Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #585 dnia: 30 Września 2019, 15:11:56 »
Jak się sprawdzają wielosezonowe w aurisie? Jeździ ktoś może na takich oponach typu Michelin Crossclimate / Goodyear Vector 4Seasons G2 ?

Nie pytałbym jak sie sprawdzaja, tylko o rejon zamieszkania i dopiero potem czy wielosezonowki daja rade.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #586 dnia: 30 Września 2019, 17:00:51 »
Jak się sprawdzają wielosezonowe w aurisie?
Tak samo jak w każdym innym aucie osobowym, jest w obecnym wątku parę stron na ten temat.  <zolta>
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2019, 17:04:59 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #587 dnia: 03 Października 2019, 17:56:19 »
i kilka tematów związanych z crossclimatami.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #588 dnia: 06 Października 2019, 18:02:26 »
Wiele osób zastanawia się czy nawet decyduje się na zakup opon wielosezonowych - moim zdaniem, to kiepski kierunek - przede wszystkim z tego względu, że opony wielosezonowe, może i są dobre, ale na klimat taki jak mamy we Francji (tej podłudniowej części), Hiszpanii czy gdzieś w krajach Bałkańskich - czyli mniej więcej tam, gdzie jest po prostu cieplej. U nas póki co trzeba kupować opony na zimę oraz na lato. Taki mamy klimat, jakby powiedział klasyk.
Proponuję w związku z tym sprawdzić jeszcze pod niniejszym linkiem: http://natrasiekorzysci.pl/do-samochodow/jakie-opony-wybrac-na-zime/ - tekst poradnikowy - myślę, że dla wielu będzie pomocny.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #589 dnia: 06 Października 2019, 19:26:13 »
Wiele osób już przekonano się na własnej skórze że opony wielosezonowe to dobry kierunek w szczególności użytkowanych w odpowiednich warunkach czy też regionach kraju.
Tym bardziej z roku na rok są bardziej dopracowane, bardziej bezpieczne, dardziej odpowiednie do klimatu w naszym kraju.
Używam ich od 5 lat i ani razu  nie zawiodły nawet w górzystym zimowy terenie.
A przytoczony link to "pseudo poradnik" sponsorowany przez jednego z producenta napisany przez marnego dziennikarza który chyba nigdy nie jeżdził na dobrych oponach wielosezonowych. Kazali to napisał, niektórzy się na to nabierają bo producenci opon sezonowych czują że spory kawałek tortu jest im odbierany, tak jak zakłady wulkanizatorskie.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #590 dnia: 06 Października 2019, 19:46:51 »
Również jeżdżę na wielosezonach od 2008 roku (wtedy to byłem forpocztą  :cool: ) i użytkując auto 80% miasto i drogi ekspresowe/autostrady nie zmieniłbym na 2 zestawy. Co innego gdybym mieszkał poza miastem gdzie odśnieżanie nie jest tak "sprawne" jak w obszarach zabudowanych + drogi gruntowe. Każdy ma swój kalkulator.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Arkadiuszlazicki

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #591 dnia: 07 Października 2019, 18:53:40 »
Witam
Jestem tu nowy i gorąco was pozdrawiam. Miesiąc temu kupiłem Aurisa HSD  w kombi z 2016 . Zbliża się zima toteż  będzie konieczność wymiany opon z letnich na zimowe. Okazało się , że  mam czujniki ciśnienia. Więc mam pytanie dotyczące wymiany.  Czy po wymianie   opon i uważaniu na te pi...e czujniki  , gumiarz musi podłączyć   się  kompem aby  nowe opony skalibrować ? . Na co mam zwrócić uwagę przy wymianie ? W Olsztynie w serwisie toyoty chcą za wymianę prawie 160 zł  :-( . Co wg mnie jest bardzo drogo i na pewno tam nie pojadę  .  Pozdrawiam serdeczne.   

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #592 dnia: 07 Października 2019, 21:06:49 »
Jak masz zamiar wymienić same opony na tych felgach co masz, to nie robisz nic. Pompujesz do zalecanego ciśnienia i tyle. Żadnych kompów, żadnego kalibrowania. Po napompowaniu kontrolka po paru metrach zgaśnie. Chyba, że gumiarz urwie czujnik przy zmianie opon.
Na co mam zwrócić uwagę przy wymianie ?
poinformować gumiarza o czujnikach w kołach. Sprawdzić, czy nie wgniotą progu przy podnoszeniu auta (już były takie przypadki).

Offline aBuSaJe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #593 dnia: 11 Października 2019, 08:00:19 »
Przymierzam sie do wymiany opon na calosezonowe 205/55/R16, obecnie mam michelin energy saver. Zastanawiam sie nad trzema wariantami:

Goodyear Vector 4Seasons G2
Michelin CrossClimate+
Nokian Weatherproof

Ktos moze posiada ktorys model i moze sie wypowiedziec?

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #594 dnia: 14 Października 2019, 11:53:06 »
A co powiecie o oponach Goodyear Vector 4SEASONS G2
Określane są jako opony całoroczne.
Przykładową specyfikację można znaleźć np tutaj pod linkiem: https://www.sklepopon.com/opona-caloroczna/goodyear-vector-4seasons-g2-205-55-r16-91-h-82602

Takie do auta, które będzie jeździło przede wszystkim po mieście.
Czy ktoś już to może wcześniej przerabiał?

Offline m_ost

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #595 dnia: 14 Października 2019, 20:43:26 »
Czy zwracacie uwagę na Homologowany indeks predkosci waszych aut? U mnie są dwa rozmiary 15 z indeksem H i 16 z V ...jeżdżę na 15 zima i lato ...teraz kupując na zimę opony najchętniej kupiłbym T - do 190 km/h a z homologacji wynika, że musi być H. Po jaki grzyb mi opony z indeksem prędkości 210 czy 240 ...kiedy Auris nie potrafi tak szybko jeździć? ...zastanawiam się tez w razie czego czy ubezpieczalnie się tego nie czepiają. Dzwoniłem do Toyoty - na częściach zamiennych facet twierdzi, ze sprzedają klientom opony z indeksem T ...na homologację patrzą tylko pod względem rozmiaru. Co o tym sądzicie?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #596 dnia: 14 Października 2019, 21:21:12 »
Zimowe można montować pod warunkiem , że indeks prędkości minimum Q (160km/h)
https://wulkanista.pl/indeks-predkosci-opon/

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #597 dnia: 14 Października 2019, 21:24:38 »
Czy zwracacie uwagę na Homologowany indeks predkosci waszych aut? U mnie są dwa rozmiary 15 z indeksem H i 16 z V ...jeżdżę na 15 zima i lato ...teraz kupując na zimę opony najchętniej kupiłbym T - do 190 km/h a z homologacji wynika, że musi być H. Po jaki grzyb mi opony z indeksem prędkości 210 czy 240 ...kiedy Auris nie potrafi tak szybko jeździć? ...zastanawiam się tez w razie czego czy ubezpieczalnie się tego nie czepiają. Dzwoniłem do Toyoty - na częściach zamiennych facet twierdzi, ze sprzedają klientom opony z indeksem T ...na homologację patrzą tylko pod względem rozmiaru. Co o tym sądzicie?

Dla mnie ważny jest indeks nośności i kupuje tylko takie, jak na homologacji. Odnośnie opon letnich taki jak na homologacji lub wyższy. Jeśli chodzi o zimowki to nie niżej niż T (190km/h).

Offline m_ost

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #598 dnia: 15 Października 2019, 19:33:48 »

Dla mnie ważny jest indeks nośności i kupuje tylko takie, jak na homologacji. Odnośnie opon letnich taki jak na homologacji lub wyższy. Jeśli chodzi o zimowki to nie niżej niż T (190km/h).
Z nośnością nawet nie polemizuje ...ta musi być minimum jak w homologacji.
Twoje podejście jest rozsądne ...uważam, że zarówno zimówki jak i letnie mogłyby być dla tego modelu auta w indeksie T ...chyba, że ktoś planuje przekraczać 190 km/h ...producenci opon zapewne robią je z zapasem ...to, ze opona ma indeks T nie znaczy, ze się uszkodzi się zaraz po przekroczeniu dopuszczalnych dla niej prędkości. Z tego założenia wychodząc właśnie zamówiłem zimówki Nokiana WR Snowproof w indeksie T ...co do letnich będę się zastanawiał jak przyjdzie na nie czas.

Offline m_ost

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #599 dnia: 15 Października 2019, 19:40:57 »
Zimowe można montować pod warunkiem , że indeks prędkości minimum Q (160km/h)
https://wulkanista.pl/indeks-predkosci-opon/
No tu to kolega trochę przesadził ...może do aygo bym kupił taka oponę albo do żuka ale nie do Aurisa ...przy mojej jeździe sporadycznie przekraczam 160, głównie przy wyprzedzania ale jednak jakiś zapas musi być w stosunku do max prędkości pojazdu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl