet czasem glut wyleci. Po prostu do oleju dochodzi ciecz o mniejszej lepkości i w rezultacie, spada lepkość. Lepkość nie spada, przez cudowne własności płukanki, tylko ze względu na procentowy miks, olej i "woda". Płukanki dla cywila zakładają błędy użytkownika i raczej total woda się nie zrobi.

Można też po takiej wymianie sprawdzić dokładnie ile i czy oleju nowego więcej wchodzi niż po olej/olej. Oczywiście co konstrukcja może być inaczej i tak naprawdę nie znamy ilości oleju suchego zalania silnika. Ale bliskość danych z wymiany z filtrem, a fizycznie jest jak najbardziej zadowalająca. Z pewnego powodu, zawsze przed wymianą oleju na nowy, uzupełniam stan starego dolewką do MAX. I przy takim stanie wlewam płukankę.

Patrząc dalej, każdy raczej woli mniej pozostawić w silniku i nowym oleju pozostałości płukanki. Więc odkapanie też jest zasadne, a dla chętnych jeszcze strzykawka.

Cena w perspektywie wiary w "mycie", posiadania w płukance zabezpieczeń na czas płukania, pozostałości w silniku po płukaniu. Oraz przeciągania czasu zastosowania, czy ew. przelotów delikatnych z płukanką, jednak ma znaczenie. Najtańsze to pewnie nafta i dopłata za opakowanie. Jeśli ktoś tanią stosuje co np. 2 wymianę, w standardzie z jej opisu, w silniku czysto, to tylko zostaje kwestia pozostałości w nowym oleju. Ale jeśli ktoś ma problem z silnikiem, widzi w silniku syf i ma zamiar stosować płukankę poza jej opis. To niestety musi używać lepszych/droższych. Dobra płukanka nie pachnie naftą, zawiera estry i posiada w sobie coś co zabezpiecza w czasie płukania elementy silnika, oraz pozytywnie działa na uszczelnienia. Do tego jest często stosowana i gdzieś jest skupiony opis przykładów zastosowania.

Płukanka ma pomagać, nie szkodzić. Jej jakość ma w tym znaczenie, wedle celu i potrzeb zastosowania. Nie można obarczać płukanki stałymi wyciekami i sparciałymi uszczelnieniami. Złych przykładów jest mało, ale mity są nadal wielkie. Warto przed płukaniem obejrzeć silnik, by po płukaniu nie truć na płukankę, przez własne lenistwo i jakieś dawne błędy mechaników. Oczywiście ludzie płuczą i czystą naftą, lub ON, ale w tym bez wiary nawet nie ma zabezpieczenia kropli. 

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2022, 02:07:52 wysłana przez Rademenes »

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3659 dnia: 13 Marca 2022, 13:57:09 »
Przy nastepnej wymianie zapewne zapodam płukanke.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl