Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #1260 dnia: 28 Października 2019, 07:33:31 »
Konfiguratory dobierają olej wg parametrów wpisanych przez człowieka. Przed chwilą sprawdziłem na stronie Liqui Moly jakie oleje proponuje ich konfigurator i wyszło m.in. 0W20, 5W20, 5W30, 15WXX. Samochod Auris 2, Valve 1.6.
Manual zaleca kilka lepkości, przy czym olejem pierwszego wyboru jest 0W20. Oczywiście, należy wziąć pod uwage strefę klimatyczną, warunki eksploatacji itd.

Tak z ciekawości, posiada ktoś TDS dla TGMO 0W20 i 5W30 FE? Z tego co udało mi się odszukać w necie, jedynie Ravenol podaje ogólnodostępne właściwości oleju takie jak: CCS, MRV.

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1261 dnia: 28 Października 2019, 08:16:57 »
To w jakim celu producent podaje różne opcje SAE, a zaleca jedną opcję?

W serwisówce napisane jest, że 0W20 zapewni łatwy rozruch i niskie zużycie paliwa, czyli co bawimy się w ekologię? Nigdzie w serwisówce nie znalazłem zapisu, że jak się zaleje inny z podanych, ale "nie zalecany" to korba wyjdzie bokiem. W poprzednim aucie (VW) w serwisówce dla danego silnika jest jedno SAE i cześć nie ma dyskusji (chyba, że teraz się coś zmieniło), w tym przypadku sam producent podaje różne warianty, zlecając jeden, ale nie zabraniając stosowana innych, które sam podaje...
Auris I 1.6 132KM 1ZR-FAE 2009r.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1262 dnia: 28 Października 2019, 08:40:24 »
W instrukcji masz taki wykres z każdym możliwym olejem w danej temperaturze ;) dlatego np w krajach północnych leją 5w30 bo tam jest ciągle chłodny klimat

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1263 dnia: 28 Października 2019, 09:09:33 »
Jasna sprawa, tylko na wykresie 0W20 pokrywa się z 5W20 i 5W30  :cool:
Auris I 1.6 132KM 1ZR-FAE 2009r.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1264 dnia: 28 Października 2019, 09:15:04 »
0W ma lepsze właściwości (lepkość w temperaturze 40*C) niż taki 5W. Jeden z parametrów istotnych podczas rozruchu. Do tego należy wziąć pod uwage chociażby pompowalnosc, ale jak pisałem wcześniej, nie każdy producent podaje średnie wartości lub podaje ogolnikowo jak np. Liqui Moly. Pytanie czy niewielkie różnice wpływają na stan silnika, a jeśli tak to w jakim stopniu?

Ekologia rządzi światem, a czy jest to uzasadnione, jeśli chodzi o trwałość? Nie wiem, na pewno z ekonomicznego punktu widzenia, po x latach masz kupić nowy samochód i tyle. 

Offline alumobi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1265 dnia: 28 Października 2019, 11:09:22 »
Żeby było jasne to 0w20, które było opisywane wcześniej, było TGMO. Różnica w kulturze pracy między 5w30 a 0w20 jest ogromna na korzyść 0w20.

