Autor Wątek: Bezpańskie wtyczki, kolory kabli i samotne białe żagle - czyli Camry oczami MARKA100  (Przeczytany 50852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Skrzynia biegów.
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Sierpnia 2012, 11:44:31 »
Kolor kabli:Jeden na pewno czerwony z siwym paskiem,drugi czerwony z prawdopodobnie czarnym. Kabelki są w osłonie i cholernie ciężko je dokładnie obejrzeć.Dojście jest masakrystyczne. Załączam foto.

Odkopuję trupa, ale coś mi wczoraj wpadło do głowy. Jeśli ta wtyczka jest dwupinowa i - tak jak piszesz - jest w okolicy skrzyni, mając kable czerwony z jasnoniebieskim ( siwym ) i czerwony z czarnym, to bardzo prawdopodobne, że ktoś przełożył silnik lub silnik ze skrzynią z ES300, a wtyczka jest od progresywnego wspomagania, które w ES300 występowało, a w Camry nie.

Możesz to dość łatwo zweryfikować - po wyjęciu schowka powinna Ci tam dyndać 5-pinowa płaska wtyczka.
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2012, 11:46:49 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Sprawdzę przy najbliższej okazji.Pozdrowionka.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
Może wiecie od czego ta wtyczka? Znalazłem ją przy lewej lampie. Stojąc przodem do samochodu, prawa strona. Trzyma się na zapince, która jest zamocowana do chłodnicy.

By sonczyk at 2012-08-16

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Od tempomatu.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
Nie posiadam, więc ok.

Dziękuję dziadek_tadeusz

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
Czy wiecie do czego jest ta wtyczka pod boczkiem kanapy? Występuje z lewej i prawej strony.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
ABS masz?

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
Nie. Czyli wszystko jasne.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Rozbebeszyłem dzisiaj konsolę między fotelami i znalazłem wtyczkę której za nic nie mogę odnaleźć w schematach. Po sprawdzeniu miernikiem nie znalazłem tam żadnych napięć ani masy, być może brakuje gdzieś przekaźnika  :o  Kolory kabli; różowy, brązowo-czarny, brązowy, czarny. Ktoś kojarzy do czego ona służy. Camry 2.2 , USA , 1994

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2015, 22:01:26 wysłana przez AGILESS »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Nie chcę cię wprowadzać w błąd ale zdaje się że to tylko w Amerykańcach występuje.Kojarzy mi się ta wtyka właśnie z łaciatą(USA).Mechanizm zmiany biegów z tą krótką dźwignią pochodzi właśnie od łaciatki.Jak montowałem  go do niebieskiej(EU) to okazało się, że w mechanizmie zmiany biegów mam jedną wtykę za dużo,a w wiązce auta jedną za mało.Przez chwilę obawiałem się że coś będzie nie halo.Wszystko jednak zatrybiło,więc nie dochodziłem sedna sprawy.Kurna,ale od sondy?Jakoś mi się wierzyć nie chce.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2015, 07:03:29 wysłana przez MAREK100 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Masz rację, USA ma dodatkową blokadę wajchy biegów, więc brakowało Ci wtyczki w EU.

Wtyczka którą znalazłem jest częścią skatalogowaną numerem i jest dostępna w ASO, można jej użyć dowolnie. Dziwi mnie natomiast, dlaczego wewnątrz auta użyto wtyczki hermetycznej? Z drugiej strony, jeśli sonda dedykowana do auta jest już z wtyczką, to prawdopodobnie konstruktorzy przewidzieli podpięcie jej właśnie w tym miejscu. Być może wiązka ma też zastosowanie w ES300, a tam sonda umieszczona jest w innym miejscu układu wydechowego. No nic, nie zgłębiam tematu, bo nie jest mi to potrzebne, przynajmniej w tej chwili.
Muszę wymodzić zasilanie grzania przednich foteli i myślałem, że znajdę wtyczkę w tym miejscu, niestety, USA nie ma.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
Na przykładzie LS400. Identyczne wtyczki są w podobnym miejscu. Przewody od sond z za katalizatorów wchodzą przez podłogę po obu stronach tunelu środkowego i są wpięte w te wtyczki. Z tego co kojarzę, to Camry R4 posiada tylko sondę przed katem, więc wtyczki nie są wykorzystane. Czy czasem w V6 nie ma dodatkowo sondy za katem? Może wiązka "obsługuje" oba typy silników?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Czy czasem w V6 nie ma dodatkowo sondy za katem?
3VZ-FE nie ma.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Może wiązka "obsługuje" oba typy silników?

Tak. MZ ma tam sondę.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl