@pietrasek211Różnice między tymi lepkościami to statystyka jak placebo. Może jeszcze dodasz, że 2L mniej Ci pali na 0W

Opisz merytorycznie różnice, może zmienię na 0W. To musiał byś wiele ASO u nas i w DE tak nazwać. Ja ustaliłem bankowo, serwis w DE zawsze do mojego Aurisa lał 5W30 i nie widział w tym problemu, wedle zapisu w instrukcji. Tak więc mam 10 latka co zawsze miał 5W30, interwały max 10kkm, nic się nie stało, silnik czysty, a analizy oleju pokazują, że taki olej krzywdy 1.6 nie zrobi. To tylko oczko wyżej i do tego z dopuszczeń w książce. Więc Twoja gadka a mój przypadek zweryfikowany, to niestety brak porównania. Ja nie piszę zachwytów, tylko to co widzę, tu foty są i to co wyszło z przebadania oleju. Rób jak uważasz, ale dopiero jak bardziej niż odczucia coś u siebie zweryfikujesz, to sobie porównamy informacje na tym samym poziomie. Oczywiście nie wykluczam, że u kogoś z 0W będzie git, u mnie z 5W jest git.
@bardos.1979To eco wymusza wszystkie zmiany, czy olej czy silnik pod 0W był pierwszy to nie wiem. Technika idzie naprzód, ale w większości trwałość kwiczy, reklamówki raczej i klient hepi ma być, co gwarancja najlepiej nowy. Tak więc postęp nie zawsze dobrze służy Kowalskiemu.
@piotr_theJaki by olej nie wlał, to krytyczność i lipne warunki bardziej wpłyną na syf w silniku + nieodpowiednie interwały. Większość olei da radę, ale jak się ufa bezwarunkowo w 15kkm, pyrka tylko po bułki, leje niby super olej, to tak wychodzi. Nawet super olej w trybie miasta podobnie wytrzyma jak zwykły, a nawet czasem nie wykaże w takich warunkach swojej wartości na + wedle reszty. Jak stara patelnia i jeden olej ileś razy do kolejnych frytek.
@piotr_the Albo tańszy częściej i z bani, albo drogi i wiara w cuda, kto co woli. A patrzyłeś płukankę AR2820 i Oilem Flush ? Też można delikatnie do 30 min polecieć. Przy takim temacie zalecana jest częstsza zmiana, tańszy olej wystarczy, płukanka postojowa zawsze i pokora. Znam przypadek BMW, tam mechanik nie bebeszył, bo wiedział że te silniki na LL i tendencji przegrzewania oleju syfią się. Robił jak zdanie wcześniej + płukanka do jazdy i zeszło się 90kkm jak pamiętam. Z 2L na 10kkm zszedł na 0,2. Jeśli jest tam zawalona cegła, to lizanie specyfików może wiele nie zmienić. Ale zawsze takie operacje są tańsze od bebeszenia, do wykonania samemu i pierwszym wstępem do decyzji o bebeszeniu.
@rambo7 Teoretycznie wedle inżyniera 0W ok, wedle księgowego i eco też, do gwarancji doleci. Bezstronnie bankowo będą przypadki gdzie będzie OK. Ale trzeba mieć świadomość swoich warunków, wszelkie pierwsze zasady w knigach są pisane w oparciu o eco i dla flot. Pewne jest jedno, dolna lepkość zalecana nie ma już niżej marginesu. Po sobie wiem, że w trybie zasadniczo miasta, mam paliwo w oleju. Lepkość oleju z tego i ze zużycia spada. Lejąc oczko wyżej mam zawsze zapas i nie przekroczę czerwonej dolnej lini lepkości. Z tego powodu uznaję 5W za uniwersalne. Jeśli ktoś pyrka w około komina, to i z 0W20 mu się odłoży, a i lepość na W16 zrobi, ale dalej będzie wiara 15kkm murowane. To wtedy z oleju odkłada się jak na patelni.
@pietrasek211Wyjdź poza wiarę i zweryfikuj swoje warunki kontra olej. Tego nikt Ci nie powie i nie oceni lepiej niż wyniki. Praktycznie co auto może być inaczej, a najlepszy jest środek między dziadkowozem a zapieprzaniem.
@łukasz ł Ja uwierzę, ale inni zaraz pogryzą Ci opony

Panowie co by nie pisać i kogo by nie słuchać, jeśli ktoś zweryfikuje oddziaływanie swoich warunków na olej, to nikt mu więcej i lepiej nie doradzi. Tak samo nie każdemu potrzebny olej za tryliony, a ten za 100 w przyzwoitym interwale sobie poradzi. Warunki/ interwał/ olej.