Lej ten RP 5W30 jeśli już go sprawdziłeś w innym aucie. Ja lałem do mojej T 0W30, 5W30 i 0W40 też. Wszystkie te oleje normalnie smarowały silnik. Złotym środkiem jest w PL właśnie 5W30.
W innym aucie mam RP ale nie 5W30 i spalanie spadło o 1.5l do 2.5L ,o 60km więcej na baku niż wcześniej . Zdanie o olejach RP mam dobre ,jeśli żona/kobieta po zmianie oleju na RP odczuwa duże zmiany i o tym mówi ,to o czymś to świadczy. Oliwa oliwie jak widać nie równa i różnice mogą być spore i odczuwalne .
Tak 5W30 ale pewny nie podrabiany ,od jedynego dystrybutora na Polskę ,prawdziwy syntetyk oparty na parafinach (PAO) , a nie jakieś technosyntezy hydrokrakingowane ,klasowo z górnej półki ,oraz z pierwszych miejsc na testach
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf .
Oleje marki Royal Purple jak byście nie wiedzieli są w kolorze butelek ,czyli fiolet . Takiego koloru z kujawskiego w Polsce nie zrobią i nawet im by się nie chciało ,nie opłacało .Kupuje go i się nie zastanawiam ,czy ktoś w Polsce nosa tam do butelki wsadzał, bo jest to nie możliwe .
Ze względu na mały przebieg , czysty silnik ,historię olejową auta , brak doświadczenia z tym silnikiem ,zaleję RP 5W30 i jak się trochę pojeździ to się zobaczy .
Dzięki wam za odzew .