A Zbig uważasz że istnieje jaki kolejek olej stosowany w motoryzacji który spełnia swoją rolę po przebiegu 150 tys km lub po prawie 9 latach użytkowania?. Bo ja sory ale robię 17 lat w motoryzacji i jakiś nie spotkałem i nie słyszałem o takich możliwościach nawet od producentów tych baz olejowych. Tak twierdzą zawsze tylko serwisy ASO.
Panie czysta prawda. Fizyka tej materii płynnej jest ograniczona tak eco, normami, no i kosztem dla producenta auta. To takie czynniki kagańca, które nie pozwalają na wyprodukowanie oleju cudu nad cudami. Więc fizycznie jest realnie, a dalej producenci marketingiem i super coś tam coś tam, starają się przereklamować swoje produkty.
Jeśli ktoś ma diesla, popłucze go z 3 razy, to olej może być normalny i przez 3kkm. Tak jest to do wykonania, a jak ktoś olej/olej to zawsze zaraz czarny i tyle. Zacofanie się kłania.
Mój dziadek w polonezie nadal nie wymienił oleju w skrzyni, tylko co z tego. On lubi smarować nadal kitem towotem, a nie olejem.

Inne konstrukcje, inne oleje, inne warunki. Z du....y przykłady. A może tak, kiedyś nie było komputera, teraz jest. Kiedyś telefon służył do dzwonienia, a teraz do wszystkiego i niczego.
Pewne sprawy, których nieliczni nie widzą, albo są ślepi:
1. Producenci aut nie zalecają wymiany oleju w skrzyni, bo to rodzi problemy.
a. Wizerunek wstępny dla klienta przy zakupie, kolejny koszt.
b. Dla wielu to najlepiej aby nic nie wymieniać przez gwarancję, bo tak ładnie tanio panie jest.
c. Flota tym bardziej by oszacowała te koszty, skoro może by musieli x 2 wymieniać.
Olej w skrzyni ma łatwiej niż w silniku. Ale choćby podleganie zmianom temp. i pracy takiej jaka jest, tym bardziej w mieście, podlega zużyciu. No i nie jest wieczny, starzeje się, a do tego nie jest w hermetycznej bańce. Po wymianie oleju w skrzyni ogólnie rewelacji nie uświadczy, ale wartości w płynie powróciły bankowo. Są oczywiście problematyczne konstrukcje z problemami, do których lepiej nic poza ori lepiej nie lać. Są przypadki po wymianie, że nic, a i są że jednak coś. Trochę loterii jest czasem, ale to raczej margines z nie do końca pewnymi przypadkami.