Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578553 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #2670 dnia: 26 Maja 2021, 10:04:43 »
Numery są, ale może już inne niż do wpisania w dokumenty, ogólnie na wszystkim są jakieś numery, logistyka, sap, identyfikowalność wymaga tego. Ale fakt odejścia od wpisywania numeru w dokumenty, w EU wcześniej a u nas po czasie, świadczyła o zmianie rangi silnika z identyfikowalnej części, po której mogli po kradzieży go rozpoznać. Na jedną z wielu części wymiennych, które nie służą do rozpoznania jakiegoś. Wyobrażam sobie co to spowodowało, może przez "trwałość" ich zmiana wartości, ale i pewnie coraz częstsze praktyki wymian z różnych powodów, głównie opłacalności napraw/kontra dupna konstrukcja.

Także numery jakieś zawsze będą, ja zauważyłem bardziej istotną utratę rangi silnika, na przestrzeni lat/zmian.

Nie wie o olejach, ale jego wiedza od wewnątrz automotiv jest taka potwierdzająca moje podejście. Czyli producenci schodzą z jakości jednostek, tak jak myślałem bardziej ryzykują mieniem klienta na gwarancji niż nam się wydaje, bo tak jest taniej kontra płacenie kar za normy EURO. Co jasno potwierdza, że projektowanie bardziej się teraz opiera o przeliczenia koszt/wystarczająca trwałość, potocznie się pisze, że auta projektuje teraz księgowy. No i to jest faktem. Tak jak ze wszystkim prawie bylejakość króluje i u producentów aut, tak silniki nie mogły być dalej wpisywane w dokumenty, bo statystycznie rodziło by to kolejne coraz częstsze problemy biurokratyczne.  Wychodzi na to, że nasze silniki dostają po dupie z dwóch stron, trwałość i materiały, oraz normy spalin, a właściwie z trzech, od nas samych też. Plus jak napisał nawet normy CO2 dotyczą wytworzenia samego oleju. A więc nie ma się co dziwić problematycznym sytuacjom i delikatności jednostek, przy zaleceniach producenta. Jego wpisy potwierdzają moje myślenie i jak w dym w swojej Toyocie wolę z 5W30/5W20, niż z 0W20/ 0W10. Oczywiście jedne i drugie mają swoje plusy i minusy, ale w naszych warunkach bardziej uniwersalne jest stosowanie w Toyocie 5W30. Po pierwsze ze względu na to, że nie ma takich mrozów, by 0W20 się wykazał. A to jasno wskazuje na większą wszechstronność 5W30. Pomijam skrajne warunki miasta i może 4x4km, bo w takim przypadku jest bardziej wskazany rower lub hulajnoga.

Oczywiście sam film olejowy to nie wszystko, ale w 5W jest grubszy, no i przy wodzie czy paliwie jest inna sytuacja. Oczywiście choćby Toyota ma dłuższe doświadczenie w stosowaniu olei 0W20, ale ja jestem przezorny. To co gość napisał, jasno tłumaczy dziwne zmiany nagłe w jakichś markach aut, gdzie nagle dobieraczki polecają 0W20.

A wiec ci co piszą nie poprawiajmy konstruktora w zaleceniach, nie mają do końca racji. Bo producenci w danych zaleceniach wszystko mają wyliczone, a ich obliczenia nie opiewają na 500kkm, tylko max 250kkm w czasie gwarancji. No i nie spodziewam się, że w tym ich testy są drogowe, bankowo takie testy są wykonywane w idealnych warunkach labu. Co jasno dowodzi, że zalecenia producenta, czy zasady ASO trzeba jednak cedzić po swojemu. Bo bierność w tym, rodzi podejrzenie większego, jak nie maksymalnego ryzyka na mieniu klienta. Niestety wychodzi jasno, normy zabijają tak jak silniki tak i oleje, no i jest to równia pochyła, patrz na końcu zostaną elektryki. A zanim u nas będzie super infrastruktura do tego i warunki (jak ktoś mieszka w bloku) , tak by obsługa była możliwa i nie rodziła podobnych kosztów jak w spalinowych. Obecnie aby elektrykiem wybrać się dalej, to niestety trzeba mocno planować postoje, istotny też jest auta zasięg.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2021, 10:10:40 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2671 dnia: 26 Maja 2021, 10:10:10 »
Dorabiasz niepotrzebną  ideologię, numery są normalne, seryjne jak zawsze były A silnik to zwykła część od bardzo dawna na zachodzie, jeszcze w czasach Gdzie produkowano pancerne silniki.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2672 dnia: 26 Maja 2021, 10:20:18 »
No OK, ale u nas w dowodzie na pewno były sporo dłużej, aż ktoś się połapał, że to niepotrzebne problemy, bo coś na rynku jednostek się zaczeło zmieniać.

Reszta informacji pokrywa się ze spadkiem jakości/trwałości jednostek. Kiedyś pewnie inaczej to przeliczali, mniej wyliczali na max, dlatego były konstrukcje trwalsze niż obecnie. Kiedyś był w tym większy margines, teraz chcą wyliczać najdokładniej jak się da. Pewnie normy eco tak do końca nie powodują konieczności kiepskich zmian jednostek, raczej dodatkowe ustrojstwa + eco oleje robią robotę "dobrą". No i materiały są kluczowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2673 dnia: 26 Maja 2021, 15:56:48 »
Coś w temacie
https://youtu.be/IGrE7aRWnaE

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2674 dnia: 26 Maja 2021, 22:35:25 »
Dobry film  :good:
Wiesz, pomyślałem, że ten gość tam tak pisze po oglądaniu właśnie tego filmu. :o

No dokładnie, trwałość niczym para butów, ew. skarpetek. Do tej pory myślałem, że auta dla Kowalskiego nie testują, ale jednocześnie spodziewałem się, że te za 300 i więcej już są przetestowane lux. Wobec tego ciekawi mnie, gdzie lub od jakiej granicy wartości auta, można się spodziewać, że wszystko producenci przetestowali u siebie.

Ja już gdzieś pisałem, że tak naprawdę producenci, poza zaleceniami wkalkulowują klienta, jako swojego biernego testera królika, który jeszcze partycypuje swoją kasę w ich badaniu. Jeśli nie można popadać w przesadę, to tak samo musimy zalecenia, manual i ASO zawsze cedzić pod siebie. Producenci już nas wyliczyli, dlaczego my nie możemy pokalkulować pod swoje warunki czegoś. Bierność i poddanie się zaleceniom jest w tym momencie głupotą.   <kawusia>

Łysy jeszcze zapomniał, o istotnej sprawie, czyli prawdziwej loterii fantowej. To że ktoś nie lubi jakiejś marki, nie znaczy że w innej nie otrzyma tego samego. Mam na myśli takie koncentracje produktów, u konkretnych producentów, które producenci aut kupują i jak życie uczy, te same części, silniki mogą występować w kilku markach. No i to jest loteria, jeśli się patrzy tylko na znaczek na masce. Np. w dawnym Japan są jednostki od żabojada, a nawet niemca.  A reszta jakichś gratów, może mieć w wielu autach tego samego producenta. Co do Toyoty mojej sprawdzałem, nie da się ustalić gdzie ten silnik zrobili, pewne jest że nie w Japan. Na rynku pozostają duzi, którzy wszystkim swoje sprzedają, a producenci aut, nie kosztują się wysyłkami gotowych aut, tylko zlecają bliżej innym ich produkcję.   

Czyli tak wychodzi, że problemy wychodzą po czasie, no ale postępowanie w takich sytuacjach central jest różne. Zwyczajowo nie widzą długo problemu, aż nagle zmienią po 5 latach jednostkę. Dosłownie kupujemy kota w worku, a potem słyszy się bagatelizowanie zgłoszeń, lub zostaje droga sądowa. Super widać jak ten rynek jest nastawiony na klienta.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2021, 22:39:36 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2675 dnia: 11 Czerwca 2021, 03:15:14 »
W uzupełnieniu, jako dodatek do mega wyliczonej "trwałości" silników, oraz eco wpie..... się wszędzie i do olejów. Popatrzcie sobie tam na wykresy z badań, jak postępuje degradacja oleju. Od 10kkm wszystko leci na max w dół lub mega ilość.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/yt-pl-co-ile-należy-wymieniać-olej-w-silniku.2472/#post-78050

To dla wszystkich co murem za ASO stoją i interwały 10kkm traktują jako fanaberię, tudzież powód do drwin. I to wszystko bez ani razu zbadania oleju z ASO po 15kkm. Brawo Wy.  Jeśli choć kilku przekona się, by sobie zbadać własny olej po tych 15kkm, to będzie sukces. Dopiero wtedy możemy sobie pogadać, komu olej zalecany wytrzymał.   

Offline danielo333

• Toyot Leżący
  • *
Jaki olej ?
« Odpowiedź #2676 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:49:14 »
https://youtu.be/_XpeFBfV8jg

Wszystko wytłumaczone
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2021, 09:54:30 wysłana przez danielo333 »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #2677 dnia: 11 Czerwca 2021, 13:17:04 »
Wszystko wytłumaczone
Akurat w tym filmie autorzy nieświadomie wytłumaczyli, opierając się na analizach, dlaczego akurat ten olej (być może najlepszy i najdroższy) akurat do tego silnika nie jest najlepszy.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2678 dnia: 11 Czerwca 2021, 15:11:07 »

Offline Colinovsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2679 dnia: 25 Czerwca 2021, 18:57:59 »
Witam,

Jaki olej możecie polecić do Aurisa z 2008, 1.6 124KM? Muszę jechać na wymianę i nie wiem jaki zamówić, jedynie wiem, że 5W30.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2680 dnia: 25 Czerwca 2021, 21:13:45 »
do 1ZR-FE (1.6 124KM)

0w20, 5W20, 5W30, 10W30 (4,2L)

olej wielosezonowy ACEA  A1/B1 lub A1, bądź  API  SL ze specyfikacją "Energy-Conserving", lub SM "Energy-Conserving", lub z certyfikatem ILSAC

Offline Colinovsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2681 dnia: 25 Czerwca 2021, 23:12:15 »
do 1ZR-FE (1.6 124KM)

0w20, 5W20, 5W30, 10W30 (4,2L)

olej wielosezonowy ACEA  A1/B1 lub A1, bądź  API  SL ze specyfikacją "Energy-Conserving", lub SM "Energy-Conserving", lub z certyfikatem ILSAC

Jesteś w stanie polecić coś konkretnego? Jakiej marki, jaki dokładnie olej? Widziałem w książce serwisowej, że był lany 5W30, więc może też taki.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2682 dnia: 25 Czerwca 2021, 23:53:26 »
następny  <kawusia> xD

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2683 dnia: 26 Czerwca 2021, 08:41:46 »
Widziałem w książce serwisowej, że był lany 5W30, więc może też taki.
Masz silnik który wybitnie nie trawi wysokich lepkości.
Zalej cokolwiek co spełnia normy i ma lekkość wysokotemperaturowa poniżej 10.
Bardzo dobre i znośne cenowo masz Neste 0w20 i 0w30
Jak chcesz tanio to specoil 0w20

Offline Colinovsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2684 dnia: 26 Czerwca 2021, 09:05:06 »
Widziałem w książce serwisowej, że był lany 5W30, więc może też taki.
Masz silnik który wybitnie nie trawi wysokich lepkości.
Zalej cokolwiek co spełnia normy i ma lekkość wysokotemperaturowa poniżej 10.

Czyli muszę patrzeć na ten parametr:
Lepkość (mm2/s) w 100C: 9,2 - to dla Neste, rozumiem że tutaj ma być poniżej 10 i jest ok?
Dodatkowo spełniana norma ACEA A1/B1, jeśli dobrze rozumiem?

Z tego co sobie na szybko znalazłem, to Specol Gold 0W20 4+1L wychodzi około 148 zł, Neste Pro+ V 0W20 4+1L około 177 zł. Różnica cenowa nie jest duża, patrząc na to że raczej będę robił niskie przebiegi (na pewno mniej niż 10 tysięcy rocznie), więc wymiana oleju będzie co rok.

Napisałeś również, że 0W20 lub 0W30 - czy jest coś, co określa kiedy lepiej 0W20 a kiedy lepiej 0W30, np. to czy jeżdżę więcej w mieście czy na trasie?

Domyślam się, że dla większości z was to głupie pytania, ale wolałbym zapytać raz i wiedzieć na przyszłość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl