Autor Wątek: wspomaganie Electric Power Steering EPS  (Przeczytany 8966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mkotwu

• Gość
wspomaganie Electric Power Steering EPS
« dnia: 16 Maja 2011, 17:17:33 »
Jeżdżąc swoją Verso wydaje mi sią ze samóchod lekko "pływa" po drodze, "nosi" ją od lewej do prawej i trudniej utrzymać ją by jechała prosto niż jakiekolwiek inne auto którymi jeździłem. Na pewno nie jest to sprawa zbieżności czy też wyważenia kół, nie jest to również kwestia bocznego wiatru. Efekt nie jest silny, aczkolwiek dość irytujący. Żeby utrzymać auto do jazdy na wprost muszę częściej niż w innych autach kontrować lekko kierownicą to w lewo to w prawo. Dealer oczywiście twierdzi że ten typ tak ma i że to cecha elektrycznego wspomagania które jest między innymi montowane we wszystkich Verso z silnikiem benzynowym.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tym rodzajem wspomagania kierownicy??

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: wspomaganie Electric Power Steering EPS
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2011, 17:39:51 »
Ja mam ale odwrotne. Tzn. zawsze miałem wrażenie, że elektryczne wspomaganie powoduje precyzyjniejszą kierowalność - czyli w autach ze wspomaganiem hydraulicznym i elektrohydraulicznym (te nowsze) miałem wrażenie pływania - jak u Ciebie, natomiast w autach z elektrycznym wspomaganiem (Civic 7G, obecnie C3 i Verso) auto jedzie jak po stole.

Jedyny minus jaki zauważyłem w tych autach to to, że przy szybkiej zmianie kierunku obracania kołem kierownicy (np. ze skrętu w prawo robię szybki skręt w lewo) jakby się czasami przytyka - to jest ułamek sekundy, i ten chwilowy opór jest ledwo wyczuwalny ale jest.
pzdr.
Michał

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2011, 17:50:19 »
Jeżdżąc swoją Verso wydaje mi sią ze samóchod lekko "pływa" po drodze, "nosi" ją od lewej do prawej i trudniej utrzymać ją by jechała prosto niż jakiekolwiek inne auto którymi jeździłem. Na pewno nie jest to sprawa zbieżności czy też wyważenia kół, nie jest to również kwestia bocznego wiatru. Efekt nie jest silny, aczkolwiek dość irytujący. Żeby utrzymać auto do jazdy na wprost muszę częściej niż w innych autach kontrować lekko kierownicą to w lewo to w prawo. Dealer oczywiście twierdzi że ten typ tak ma i że to cecha elektrycznego wspomagania które jest między innymi montowane we wszystkich Verso z silnikiem benzynowym.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tym rodzajem wspomagania kierownicy??

mam dokładnie takie samo wrażenie, lekkiego pływania...

mkotwu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2011, 08:02:51 »
mam dokładnie takie samo wrażenie, lekkiego pływania...

I nie przeszkadza Tobie to? czy też przyzwyczaiłeś się? dla mnie ta kwestia podchodzi pod bezpieczeństwo jazdy. Nie jest tak że mocno ściąga mi samochód na którąś strone ale po prostu nie czuję że auto jest "przyklejone" do drogi i że jedzie stabilnie i prosto, muszę bardziej skupiać się na utrzymywaniu toru jazdy niż przy wspomaganiu hydraulicznym.

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2011, 19:21:23 »
I nie przeszkadza Tobie to? czy też przyzwyczaiłeś się?

Może to dziwnie zabrzmi ale Verso to pierwsze auto jakie kupiłem gdy tylko prawo-jazdy zdałem i nie mam porównania z innymi więc mi to nie przeszkadza jakoś bardzo, przyzwyczaiłem się...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2011, 22:19:07 »
Mam już drugie auto ze wspomaganiem elektrycznym, pierwsze to była Honda Civic VII FL jak u mgenka, a wcześniej miałem kilka Toyot ze wspomaganiem hydraulicznym.

Z moich doświadczeń wynika, że wspomaganie wspomaganiu nierówne i może się zachowywać zupełnie inaczej, niezależnie od zastosowanej techniki. Tak jak w Carinie E chodziło zupełnie inaczej niż w Camry, tak w Civicu chodziło zupełnie inaczej niż w Verso. Carina E i Civic były dużo "twardziej" i precyzyjniej zestrojone, natomiast Verso jest blisko Camry pod względem prowadzenia - kierownica chodzi leciuteńko i bardzo płynnie, prawie jak w Lexusie, co przydaje się w mieście czy na parkingu i bardzo lubią takie zestrojenie kobiety, ale fakt, że przy dużych prędkościach prowadzenie nie jest bardzo precyzyjne.

Natomiast opisanych problemów ze znoszeniem auta i koniecznością ciągłej korekty nie odnotowałem. Mi wspomaganie w Verso BARDZO odpowiada i było jedną z rzeczy, które od początku uznałem za jeden z większych plusów auta. Zwłaszcza na tle hydraulicznego wspomagania w moich Toyotach, które miało nieprzyjemną cechę wydawania dziwnych dźwięków przy maksymalnym obrocie kierownicy (co zresztą Toyota odradzała). Pod tym względem to była prawdziwa kicha, zwłaszcza w aucie klasy Camry.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2011, 22:27:21 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl