WitajcieJa mam pytanko o olej do mojej Yariski 2013, silnik 1.0. Do tej pory był wlewany olej Elf Evolution 5W40. Podobno ciut bierze oleju od wymiany do wymiany (przebieg 180 tyś) - taką informację mi podał poprzedni właściciel - jeden jedyny od nowości. Zmieniał on co 10 tyś. , choć można co 15 tyś. Ostatnia zmiana 8 tyś km temu w maju.I teraz pytanie. Czy warto zmieniać na inny czy pozostać przy tym i będzie on OK dla tego silnika ?Inny olej tzn, inne parametry , inna firma ? I czy jest sens zmieniać już, stosując zasadę kupna auta i zmianę oleju, czy jednak przejechać zimę. Głównie jeździ żona i ona raczej dużo nie zrobi km przez zimę.Co radzicie ?
To ja zapytam o te normy oleju do Hybrydowego Aurisa 1.8.W instrukcji napisali: 0W-20, 5W-30 i 10W-30:ACEA A5/B5 lub A5/B5 i A1/B1 lub olej wielosezonowy API ze specyfikacja SL "Energy-Conserving", SM "Energy-Conserving", SN "Resource-Conserving" lub olej wielosezonowy z certyfikatem ILSACCzy to znaczy, że ma być A1/B1 ORAZ SL, SM, SN ? Czy też to SN,SM,SL jest opcjonalne ? I czy muszą być te trzy SL,SN,SM razem ? Jak to rozumieć ?Czy ten olejhttps://www.petrostar.pl/oleje/oleje-silnikowe/ravenol/ravenol-cleansynto-ecs-0w20-4l,p1228989700nadaje się ? Spełnia API SN Resource Conserving, ILSAC GF-5, ACEA A1/B1 .
Co myślicie o oleju ceramicznym? Ktoś już testował? Wart swojej ceny?