Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579244 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1020 dnia: 19 Lutego 2018, 19:43:11 »
Na rozgrzanie hybrydy na "jałowym" wprowadź ją w tryb serwisowy. Poczytaj w dziale Prius. Działa to w Auris I więc spodziewam się że w II też.  Kasuje się przy ponownym uruchomieniu.
A wiedziałeś, że producent zaleca w instrukcji 0w20 a okazjonalnie 5w30 i powrót do 0w20?
Bierze olej czy co Cię martwi, ze nagle po 130tys cjcesz wrócić do fabryki? Dużo w tym wątku przypadków flotowych zalewanych przez ASO 5w30 i też jeżdżą. Hehe.

Masz tu, użyłem opcji "szukaj":

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39707.msg565173.html#msg565173

Piwko :beer:
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2018, 19:48:35 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline knife111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1021 dnia: 19 Lutego 2018, 22:51:01 »
Chcialbym zmienic glownie ze wzgledu na to ze ten castrol 5w30 jest marnym olejem a jeszcze najprawopodobniej mechanik mi leje nieodpowiednia lepkosc oleju :( i jak sobie przypomniec to na 0w20 silnik zdecydowanie ?przyjemniej? pracowal- ciszej, oszczedniej :)

Offline T.Auri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1022 dnia: 01 Marca 2018, 21:10:59 »
Jeśli masz DPF  to powinien być  z oznaczeniem C2. Mam taki olej Toyota  5W 30.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1023 dnia: 08 Marca 2018, 21:20:54 »
Szybkie pytanie, czy etykieta oleju nie powinna wzbudzać podejrzeń?
https://aparts.pl/partscatalogue/101545-motul,11-101545-FMOT-0-0-5W30~18100~1ECO~1C2~15.aspx
wygląda dziwnie, jakby staro - w każdym razie inaczej niż na stronie motula.
Może podróbka czy rzeczywiście jakieś starocie magazynowe?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #1024 dnia: 23 Marca 2018, 21:20:55 »
Zobaczcie jaki olej jest rekomendowany przez stronę toyoty (serwis dobrych cen) dla silnika 1.6.

Zupełnie tego nie rozumiem. Co innego pisze w instrukcji i co innego było na stronie toyoty, tyle że w innym miejscu
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1025 dnia: 23 Marca 2018, 21:39:01 »
Dokumentacja serwisowa:
https://imgur.com/a/H08od

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1026 dnia: 29 Lipca 2018, 18:49:39 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1027 dnia: 29 Lipca 2018, 23:14:03 »
W olejach 5w20 i 5w30 klasa C2 chodzi według mnie o ekologie. Teoretycznie samochód na tych olejach powinien mniej palić natomiast przy dużych obciążeniach smarowanie jest gorsze. Dlatego ja stosuję klasę C3 olej ma minimalnie lepszą gęstość. Kiedyś wlałem klasę C2 to musiałem dolać przeszło 1 litr na 15tyś Przy klasie c3 nie dolewałem nic. Czyli do nowych silników można lać olei o mniejszej lepkości natomiast do tych z dużym przebiegiem lepiej o większej lepkości. Chodzi o klasę C3 jest to większa lepkość i o litery znajdujące się po W np W20, W30, W40. Ja obecnie leję do 1.4 D4D olej klasy C3 5W40 i samochód przestał brać olej. Nie ma też takich dużych przedmuchów jak na C2 5W30. Tylko trzeba uważać żeby nadawał się do dpf jak np, Total 5W40 Quartz INEO MC3 .     
Natomiast czym cyfra mniejsza przed W np 0W, 5W to lepiej bo olej jest rzadszy w niskich temperaturach i szybciej chroni silnik w niskich temperaturach i na nierozgrzanym silniku. Oleje 10W to półsyntetyki więc lepiej ich nie lać.   
Przy wyborze oleju kieruje się bardziej tym żeby był niepodrobiony niż firmą. Oleju w miarę taniego średniej klasy nikt nie podrabia natomiast te droższe typu Castrol, Mobil itp tak. Spotkałem się też że osoby wymieniające olej  z dużych beczek  robią przekręty. 
Takie jest moje zdanie ktoś może mieć inne.               

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #1028 dnia: 30 Lipca 2018, 07:31:14 »
W olejach 5w20 i 5w30 klasa C2 chodzi według mnie o ekologie.
Oznacza to niskopopiołowy olej, ważne w przypadku posiadania auta z DPF więc nie pisz głupot.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1029 dnia: 30 Lipca 2018, 20:17:17 »
Czy Shell Helix Ultra SN 0W-20 jest faktycznie taki dobry.
Tutaj test na odparowalność oleju: https://www.youtube.com/watch?v=PhAo6IVkHkA

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1030 dnia: 30 Lipca 2018, 21:30:33 »
cytat:  Oznacza to niskopopiołowy olej, ważne w przypadku posiadania auta z DPF więc nie pisz głupot.
Gawith
To ty nie pisz głupot oczywiście klasa C2 i C3 są to oleje średnio popiołowe i niczym się nie różnią. Natomiast olej klasy C2 to olej energooszczędny. Odsyłam na stronę castrola chyba lepiej wiedzą co produkują. 
http://warsztat.castrol.pl/wiadomosci/tajemnicze-symbole/
Albo skopiuję Ci opis:
Klasyfikacja jakościowa ACEA określa oleje m.in. w grupie C w oparciu o dwie zmienne. Oleje te mogą być energooszczędne (ACEA C1 i C2) oraz mogą mieć różny poziom popiołowości.

Oleje niskopopiołowe ACEA C1 i C4 będą wydłużały żywotność filtrów cząstek stałych, dzięki temu że ilość dodatków popiołowych w oleju, takich jak siarka, fosfor, popiół siarczanowy (low SAPS ? Sulphated Ash Phosphorus Sulphur) będzie nie większa niż 0,79 proc. Oleje średniopopiołowe ACEA C2 i C3 też będą dbały o filtr cząstek stałych, ale tam ilosc dodatków SAPS jest trochę większa bo do 1,19 proc.

Oleje będą też różniły się energooszczędnością. Parametr, który odpowiada za energooszczędność to lepkość wysokotemperaturowa HTHS (High Temperature, High Shear). Oleje energooszczędne mają HTHS mniejszy niż 3,5 cP. Dzięki temu umożliwiają zmniejszenie oporów wewnętrznych pracy silnika i tym samym zmniejszają ilość spalanego paliwa, ilość emisji spalin oraz zwiększają moc silnika. Oleje tego typu powinny być stosowane wyłącznie w silnikach do tego dostosowanych, gdyż zazwyczaj wymagane są ciaśniejsze pasowania części. Oleje konwencjonalne to te, które HTHS mają na poziomie większym niż 3,5 cP.

Podsumowując: norma ACEA nie określa jakości oleju, a jego parametry i zastosowanie. Castrol EDGE 5W-30 z normą C3 to konwencjonalny olej średniopopiołowy. Oleje z normą C2 np. Castrol Magnatec 5W-30 C2, są bardziej energooszczędne, ale przed ich zastosowaniem należy sprawdzić rekomendacje producenta.

Paweł Mastalerek
Dział Techniczny Castrol

Znam olej Castrola z klasą C2 który nie zalecają do stosowania w samochodach z dpf więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Musi jasno pisać czy olej nadaje się do dpf czy nie na etykiecie .   

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #1031 dnia: 30 Lipca 2018, 22:38:36 »

cytat:  Oznacza to niskopopiołowy olej, ważne w przypadku posiadania auta z DPF więc nie pisz głupot.
Gawith
To ty nie pisz głupot oczywiście klasa C2 i C3 są to oleje średnio popiołowe i niczym się nie różnią. Natomiast olej klasy C2 to olej energooszczędny. Odsyłam na stronę castrola chyba lepiej wiedzą co produkują. 
http://warsztat.castrol.pl/wiadomosci/tajemnicze-symbole/
Albo skopiuję Ci opis:
Klasyfikacja jakościowa ACEA określa oleje m.in. w grupie C w oparciu o dwie zmienne. Oleje te mogą być energooszczędne (ACEA C1 i C2) oraz mogą mieć różny poziom popiołowości.

Oleje niskopopiołowe ACEA C1 i C4 będą wydłużały żywotność filtrów cząstek stałych, dzięki temu że ilość dodatków popiołowych w oleju, takich jak siarka, fosfor, popiół siarczanowy (low SAPS ? Sulphated Ash Phosphorus Sulphur) będzie nie większa niż 0,79 proc. Oleje średniopopiołowe ACEA C2 i C3 też będą dbały o filtr cząstek stałych, ale tam ilosc dodatków SAPS jest trochę większa bo do 1,19 proc.

Oleje będą też różniły się energooszczędnością. Parametr, który odpowiada za energooszczędność to lepkość wysokotemperaturowa HTHS (High Temperature, High Shear). Oleje energooszczędne mają HTHS mniejszy niż 3,5 cP. Dzięki temu umożliwiają zmniejszenie oporów wewnętrznych pracy silnika i tym samym zmniejszają ilość spalanego paliwa, ilość emisji spalin oraz zwiększają moc silnika. Oleje tego typu powinny być stosowane wyłącznie w silnikach do tego dostosowanych, gdyż zazwyczaj wymagane są ciaśniejsze pasowania części. Oleje konwencjonalne to te, które HTHS mają na poziomie większym niż 3,5 cP.

Podsumowując: norma ACEA nie określa jakości oleju, a jego parametry i zastosowanie. Castrol EDGE 5W-30 z normą C3 to konwencjonalny olej średniopopiołowy. Oleje z normą C2 np. Castrol Magnatec 5W-30 C2, są bardziej energooszczędne, ale przed ich zastosowaniem należy sprawdzić rekomendacje producenta.

Paweł Mastalerek
Dział Techniczny Castrol

Znam olej Castrola z klasą C2 który nie zalecają do stosowania w samochodach z dpf więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Musi jasno pisać czy olej nadaje się do dpf czy nie na etykiecie .   

Guzik kogo obchodzi castrol. Lepiej wypowiedz się na temat Shella, Valvoline czy motula. Nikt nie pytał co oznacza c2 w przypadku Castrola. Może jeszcze w przypadku mixola do simsona c2 oznacza jeszcze coś innego? Typowy bełkot marketingowy.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1033 dnia: 11 Września 2018, 15:09:18 »
JAN: Ciekawy materiał ale jak mają ujednolicić swoją linię produkcyjną znani producenci olejowi jak TOTAL ELF czy znany właściciel marki Castrol który nawet własnego zakładu produkcyjnego nie ma ( z tego co wiem na chwilę obecną)...Sprawa wyglada ciężko.
Zwłaszcza jeśli chodzi o powtarzalność produktów.
Podrobienie nakretki , plomby nie jest problemem wystarczy zlecić jakiejś firmie , rozlweni produkcję olejów w takiej i takiej formulacji.
Jak więc możemy stwierdzić że ich produkt jest oryginalny skoro żaden nawet sprzedawca nie potrafi pwiedzieć skąd on pochodzi a czy zatem jest widmo spektralne takiego oleju aby go porównać z naszym potencjalnym oryginałem ?
....
Pozostaje zakup w autoryzowanych certyfikowanych punktach lub zapytać oficjalnych dystrybutorów na terenie Polski czy taka firma X jest odbiorcą oryginalnych produktów.

Pozdrawiam
Piotr Dziektarz
Co innego Fuchs, Amsoil, Millers, RAVENOL, NESTE i inni którzy robią swoje oleje tylko w jednym miejscu a nie na całym świecie w wielu różnych fabrykach.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Toma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1034 dnia: 17 Października 2018, 10:50:59 »
Witajcie
Ja mam pytanko o olej do mojej Yariski 2013, silnik 1.0. Do tej pory był wlewany olej Elf Evolution 5W40. Podobno ciut bierze oleju od wymiany do wymiany (przebieg 180 tyś) - taką informację mi podał poprzedni właściciel - jeden jedyny od nowości. Zmieniał on co 10 tyś. , choć można co 15 tyś. Ostatnia zmiana 8 tyś km temu w maju.
I teraz pytanie. Czy warto zmieniać na inny czy pozostać przy tym i będzie on OK dla tego silnika ?
Inny olej tzn, inne parametry ,  inna firma ? I czy jest sens zmieniać już, stosując zasadę kupna auta i zmianę oleju, czy jednak przejechać zimę. Głównie jeździ żona i ona raczej dużo nie zrobi km przez zimę.
Co radzicie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl