1. Moduł w tym samochodzie nie jest konieczny. Można zamontować wiązkę wpinając się bezpośrednio w instalację auta (lamp tylnych) jak za starych czasów. Moduł jest niezbędny jeśli chcesz, żeby np. automatycznie wyłączały się czujniki cofania po podpięciu przyczepy, albo chcesz mieć test żarówek w przyczepie itp.
2. Wiązka 13 pinowa tak - sama wtyczka i gniazdo są znacznie lepsze od wersji 7p. Wtyk 13p jest wkręcany i ma uszczelkę, 7p jest tylko wciskany. Do tegp w gniazdku jest tez dostępne światło cofania, stale +12V i +12V po stacyjce też - to wszystko ma zalety ale...
....obiektywnie należy przyznać, że jeśli nie masz przyczepy kempingowej to prawdopodobnie nigdy nie spotkasz przyczepy z instalacją 13p i będziesz skazany na przejściówki. Jeżdżę już wiele lat z hakami i nigdy w żadnej wypożyczalni nie spotkałem instalacji 13p. Sam mam przyczepkę z instalacją 7p, mógłbym to przerobić tylko po co? To samo z platformą thule, ma fabrycznie instalację 7p... IMO jeśli nie ma konieczności montażu instalacji 13p (z modułem czy bez) to jest to niepotrzebne komplikowanie sobie życia i podnoszenie kosztów.