Autor Wątek: Jakie wycieraczki do Auriski ?  (Przeczytany 77419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie wycieraczki do Auriski ?
« Odpowiedź #120 dnia: 25 Października 2018, 11:00:42 »
W oryginalnych gumkach jest zakończenie (rowek) na 2 blaszki a w tych z allegro niestety nie ma. W związku z tym te blaszki niestety co jakiś czas się wysuwają.
Dlatego trzeba zwracać uwagę na gumki ;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #121 dnia: 25 Października 2018, 11:34:42 »
W oryginalnych gumkach jest zakończenie (rowek) na 2 blaszki a w tych z allegro niestety nie ma. W związku z tym te blaszki niestety co jakiś czas się wysuwają.
Dlatego trzeba zwracać uwagę na gumki
Nie wiem jakie masz gumki, ale w Good Rain, o których pisał vagon1 wszystko jest tak jak w fabrycznych. Są specjalne wybrzuszenia, które trzymają blaszki i całą gumkę na miejscu. Sprawdzone!
Kilka dni temu, jak zakładałem komplet jedną założyłem dobrze, a drugą przyciąłem nie od tej strony co trzeba, ale złożyłem z ciekawości. Po kilkudziesięciu ruchach wycieraczki wysunęło się trochę. Niemniej jednak, jak przytnie się z dobrej strony wszystko jest cacy.

każda guma była w oddzielnej aukcji - kilka postów wyżej w tamtym wątku opisane. Łącznie 35zł za komplet wyszło. Cena całkiem akceptowalna
Dopiero teraz zobaczyłem, że pisałeś o tym co i ja - Good Rain. Pytanei miało być do Tommerego, który pisał o tym

https://sklep.toyota.pl/produkt/85214-0d310-gumka-wycieraczki.html

Ile jest tych gumek za 121 zł. 10, tak jak na obrazu??? I jaki to rozmiar??? Może to być dobry deal.Trzeba to sprawdzić, bo podejrzewam, że jakość gumek może być lepsza niż z allegro. Chociaż z drugiej strony - obie Denso jakie miałem (oryginalne) mazały trochę od nowości...:(

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 25 Października 2018, 11:45:39 »
Jasio

czy w tych Good Rain musze coś przycinać?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #123 dnia: 25 Października 2018, 12:16:39 »
Ja kupiłem z GoodRain gumki "hybrydowe" 650 i 350 mm, niczego nie musiałem przycinać. Pasują b.dobrze w miejsce oryginałów (AII 2014).  Jeszcze nie testowałem w boju.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2018, 17:23:11 wysłana przez fazibazi »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 25 Października 2018, 12:22:51 »
Właśnie też je już zakupiłem. Niestety zwykłe gumki sa ok ale nie mają rowków i blaszki się wysuwają.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Października 2018, 21:08:43 »
czy w tych Good Rain musze coś przycinać?
w tym co ja kupiłem przełożyłem blaszki z oryginalnych wycieraczek i wszystko idealnie pasuje. Polecam zwrócić uwagę na delikatny profil gięcia tych blaszek bo trzeba ja zamontować zgodnie z krzywizną szyby. Jeśli odwrotnie wciśniecie to końcówki nie będą dociskane :)

Stare gumy przy demontażu najlepiej delikatnie podciąć i nie rozwierać na siłę samych prowadnic - bo też takich agentów znam...

Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Października 2018, 21:39:09 »
Polecam wycieraczki firmy ALCA. Jest to Niemiecki producent, więc jakość jest na wysokim Niemieckim poziomie.
Cena nie zwala z nóg a wycieraczki spokojnie wytrzymują 2 sezony.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Października 2018, 13:53:22 »
Dotarły gumki  Good Rain - pasują idealnie i zbierają też idealnie.
Faktycznie trzeba prawidłowo włożyć blaszki.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Października 2018, 20:36:24 »
ALCA dają radę i są trochę tańsze, np. od Boscha, a wytrzymują niewiele mniej. Ogólnie ALCA starcza na pół roku, więc nie jest źle.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Maja 2019, 10:00:22 »
Czy może  być w Aurisie jakaś felerna szyba przednia, przez którą wycieraczki nie są w stanie zbierać poprawnie wody ? Próbowałem różnych, nowych, I Bosch i Motgum i działały tak samo słabo. Szczególnie ruch powrotny powodował zostawanie wody na środku... Ostatecznie Oximo zadziałały ale teraz po wymianie na nowe znowu jest słabo. Wymiary oczywiście oryginalne. Nie wiem. Może ta kierowcy jest jednak za długa ? A może szyba jest zdeformowana i powoduje 'zerwanie przyczepności'? Mam nowiuteńkie wycieraczki a nie działają jak należy.

Chyba szarpnę się i kupię oryginalne w ASO Toyota i jak będzie źle to zażądam wymiany szyby w ramach gwarancji jeszcze.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Maja 2019, 20:49:24 »
Potwierdzam, mnie również wpienia wycieranie szyby przedniej w Aurisie, wydaje mi się że to jest wina dużej rozbieżności w dł. piór na dodatek są to pióra typu flat. Wsadziłem nowe BOSCH-e i myślałem że jakąś lipę odstawili.... Powiem szczerze w Skodzie Roomster jest o niebo lepiej, ale tam są flaty symetryczne....
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Grudnia 2019, 21:21:31 »
Powiedzcie, doradźcie jakie wycieraczki do Aurisa II po lifcie z 2015 roku. 

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Grudnia 2019, 23:19:06 »
Akurat teraz kupiłem Boscha Aerotwin i jest o niebo lepiej niż na tych tanich Oximo. Ale z powodu długości zapewne, ta przed kierowcą nie zbiera na środku swojej długości... Nie mogli by dawać krótszych tych wycieraczek ?!?
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Grudnia 2019, 06:26:39 »
Następne kupię krótsze z powodów opisywanych wyzej.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #134 dnia: 17 Grudnia 2019, 07:09:52 »
Przyznam, że próbowałem Oximo 65 cm (standard) oraz krótsze (60cm) i nie było różnicy. Nie próbowałem krótszych innych firm.
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl