Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #330 dnia: 01 Czerwca 2019, 12:32:26 »
Moim zdaniem jaka by nie była instalacja to jednak silnik tyle nie wytrzyma co bez instalacji. Może się mylę przekonajcie mnie.
Benzyna to benzyna ma 95,98 oktanów a gaz ile ma ? Więcej...

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #331 dnia: 01 Czerwca 2019, 12:48:50 »
Benzyna to benzyna ma 95,98 oktanów a gaz ile ma ? Więcej..
Dobrze rozumie tok myślenia ?
Jak będę tankował tylko 98 oktan to przebieg mam większy o 200 tys.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #332 dnia: 01 Czerwca 2019, 16:09:20 »
Benzyna to benzyna ma 95,98 oktanów a gaz ile ma ? Więcej...
Gaz ma ok. 120 oktan. Im więcej oktan tym mniej mocy więc coś za coś.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #333 dnia: 01 Czerwca 2019, 16:44:02 »
   Adalbert63  - Dotrysk już od 1100 obr/min przy bardziej dynamicznej jeździe - tak sobie życzy Toyota bo inaczej nie będzie gwarancji i kropka. :)
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2019, 16:45:38 wysłana przez czp »

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #334 dnia: 01 Czerwca 2019, 17:53:04 »
Toyota raczej sobie tego nie życzy tylko konkretne Aso , po drugie nie ma czegoś takiego jak instalacja dedykowana pod Toyota bo to jest totalny bezsens. Ktoś sobie to wymyślił w Polsce kompletnie nieprzygotowany technicznie.
Gawith w dobie dzisiejszych instalacji lpg nie ma  ryzyka uszkodzenia silnika lub podzespołów jak to było w silnikach gaźnikowych czy z wtryskiem pojedynczym.
To nie jest wątek o zasadności używania lpg , nikt na świecie nie zrobił badań szkodliwości zasilania tego paliwa i nie ma na to absolutnie żadnych dowodów.

Czp w Poznaniu jest kilku dielerów Toyoty a niektóre montują to samo co Tobie proponują a są też inne co podchodzą do tematu profesionalnie jak np. u mnie. więc czasem trzeba poszukać innego Aso a front diametrialnie się zmienia.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2019, 17:56:12 wysłana przez edison »
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: 01 Czerwca 2019, 19:04:35 »
Gawith w dobie dzisiejszych instalacji lpg nie ma  ryzyka uszkodzenia silnika lub podzespołów jak to było w silnikach gaźnikowych czy z wtryskiem pojedynczym.
To nie jest wątek o zasadności używania lpg , nikt na świecie nie zrobił badań szkodliwości zasilania tego paliwa i nie ma na to absolutnie żadnych dowodów.
Pomyliło ci się coś bo niczego takiego nie pisałem.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #336 dnia: 01 Czerwca 2019, 19:22:24 »
Gawith Gaz ma ok. 120 oktan. Im więcej oktan tym mniej mocy więc coś za coś.
A jaką kaloryczność ma gaz?

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 01 Czerwca 2019, 20:06:04 »
Gawitz przepraszam , wypowiedź Obek mnie tak poruszyła :P

Offline RobertPK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #338 dnia: 02 Czerwca 2019, 08:51:51 »
Nie chciałbym się wymądrzać, ale ... jak ktoś ma uprzedzenia to choćby nie wiem co, nie wiem jak, nie da sie przekonać.
Dlaczego LPG jest szkodliwe dla silnika? W dobie współczesnych, zaawansowanych i dopracowanych instalacji, LPG jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Oczywiście zasadnicza i niepodważalna konieczność to montaż i kalibracja przez fachowców, a nie przez nieudaczników takowych udających.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: 02 Czerwca 2019, 21:18:09 »
Nie chciałbym się wymądrzać, ale ... jak ktoś ma uprzedzenia to choćby nie wiem co, nie wiem jak, nie da sie przekonać.
Dlaczego LPG jest szkodliwe dla silnika? W dobie współczesnych, zaawansowanych i dopracowanych instalacji, LPG jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Oczywiście zasadnicza i niepodważalna konieczność to montaż i kalibracja przez fachowców, a nie przez nieudaczników takowych udających.
W 100% zgadzam się z tobą.
W starych instalacjach gaźnikowych były problemy z regulacją i eksploatacją (zdarzały się strzały w filtr) ale nigdy nie do doświadczyłem zmniejszenia przebiegu do remontu.
Z drugiej strony nie dajmy się omamić, że istnieją instalacje dedykowane do danego modelu (jest to niemożliwe technicznie i ekonomicznie ).
Każdy silnik jest inny i wymaga indywidualnego dostrojenia  zarówno statycznego jak i podczas jazdy pod różnym obciążeniem.
Nie ma większego znaczenia jakiej firmy jest instalacja (może poza Tartarini montowane w Fiacie -bardzo przyzwoita instalacja- niestety niewiele serwisów w Polsce ma pełen dostęp do oprogramowania.
Podsumowując ważny jest instalator i jego doświadczenie a nie firma użytych elementów.
Z własnego doświadczenia wiem i nikt mi nie wmówi, że zamontowanie instalacji LPG zmniejsza bezawaryjny przebieg samochodu.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #340 dnia: 02 Czerwca 2019, 21:54:49 »
Z własnego doświadczenia wiem i nikt mi nie wmówi, że zamontowanie instalacji LPG zmniejsza bezawaryjny przebieg samochodu.

Mi natomiast z mojego doświadczenia nikt nie powie że zwiększe awaryjność poprzez lpg. Tak jak pisałeś  poprawny montaż i odpowiednia regulacja i można zapomnieć nawet że ma się instalacje Lpg.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #341 dnia: 03 Czerwca 2019, 09:39:08 »
że jako ASO mogą zakładać to landirenzo bo jest przez Toyotę dedykowana i na każdy silnik ma tzw. Kit.

I właśnie to Wam wciskają - KIT.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Saj mon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #342 dnia: 15 Kwietnia 2020, 19:37:55 »
A czy ktoś się orientuje jakie instalacje LPG montują dealerzy Toyoty w autach będących jeszcze na gwarancji?
Warszawa Marki Toyota montują STAG.Dotryski paliwa od 1100 obr w zasadzie nie wiem po co bo STAG zaleca od 4000 tys obr.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #343 dnia: 15 Kwietnia 2020, 22:09:39 »
Pytanie po co dawać  dotrysk ?

Offline strowger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 03 Maja 2020, 21:40:32 »
Po nic. To takie sikanie do ogniska.