Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579367 razy)

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #660 dnia: 19 Listopada 2015, 01:52:57 »
Witam! Pytanie doprecyzowujące do Paba ale jak ktoś inny zna odpowiedź to będzie mile widziana.
Poleciłeś z klasy 5w-30 m. in. Mobil Super™ 3000 X1 Formula FE 5W-30 - jak on się ma do Mobil 1™ ESP Formula 5W-30?
"1" jest trochę droższy ale do przeżycia. Wymianę muszę zrobić "na wczoraj"... Czy seria "1" jest ogólnie "topowa" czy chodzi o to co zawsze?
http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-esp-formula-5w30.aspx#
http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-super-3000-x1-formula-fe-5w30.aspx#

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #661 dnia: 19 Listopada 2015, 10:26:15 »
Mobil ESP Formula to zupełnie innego rodzaju olej, jest to olej o niższym poziomie SAPS i przeznaczony do aut wyposażonych w systemy DPF i pochodne
Seria "1" to w stosunku do serii Super inna baza oleju (oprócz HC jest też opatentowana baza Mobila o nazwie VISOM), podczas gdy seria Super to olej HC
dodatkowo większe stężenie dodatków myjąco-dyspergujących i obecność dodatkowego modyfikatora tarcia - organicznego molibdenu

do Toyoty bez DPF

Mobil super 3000X1 FE 5w30
Mobil1 Fuel Economy 0w30
Mobil1 Advanced Fuel Economy 0w20

TIIDA '09

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #662 dnia: 19 Listopada 2015, 19:49:42 »
Dziękuję za informacje. W związku z nimi od razu mam następne pytanie - jeśli ostatnie 3 zmiany lałem 5w-30 (nie Mobil) to teraz lepiej zostać przy takiej lepkości czy mogę zejść do 0w30 a nawet 0w20? Obecny przebieg to 100 000, ubytki takie że mieściłbym się "w stanie" pomiędzy wymianami ale kupuje w bańkach 5L i dolewam z tej resztki po wymianie żeby trzymać wysoki stan - benzyna 1.6 VVTI 124km a z tego co wiem VVTI lubi wysoki stan oleju.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #663 dnia: 19 Listopada 2015, 19:59:51 »
wariant optymalny : Mobil Super 3000X1 FE 5w30
wariant premium : Mobil1 Fuel Economy 0w30

co nie zrobisz będzie to dobre rozwiązanie
weź pod uwagę , że FE 0w30 jest tylko w opakowaniach litrowych

TIIDA '09

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #664 dnia: 20 Listopada 2015, 10:16:55 »
Jestem po przeglądzie, wymiana oleju na 0W20 Neste City Pro (wcześniej 5W30 Toyotowski).
W sumie to tylko wymiana oleju, ale wrażenie jakby silnik chodził lżej i ciszej, generalnie in plus.

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #665 dnia: 20 Listopada 2015, 13:35:33 »
Mam nadzieje Paba że mnie nie zjedziesz no chyba że trzeba... Właśnie kupiłem Mobil Super 3000 XE 5w-30. Gość w sklepie mówił że Mobil Super 3000X1 FE 5w30 jest oczywiście podobny i też byłby dobry ale sprawdzał w kompie co Mobil poleca konkretnie do mojego silnika. Niestety nie podejrzałem gdzie - czy miał jakąś specjalną apkę od Mobila... Twierdził że FE jest rekomendowany do Forda (co się  zgadza z tym co na butelce) i w sumie to dałem się przekonać tylko dlatego że oba wyglądają na bardzo podobne produkty (baza HC) ale XE wydaję się minimalnie lepszy - np. API SM a w X1 - SL. Jeśli zrobiłem źle daj znać - wymienię.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #666 dnia: 20 Listopada 2015, 13:42:48 »
pan w sklepie jest krótkowzroczną osobą
wyszukiwarki oleju to mechanizmy kupowane od zewnętrznych firm i katalogują tysiące samochodów i często się mylą i wyrzucają absurdalne rekomendacje
natomiast niektóre firmy mają te wyszukiwarki już powymieniane na inne jak widziałem

Toyota zaleca oleje z niższym HTHS (<3,5mPa*s) i nie ma swoich norm, ale prezentowała wyniki swoich badań i takie oleje się sprawdzały i nie generowały wyższego zużycia
takie też oleje o niskim HTHS, które pokrywają się w 100% z normami Forda ma w swojej ofercie (Toyotra Premium Fuel Economy, Toyota Fuel Economy)

krótko mówiąc można na takim oleju jeździć, ale

1) nie jest to optymalny wybór
2) pan w sklepie powinien pójść na szkolenie, albo poczytać trochę książek i artykułów

API SL względem API SM nie oznacza gorszego oleju, a wręcz przeciwnie
z każdym kolejnym wydaniem API oleje prezentują mniejsze stężenie tradycyjnych substancji przeciwzużyciowych (ZDDP) i idą bardziej w kierunku np. wprowadzania dodatkowych modyfikatorów tarcia
nie można uznać wyższości API SM względem API SL nie biorąc pod uwagę analiz VOA i UOA konkretnych dwóch olejów

proszę bardzo owe materiały Toyoty, mam też oryginał w japońskim jak chcesz

bardzo wartościowe wykresy Toyoty i innych azjatyckich aut z systemem zmiennych faz rozrządu

widać wyraźnie, że granicą rozsądną HTHS/zużycie pierścieni tłoka jest 2.6 mPa*s - poziom ACEA A1, poziom ACEA A5 to 2.9 mPa*s

podobnie przy pomiarze zużycia wałka

jak ważna jest obecność modyfikatorów tarcia w oleju:

mapa zużycia powierzchni przy oleju bez i z dodatkiem ditiokarbaminianu molibdenu
jak widać nie ma sensu stosowania oleju A3/B4 tam gdzie nie jest wymagany

wykresy pochodzą z oil-club ru
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2015, 13:50:37 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #667 dnia: 20 Listopada 2015, 15:23:56 »
Dziękuję za szybką odpowiedź. Wymieniłem na X1 FE. I jestem pod wrażeniem wiedzy!

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #668 dnia: 20 Listopada 2015, 16:56:07 »
pan w sklepie jest krótkowzroczną osobą

Dlaczego zaraz krótkowzroczną, skąd to wiesz  ?
A może miał dobry wzrok ?

To po pierwsze  :-)

A po drugie pan w sklepie z pewnością nie napisał doktoratu z tribologii , więc sprzedaje to na czym ma w danym momencie największą marżę.

« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2015, 17:02:23 wysłana przez tomery »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #669 dnia: 20 Listopada 2015, 16:57:44 »
Dlaczego zaraz krótkowzroczną ?
A może miał dobry wzrok ?
krótkowzorczną, bo jak się coś sprzedaje, to trzeba wychylić nos poza apkę Mobila kupioną od kogoś innego

A po drugie pan w sklepie z pewnością nie napisał doktoratu z tribologii , więc sprzedaje to na czym ma w danym momencie największą marżę.
marża nic tu nie ma do rzeczy, bo 3000X1 FE i 3000XE to ta sama rodzina produktów i ceny są zbliżone
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #670 dnia: 20 Listopada 2015, 17:04:53 »
Paba, ty tę wiedzę tribologiczną zdobywasz hobbistycznie, czy masz "coś" wspólnego z tribologią ?

Czekaj, czekaj coś kojarzę  :cool:
Mieszkasz w Trójmieście ?
A tam przecież jest taka fabryka smaru i oleju   :cheesy:
Czyżby ........... ????  :|

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #671 dnia: 20 Listopada 2015, 17:52:44 »
hobbistyczne
TIIDA '09

Offline Mateusz89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #672 dnia: 25 Listopada 2015, 21:29:38 »
hej. ja leję motula 10w40. wcześniej był olej toyota 10w40 i mam wrażenie że tamtego ubywało. mam aurisa 1.4d4d 137 tysięcy z hakiem przelotu. mam pytanie. czy można zmienić na syntetyka?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #673 dnia: 25 Listopada 2015, 22:07:24 »
można
TIIDA '09

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #674 dnia: 07 Stycznia 2016, 12:23:27 »
Tutaj uderzam do Twojego szerokiego spektrum na świat olejowy:
szukam informacji nt. oleju jaki jest stosowany przez Volvo (V70 AD2015) do silnika 2.0D Drive-E 181KM.
Szukałem, szukałem i ... w większości szukajek jest informacja że "produkt specjalistyczny".
W zasadzie znalazłem tylko to że Castrol rekomenduje 0W-20 ale jak poczytasz etykietę - słowem nie wspominają że nadaje się do silników Diesla a Mobil 1 0W-30 Fuel Economy ale... w obydwu przypadkach mam wrażenie że "nie mamy pojęcia zatem polecamy najbardziej zaawansowany technologicznie jaki mamy w ofercie"
Mógłbyś coś doradzić ?
Silnik oczywiście wyposażony we wszelkie najnowsze zdobycze techniki w zakresie układów oczyszczania spalin itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl