Mam okazję 3 miesiące testować stację GMS AMC 9015, zacznę od plusów:
+ wykonanie - wszystko pasuje i dobrze wygląda
+ dźwięk - wbudowany korektor dzięki któremu można poprawić brzmienie - na moje oko gra nieco lepiej od fabrycznej stacji
+ wyświetlacz/dotyk - wydaje mi się że w fabrycznej stacji dotyk działa bardziej precyzyjnie
+ nawigacja - testowałem Google Maps i Automapę - bez problemów
+ informacje o ciśnieniu w oponach
+ kamera cofania, czujniki parkowania tył, info z klimatyzacji - w porządku
+ wifi - bez problemów
Minusy:
- bluetooth/mikrofon - w niskich prędkościach jest w porządku, ale w autostradowych rozmówcy ciągle proszą o powtórzenie bo nie mogą nas zrozumieć
- radio - czułość jest dobra, ale funkcja auto śledzenie działa w cały świat. Przełącza na inne częstotliwości na których jest sam szum albo zupełna inna rozgłośnia. Podczas jazdy słuchasz np RMF MAXXX, a po chwili wskakuje Radio Maryja, WaWa albo jeszcze coś innego. Nie pomaga manualna zmiana czułości.
- wbudowany odtwarzacz muzyki - często dodawał 20 - 40 sekund ciszy na końcu utworów
- obsługa USB - włożenie pendrive'a 16/32 GB FAT32/NTFS zapełnionego w około 4 GB muzyką powoduje, że odtwarzanie (player wbudowany/foobar2000/aimp) zaczyna przerywać przez około 2 minuty. Dodatkowo przy większych plikach podczas doczytywania z pamięci stacja wydaje dziwne odgłosy (na moje ucho jakieś świerszczenie/popiskiwanie)
- zdarzało się że przy włączonym BT i przejściu do odtwarzacza muzyki utwory odtwarzały się, ale w głośnikach była cisza. Pomagała próba nawiązania rozmowy i przerwania jej albo rozłączenie BT
Moja subiektywna opinia: uważam że nie warto inwestować. Potrzeba trochę czasu żeby wszystko dobrze poznać/przetestować w różnych sytuacjach.
Aktualizacji do tego modelu na razie nie ma i nie wiadomo czy będą.