Offline jacson77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1266 dnia: 28 Października 2019, 19:15:01 »
Silniki Toyoty są ciasno spasowane i dlatego wymagają rzadkiego oleju, w najnowszych modelach 0w-16.
powtarzasz powielone bzdury. Nissan GTR Nismo 560KM z roku 2018 wymaga wyłącznie oleju SAE 5W-40 lub 0W-40 o Normie ACEA A3. Uważasz że taki silnik jest mniej spasowany od wielkoprodukcujnej Toyoty?
Zlituj się ... nie powielaj wyczytanych gdzieś takich bzdur na forum.
Olej niskoporowy SAE 0W-16 jest tylko wi wyłącznie do silników hybrydowych, takich które na chwile załączają silnik spalinowy, który musi mieć niskooporowy olej, który jest non stop zimny nie przekracza on 75stC. więc każdy inny byłby zbyt lepki i nie rozprowadzał by się natychmiast po silniku.
Oleje niskoporowe to wszystkie oleje o SAE 0W-20, 0W-30 na nich są najczęściej Normy środowiskowe ACEA A1 lub A5 to specjalne oleje do oszczędzania paliwa.
Niektórzy tu powielają u utrwalają takie brednie że czytać nie idzie, a wystarczy zajrzeć do Instrukcji Obsługi. Wystarczy poczytać w jakim celu zaprojektowano olej specjalny o nazwie ekonomy conserwing - na pewno nie do ochrony silnika bo GTR Nismo nie możę na takim jeździć. Wystarczy wiedzieć czym różni się Norma ACEA a3 od A5 do czego i poco zaprojektowano ACEA C3, C2, C1, to jest banalne. Rozprawiacie o SAE, i bazach olejowych a nie ma wymagania w IO aby Toyota na takiej czy inne bazie jeździła. Pisze jak byk w IO w przypadku długotrwałej jazdy z prędkościami autostradowymi należy stosować olej o wyższym parametrze temperaturowym. Czarna magia dla niektórych widzę po polsku pisze a mało kto rozumie.
Olej 0W-20 to właściwy olej z gatunku ekonomy conserwing - pisze jak byk w IO, zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa. To nie jest olej na wszelkie warunki jazdy. To jest olej o konkretnych wymaganiach i zaprojektowany w ściśle określonym celu. Niektórym się wydaje że olej o szczególnych własnościach oszczędzania energii (ekonomy conserving) to to samo co olej do ochrony silnika o Normie ACEA A3, i można na tej wodziance jechać jak na rajdzie, można ...kosztem trwałości silnika.
Panowie, to są zupełnie różne oleje.
Gdyby tak było jak się co niektórym wydaje to i GTR Nismo też by taki wlewali a jest całkowicie niedopuszczony, bo pewnie Nismo ma silnik mniej ciasno spasowany niż Toyota ... niektórzy to powinni przestać czytać bzdury w internecie. Najlepiej podawajcie autora.
Dzisiejsze wymagania olejowe zmieniają się tylko i wyłącznie w wyniku zmian wymagań środowiskowych - amen. Wymagania środowiskowe to nie kierunek na trwałości silnika a oszczędzanie energi, oszczędzanie paliwa, zmniejszenie emisji popiołu itd. tam nie ma żadnych wymagań dot ochrony silnika, to było w latach 90 gdzie wymagania były nastawione na moc i trwałość.
Dla tych co nadal nie wiedzą co wybrać, to mają 2 opcje albo olej o włąsnościach ekonomicznych kosztem silnika, albo olej o własnościach wytrzymałościowych kosztem oszczędności energii. Nie ma olejów 3 w 1, najbliżej takim olejom "do wszystkiego" to oleje o jak najszerszym zakresie lepkościowym i Normie ACEA A3.
czyli wszystkie o SAE 0W-40, marka wg upodobań. Taki olej ma cechy oleju ekonomicznego 0W i cechy oleju do rajdu 40. Pozwala na oszczędnąjazdę gdy jedziemy oszczędnie i ochronę silnika gdy pałujemy. Nie porownujemy olejów ekonomy conserving jakim jest 0W-20 do olejów wytrzymałościowych jakim jest olej o Normie ACEA A3. Żadnego z nich nie zabrania stosować żadna marka czy Toyota czy Honda czy MAzda, jest kuty jeden kierunek, ASO musi zarabiać środowisko musi skorzystać Wy musicie płacić. Ja w ten trend się nie wpisuję, korzystam wyłącznie w moich toyotach z olejów wytrzymałościowych.
Jeśli ktoś jest pro środowiskowy i leje 0W-20 to jego wybór, nie mozna mówić że to źle czy dobrze, to jest postawa pro ekologiczna ale to na pewno nie jest ani zalecany ani jedyny ani najlepszy olej do silnika, są to bdb oleje ale do tego do czego zostały zaprojektowane. Oleje do ochrony silnika to na pewno nie są.

A może tak żeby wznowić dyskusję ws. możliwości zastąpienia oleju o klasie jakości  ACEA A1/B1; A5/B5 olejem o klasie jakości ACEA A3/B3; A3/B4:

https://www.automotoserwis.com.pl/aktualności/pełne-artykuły/3914-olej-silnikowy-coraz-ważniejszy

dla ułatwienia cytat z ww strony "W przypadku specyfikacji ACEA ważne są również normy określające oleje tzw. energooszczędne. ? Jeżeli takie zalecenie podaje producent samochodu, to możemy zastosować, np. olej spełniający ACEA A5/B5, jak i A3/B4. Jakość tych produktów jest bardzo zbliżona, jedynie stracimy na większym zużyciu paliwa ? mówi Andrzej Husiatyński, doradca techniczny Total Polska."

i jeszcze jeden:

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/361339-acea-a1b1-a-a5b5/

i cytat:

"Jeśli producent zaleca oleje klasy energooszczędnej A1... to zawsze można wlać olej klasy A3/B3 (licząc się ze wzrostem spalania)"

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1267 dnia: 28 Października 2019, 19:55:14 »
Oleje klasy A3 na pewno będą miały wyższą lepkosc w 40*, większa pompowalnosc i zazwyczaj zawartość popiołów. In minus dla hybryd i valvematicow. Wyższy HTHS działa na korzyść ochrony silnika. Dobieralbym olej do warunków eksploatacji, analizując parametry olejów.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1268 dnia: 29 Października 2019, 22:46:52 »

Silnik 1.33 Dual VVT-i Toyoty
 Jednostkę należy zalewać tylko i wyłącznie bezpopiołowym olejem 0W20.

Po jakim parametrze można rozpoznać bez/niskopopiołowy olej? Czy są takie 0w20?

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1269 dnia: 30 Października 2019, 06:31:22 »
Najczęściej mniej popiołów zawierają oleje klasy C2, C3 i wyższych.

Offline igi77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1270 dnia: 30 Października 2019, 08:02:47 »
Witam wszystkich

Szukałem powitalni, ale się nie doszukałem :-)
Mam pytanie
Samochód mój sprowadzony świeżo do tej pory był zalewany z tego co wiem olejem 5w30
Mechanik zalał silnik Mobilem 5w40 i jak twierdzi - to dobry olej itd (pewnie go miał więcej w garażu ????
Pytanie może głupie, ale chciałem zapytać ponieważ chcę zmienić jednak na to co było czyli 5w30
Czy już poczekać do kolejnej wymiany, czy mogę sobie zmienić od razu na 5w30 i czy coś to może silnikowi ogólnie zaszkodzić?

Pozdrawiam

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1271 dnia: 30 Października 2019, 08:30:11 »
Zdecydowanie za ?gruby? olej do twojego silnika.
Toyota Corolla SD 2018

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1272 dnia: 30 Października 2019, 13:42:15 »
igi77 potraktuj ten 5W40 jako płukankę na 5 tys km, a potem zalej już ten właściwy.

Offline igi77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1273 dnia: 30 Października 2019, 18:09:32 »
No to teraz wiem że tydzień szukania i czytania o olejach dzień w dzień miało sens, bo nie dawało mi to spokoju.
Nie dziwne że jak ktoś zaufa ?fachowcowi?, to potem ?silnik leje?.
Dzisiaj też bzdury gadał, że ten olej jest do silników Diesla czyli 5w30
Nie rozumiem - dramat.
Facet jest mechanikiem od lat, na swój zakład i pierd..li takie bzdety.
Oczywiście przyznałem mu rację, bo co ja mogłem powiedzieć jako ?zwykły kierowca?
Jednak zawsze trzeba być czujnym.
To ja po świętach zmienię ten olej i filtr na Toyoty oryginalnie także ????
Dzięki wielkie za pomoc :-)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1274 dnia: 30 Października 2019, 18:11:51 »
Chcesz dobry olej to zalej oryginalny Toyoty, chcesz zalać porządnym olejem o wysokich parametrach, to zalej AMSOil ;)
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl