Autor Wątek: zasięg do przejechania - średnie spalanie  (Przeczytany 5762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wylewny75

• Toyot Leżący
  • *
zasięg do przejechania - średnie spalanie
« dnia: 04 Sierpnia 2011, 09:43:25 »
Witam,
Wyczytałem w instrukcji iż komputer dane do obliczenia zasięgu pobiera ze średniego spalania. U mnie chyba to jakoś dziwnie inaczej działa w Aurisie. Miałem średnie spalanie 8,1 (jazda po mieście), komputer pokazał mi zasięg około 520 km, po zatankowaniu i wyzerowaniu średniego spalania, wyjechałem w trasę, średnie spalanie spadło do 5,1 a komputer na początku w ogóle nie zwiększył dystansu. Po późnym czasie zwiększył zasięg w sumie o około 150 km po przejechaniu ponad 400 km. Teraz mam dziwne wskazanie: wskaźnik paliwa pokazuje mi jedną kreskę ponad połowę zbiornika, spalanie 5,1 i że mogę przejechać tylko około 219 km.,  Może ktoś wie jak to działa ? i czy te wskazania są poprawne.
Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: zasięg do przejechania - średnie spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2011, 11:26:35 »
Działa to do kitu i nie ma co na to patrzeć. Mam wrażenie, że on bierze średnią z jakiegoś większego dystansu, albo z poprzedniego tankowania. Trzeba patrzeć na ilość paliwa i tyle a nie na zasięg. Z resztą jak zasięg jest 0 to można spokojnie co najmniej 50km jeszcze zrobić

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2011, 12:01:57 »
Dokładnie tak jak mówi Jarod, u mnie to samo jest nie patrz na zasięg mi przy 1/2 baku pokazywało 270km a zrobiłem w trasie 400 wiec sam widzisz, i na rezerwie jak miga ostatnia kreska masz 8l. Pozdrawiam
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2011, 15:17:52 »
... Z resztą jak zasięg jest 0 to można spokojnie co najmniej 50km jeszcze zrobić

Ponieważ komputer pokazuje zasięg "do rezerwy", a nie "do pustego baku" :-)  Co do wskazań, to faktycznie, trochę dziwnie to działa. Ja zauważyłem u mnie, że zaraz po zatankowaniu pokazuje źle (tzn. pokazuje za mało) i po przejechaniu kilkudziesięciu km jakos to się "stabilizuje" i zaczyna pokazywać w miarę realnie.
"With Oden on our side..."

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2011, 23:58:02 »
u mnie rezerwa zapala się, gdy komputer wskazuje zasięg jeszcze około 30km. Na rezerwie sie spokojnie 100km zrobi, max zrobilem 85 i jeszcze 2l zostało w baku:)

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpnia 2011, 11:33:44 »
Rezerwa jest nadpobudliwa. Wczoraj zasieg mialem 20 km kiedy zapalila sie rezerwa. Przejechalem jakies 5 km i zatankowalem do pelna. Weszlo nie cale 44.5 litra.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl