Autor Wątek: Klimatyzacja - problem  (Przeczytany 54779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Klimatyzacja - problem
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Grudnia 2014, 11:59:43 »
Filtr kabinowy wymieniłem na wiosnę oraz sam odgrzybiałem parownik Wurthem (przez wężyk spustowy od strony pasażera), wszystko działało pięknie aż do teraz.
Przez ostatnie dwa lata jeździłem w zimę z włączoną klimą i nie miałem problemów z parowaniem szyb, dlatego teraz się dziwię skąd ten problem z zachodzeniem szyb.
Problem jest przy klimie włączonej w trybie auto lub bezpośrednio przez A/C.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:03:19 »
Jeśli nawiewy w waszych autach przy włączeniu klimy przełączają się na obieg zamknięty, to nie ma się co dziwić, że szyby po pewnym czasie parują.  Klimy zimą oczywiście można używać, ale od czasu do czasu. Nie widzę sensu jazdy na stale włączonej klimie zimą.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:06:10 »
Jeśli nawiewy w waszych autach przy włączeniu klimy przełączają się na obieg zamknięty, to nie ma się co dziwić, że szyby po pewnym czasie parują.  Klimy zimą oczywiście można używać, ale od czasu do czasu. Nie widzę sensu jazdy na stale włączonej klimie zimą.

no kolego, nikt nie napisał że ma włączony obieg zamknięty - obieg jest otwarty i to jest pierwsze co sprawdziłem..
może problem jest w jakości filtra kabinowego? jeśli ci nie paruje - napisz jakiej firmy masz filtr.
chyba nie ma żadnego innego filtra po drodze?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:22:19 »
Więc proszę zróbcie prosty test. Wyłączcie klimę, ustawcie ciepłe powietrze na max, obieg z zewnątrz i poczekajcie na efekt. Jeśli szyby zajdą, to filtr jest mokry, wysuszyć lub wymienić i będzie ok.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:26:40 »
Więc proszę zróbcie prosty test. Wyłączcie klimę, ustawcie ciepłe powietrze na max, obieg z zewnątrz i poczekajcie na efekt. Jeśli szyby zajdą, to filtr jest mokry, wysuszyć lub wymienić i będzie ok.
to też już robiłem - wymieniłem całkiem jeszcze dobry i suchy filtr na nowy i suchy filtr... nie pomogło - z wyłączonym AC i z włączonym AC, zawsze na obiegu otwartym.
przy nawiewie na max - przednia szyba jest jako tako przejrzysta, boczne tyle ile potrzeba tez - ale tylne boczne są całe zaparowane. po wyłączeniu silnika i parogodzinnym postoju para skrapla się i zamarza od środka na szybach - to wkurza baardzo..
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2014, 12:28:41 wysłana przez BiKej »
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:35:49 »
Spróbuj po dłuższej jeździe i nagrzaniu wnętrza zostawić na trochę wszystkie drzwi i klapę otwartą. Usuniesz wilgotne powietrze. To pomaga przy jednorazowym problemie, jeśli pojawia się systematycznie, to trzeba szukać źródła wilgoci dalej...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:38:55 »
tak też robię - jak tylko nie ma opadów - i jest względnie sucho - to zostawiam na parkingu pod pracą auto z uchylonymi szybami.
wilgoci w aucie nie mam - tzn w granicach przyzwoitości, gdzie w innych autach przy tych samych warunkach tego problemu nie miałem.
to się poprostu skrapla z tego powietrza, które naleciało podczas jazdy..

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:44:53 »
Włączenie klimy powinno pomóc w osuszeniu wnętrza bez względu na temperaturę zewnętrzną (poniżej legendarnych 4*C osuszacz i tak powinien działać).
Marka filtra (producent) nie ma tu nic do rzeczy.
W swoim Aurisie (klima auto) też obserwuję takie zjawisko - szczególnie jak wzrasta wilgotność na zewnątrz lub nagrzeję zmrożony środek.
Jak jadę sam (ew. pasażer) to nie paruje , jak jedziemy w cztery osoby to nawet przy włączonej klimie przód mam w miarę suchy , a z tyłu boczne szyby zawilgocone (czasem mniej czasem bardziej , zależy od temp. zewnętrznej i wilgotności powietrza).
Nawet klima i jazda w długiej trasie nie wysusza szyb z tyłu do końca.
Czasami (temp. zewnętrzna i wilgotność) tył też jest suchy nawet przy wyłączonej klimie.
Po prostu taki urok Aurisa - ma słaby "naturalny" przewiew i to wszystko.
Do sprawdzenia mogłyby być jeszcze ew. klapki w bagażniku (pod filcem) nisko w okolicach prawej strony błotnika-zderzaka.
Jeśli są niedrożne to tym bardziej "naturalny cug" w kabinie słabnie i wzrasta wilgotność na szybach.

PS
Wykluczam przypadek, że nie włącza ci się klima (mało czynnika) pomimo, że lampka świeci.
Kiedyś w poprzednim samochodzie (VW) miałem taki przypadek, że parowało jak diabli nawet przy minimalnej mżawce - w kabinie sauna , z przedniej szyby od środka zbierałem wodę szmatą w czasie jazdy  :cheesy:
Wymieniałem filtry PP i guzik to dawało.
Okazało się , że zatarła się oska od klapki od obiegu wewnętrznego w pozycji zamkniętej mimo, że klimatronik nie sygnalizował zamknięcia wlotu powietrza. Po wywaleniu tej klapki (połamała się ośka podczas próby naprawy) jak ręką odjął , skończyło się parowanie wnętrza.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2014, 12:49:03 wysłana przez tomery »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Grudnia 2014, 13:01:55 »
tomery - przy plusowych temperaturach klima działa świetnie - klpki w bagażniku sprawdzone - są luźne, nawet kanapę tylną ustawiłem bardziej do pionu żeby była lepsza cyrkulacja powietrza do bagażnika.
tak jak piszesz - jak jadę sam - to jeszcze ujdzie, ale jak z rodzinką, nie da rady jechać w dłuższą trasę.
myślę że to jest tak, jak mi mówił magik od klimy - ten czujnik odłącza sprężarkę - normalnie jak klima chodzi i się toczę - to potrafię usłyszeć odgłosy sprężarki klimy - jestem pewien że to ona, bo jak wyłączam klimę - ten dźwięk ustaje. teraz klima w ogóle nie pracuje - przed chwilą sprawdziłem - nie ma tego dźwięku sprężarki.
Osuszacz o którym piszesz nie jest uzależniony od sprężarki właśnie??

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Grudnia 2014, 13:23:33 »
Osuszacz o którym piszesz nie jest uzależniony od sprężarki właśnie??

Przyznaję, że nie znam się na tym tak do końca.
Ale logika podpowiada że raczej działa niezależnie od sprężarki (chociaż termodynamika by to wykluczyła pewnie  :o )
Nawet w instrukcji (ta gruba książeczka) jest napisane, że w celu szybszego odszronienia szyby przedniej (czyli temp. ujemne) pomaga właczenie nadmuchu na przednią szybę - zapala się kontrolka A/C - oraz włącza się obieg zamknięty (to też logiczne - nie zaciąga mroźnego powietrza z zewnątrz).
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2014, 13:30:49 wysłana przez tomery »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Grudnia 2014, 13:30:19 »
Przyznaję, że nie znam się na tym tak do końca. Ale logika podpowiada że raczej tak. Nawet w instrukcji (ta gruba książeczka) jest napisane, że w celu szybszego odszronienia szyby przedniej (czyli temp. ujemne) pomaga właczenie nadmuchu na przednią szybę - zapala się kontrolka A/C - oraz włącza się obieg zamknięty (to też logiczne - nie zaciąga mroźnego powietrza z zewnątrz).

no to mi się w ujemnych temp. sprężarka klimy nie załącza, więc nie osusza.
jak kliknę nawiew na szybę - jak chyba w każdym aucie z automatyczną klimą - włącza się obieg zamknięty, ale od razu go włączam (daję na otwarty), bo jest tylko gorzej - szyby parują momentalnie.

no nic - po nowym roku jadę do serwisu - może ten czujnik przełożą gdzieś w cieplejsze miejsce... może obok kolektora czy coś.. zasugeruję im jeszcze żeby sprawdzili tą klapkę od obiegu zamkniętego, ale wątpię, żeby tu był problem, bo tak jak pisałem, jak go włączę, to jest tylko gorzej.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Grudnia 2014, 15:08:01 »
Bez sprężarki powietrze się nie osusza.
Serio przy włączeniu nawiewu na szyby odpala się wam obieg wewnętrzny? Zerknijcie jeszcze raz bo nie wierze. To bezsensu

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Grudnia 2014, 15:20:56 »
przy włączeniu nawiewu na szyby odpala się wam obieg wewnętrzny? Zerknijcie jeszcze raz bo nie wierze. To bezsensu

Tak, u mnie się załącza (kiedy włączam dedykowany do tego guzik, a nie "kierownicę" nawiewu tak dla ścisłości)
Dlaczego bez sensu ?
Jak jest bardzo gorąco lub zimno na zewnątrz to układ wentylacji kabiny dzięki temu nie "zaciaga" do środka bardzo nagrzanego lub zimnego powietrza z zewnątrz.
W 80% uruchomień silnika również zamyka się obieg wewnętrzny (w ekstremalnych temperaturach - wysoka lub niska temp. zewnętrzna) nawet jak nie włączam guzika z nadmuchem na przednią szybę.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudnia 2014, 16:23:11 »
Nigdy poza wyższą na zewnątrz temperauturą od porządanej nie włączył mi się obieg wewnętrzny.
Wewnętrzny obieg powoduje tylko, że kisimy to samo wiglotne powietrze w aucie

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Stycznia 2015, 15:01:39 »
Bez sprężarki powietrze się nie osusza. Serio przy włączeniu nawiewu na szyby odpala się wam obieg wewnętrzny? Zerknijcie jeszcze raz bo nie wierze. To bezsensu

Aż sprawdziłem dziś z ciekawości. Przy włączeniu nawiewu na szybę przednią klima dalej pobiera powietrze z zewnątrz, obieg wewnętrzny muszę wymusić poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl