Autor Wątek: Planuje zakup Aurisa. Jaki motor wybrać?  (Przeczytany 80775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Planuje zakup Aurisa. Jaki motor wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Marca 2011, 10:21:03 »
a w 2011 1,33 osiąga już tylko 99 koni  <taniec>

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Marca 2011, 10:23:42 »
1.4 D4D to muł straszny i jazda tym autem to porażka,

Nie wiem czy miałeś okazję jeździć tym troszkę dłużnej niż jazda testowa, ale ja uważam ze jak na 1.4 spisuje się świetnie, np mam do porównania 1.7dti opla który jest bardzo słaby, nie mówię tu ze 1.4 to wyscigówka. A co do 2.0 to te DPF itp porażka, sam miałem kupić Ave z 2.0 D4D ale po kontakcie z innymi ludźmi odszedłem od tego pomysłu. Pozdrawiam.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Marca 2011, 10:46:20 »
Dyszel będzie ekonomiczniejszy (u mnie 6.5l/100km, głównie miasto) a benzyna trochę tańsza w zakupie.
1.4 D4D pali ci 6,5 średnio?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Andrzej_K

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Marca 2011, 11:43:44 »
Cytuj (zaznaczone)
nie na Aurisów z 1.3 są natomiast 1.33, rozwijający moc 101 KM :-P

Ok, niech będzie nawet 1328 cm3!  :laugh:

Cytuj (zaznaczone)
a spalanie w Twoim przypadku to tyczy się miasta podbeskidziego?.

Bielska Białej głównie.

Cytuj (zaznaczone)
Nie wiem czy miałeś okazję jeździć tym troszkę dłużnej niż jazda testowa, ale ja uważam ze jak na 1.4 spisuje się świetnie, np mam do porównania 1.7dti opla który jest bardzo słaby, nie mówię tu ze 1.4 to wyscigówka. A co do 2.0 to te DPF itp porażka, sam miałem kupić Ave z 2.0 D4D ale po kontakcie z innymi ludźmi odszedłem od tego pomysłu. Pozdrawiam.

To jest oczywiście moja subiektywna opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać. Moim zdaniem nie jedzie. 1.4 D4D podobnie jak 1.3 VVT-i to fajne silniki do Yarisa ale nie do ciężkiego Aurisa. Co do 2.0 D4D, to nie słyszałem żeby był to silnik o ponadprzeciętnej awaryjności, wręcz przeciwnie. Osiągi z tym silnikiem to oczywiście żadne halo ale wystarczają do sprawnego przemieszczania się. Mój Auris ma teraz ok.60k km przebiegu i pewnie zanim filtr DPF wyzionie ducha, auto już dawno zmieni właściciela.

Cytuj (zaznaczone)

2.0

Szymon14, zastanów się jeszcze raz czy aby na pewno Auris to najlepszy wybór. Generalnie to niezły samochód ale ma swoje poważne wady. Jak dla mnie: tandetne plastiki, beznadziejna pozycja za kierownicą i "masłowaty" układ kierowniczy. Rozważ Mazdę 3 1.6 dyszla, naprawdę fajny wóz, który przyzwoicie przyspiesza, prowadzi się, jest o niebo lepiej wykończony no i oczywiście bardzo mało pali. Do tego jest ładna i nie jeździ ich tak dużo jak Aurisów.

Edit: Zapomniałem jeszcze o Golfie VI, który moim zdaniem, również będzie lepszym wyborem niż Auris.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2011, 12:07:51 wysłana przez Andrzej_K »

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Marca 2011, 12:30:48 »
Cytuj (zaznaczone)
nie na Aurisów z 1.3 są natomiast 1.33, rozwijający moc 101 KM :-P
Edit: Zapomniałem jeszcze o Golfie VI, który moim zdaniem, również będzie lepszym wyborem niż Auris.

Proszę Cię, nie za tą kasę i koszty eksploatacji. Rozważałem takie opcje, ale Golf odpadł np. zakup Aurisa - 63000, Golf - 82000 (motory w dieslu, wyposażenie takie same)
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Marca 2011, 12:52:32 »
Dyszel będzie ekonomiczniejszy (u mnie 6.5l/100km, głównie miasto) a benzyna trochę tańsza w zakupie.
Mi tyle pali 1,4 D4D o tej porze i przy korkach....
Obi

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Marca 2011, 13:02:41 »
U mnie teraz przy tej porze 1.4 D4D pali ok 6.0-6.2
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Andrzej_K

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marca 2011, 13:59:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Proszę Cię, nie za tą kasę i koszty eksploatacji. Rozważałem takie opcje, ale Golf odpadł np. zakup Aurisa - 63000, Golf - 82000 (motory w dieslu, wyposażenie takie same)

To ja Cię proszę... Skąd  Ty wziąłeś te ceny?

Różnice w cenach Aurisów 1.4 D4D i Golfów 1.6 TDI, zarówno nowych jak i używanych, są niewielkie. A biorąc pod uwagę, że 1.6 TDI jest wyraźnie lepszy od 1.4 D4D to praktycznie żadne.

« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2011, 14:07:20 wysłana przez Andrzej_K »

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Marca 2011, 14:41:23 »
Jak brałem swojego Auris -a 1,4 D4D to w salonie wyliczyli mi kwotę 63000 + ubezpieczenie(czujniki parkowania, autoalarm, podłokietnik i skórzana kierownica były w standardzie) w salonie VW tak samo wyposażony Golf 1,9 TDI był w tej samej kwocie ale rocznik 09 a za 2010 Golfa chcieli przepraszam pomyliłem się 79000 ale po rabacie miałbym go za jedne 75000 silnik 1,6 90KM.

p.s. To nie jest moja pierwsza Toyota, ale moim zdaniem właśnie w 1,4 D4D nie masz koła zamachowego czy dwumasowego - (już nie pamietam) i masz łańcuch rozrządu co jest dla mnie plusem
p.s.2 jak napisałeś, każdy ma prawo do swojego zdania, a ja nie kupiłbym nowego golfa. Auris jest tańszy ;-)

« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2011, 14:45:14 wysłana przez plamm »
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Andrzej_K

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Marca 2011, 15:04:17 »
plamm, ok. Ale liczy się to co jest dzisiaj, a różnice nie są wielkie. Ja kupowałem używanego Aurisa rok temu, wtedy jeszcze nie możliwe było kupno używanych Golfa czy Mazdy 3 obecnej generacji w przyzwoitych pieniądzach, ponieważ były to zbyt świeże modele. Zamiast podstarzałych już generacji wcześniej wspomnianych aut kupiłem Aurisa, nie żałuję. Spisuje się dobrze, jest wygodny i nie mam z nim żadnych kłopotów. Ja wiem, że to jest forum Toyoty zrzeszające przede wszystkim sympatyków tejże marki, ale trochę obiektywizmu nie zaszkodzi. Gdybym tak jak rok temu, dzisiaj miał wydać ok. 50 tys. na samochód na pewno nie byłby to Auris. Nie dlatego, że jest zły ale dlatego, że konkurencja jest jeszcze lepsza.

A co do koła dwumasowego, dpf-u czy rozrządu na pasku to koszty wymiany tych elementów na przestrzeni wielu lat (robiąc te 15-20 tyś rocznie) nikogo nie powinny zrujnować.Tym bardziej, że być może wcale nie będziesz musiał ich wymieniać bo po prostu zdążysz auto sprzedać do tego czasu. W zamian dostajesz przyjemniejszy w eksploatacji samochód. Coś za coś jak to zwykle w życiu bywa. Moim zdaniem warto.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Marca 2011, 15:46:56 »
nie wiem czy miałbyś tyle optymizmu przy zakupie nówki sztuki 2.0d4d niż w przypadku używki.

W przypadku nówki z pewnością wybrałbyś 1,4d4d niż 2,0D4D Prestige :-P.

Andrzej_K

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Marca 2011, 16:22:55 »
bis24, mógłbyś przetłumaczyć na język polski?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Marca 2011, 16:23:59 »
Ja to bym kupił aurisa po lifcie 1,8l :P Szkoda, że takiego nie ma.
Kiedyś się pojawiło 1,8 w cennikach i nie wiem co się stało - mam wrażenie też, że pare używek 1,8 widziałem - to by było to :D

Na 2,2 d-cata też bym się nie obraził - w niemczech jeszcze sprzedają - może sobie kupie kiedyś po liftowego 2,2  <brawo>

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Marca 2011, 16:41:05 »
Ależ marudzicie.

Jak człowiek chce kupić sobie nowe wozidło do miasta, to niech bierze 1.4 D4D i zakłada mu Webasto, żeby w zimie nie marznąć. Po 2 czy 3 latach, co pewnie przełoży się na 30-50kkm, i tak sprzeda, więc kwestia usmażonej dmuchawy, padniętych wytrysków, czy zapchanego kata go raczej nie dotyczy.

A na trasę się kupuje auto innej wielkości, z innymi silnikami więc nie kombinujmy nic na temat komfortu, czy możliwości wyprzedzania kilku dużych mobilków na raz.

Skoro już jednak tak gdybamy, to gdybym miał do teraz wydania 60-80kzł, to na pewno byłoby to RS2 w jedynym słusznym kolorze, a nie jakaś plastikowa wydmuszka :grin:
3VZ.pl

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Marca 2011, 16:49:14 »
bis24, mógłbyś przetłumaczyć na język polski?
przyjedź do Warszawy to Ci wytłumaczę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl