Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #750 dnia: 11 Grudnia 2020, 22:51:16 »
Wszystkie opony z czasem twardnieją, guma się starzeje i każdy zapewne doświadczył nawet na zimówkach, że nowe kleiły aż miło, a po 3 latach dooopa, a co dopiero letnie z homologacją zimową jakimi są CC+

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Że niby jak ? Jak ktoś mało jeździ, kupi opony za 2 000 zł i po 3 latach ma wywalić je z bieżnikiem 6 czy 7 mm ?
Pewno opony z czasem tracą swoje właściwości ale bez przesady.
Ja miałem od 2000 do 2013 r zimówki Godyear UG 5 i dawały radę w górzystym terenie na śniegu a zmieniłem po 13 latach bo bieżnik zszedł do 4 mm ale popękane nie były.
Ubiegając głupie pytania to auto dużo stało - miałem drugie służbowe i wspomniane zimówki zrobiły może z 60 tyś przebiegu za 13 lat (jeżdżone tylko w zimie).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #751 dnia: 11 Grudnia 2020, 23:17:05 »
skoro Micheliny to letnia dostosowana do zimy, a Bridgestone to zimówka przystosowana do lata ;> hmm i wgl w testach na sliskim lepiej wypada Bridgestone.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #752 dnia: 12 Grudnia 2020, 09:03:38 »
Wszystkie opony z czasem twardnieją, guma się starzeje i każdy zapewne doświadczył nawet na zimówkach, że nowe kleiły aż miło, a po 3 latach dooopa, a co dopiero letnie z homologacją zimową jakimi są CC+

Że niby jak ? Jak ktoś mało jeździ, kupi opony za 2 000 zł i po 3 latach ma wywalić je z bieżnikiem 6 czy 7 mm ?
Ja miałem od 2000 do 2013 r zimówki Godyear UG 5 i dawały radę w górzystym terenie na śniegu a zmieniłem po 13 latach bo bieżnik zszedł do 4 mm ale popękane nie były.
Ubiegając głupie pytania to auto dużo stało - miałem drugie służbowe i wspomniane zimówki zrobiły może z 60 tyś przebiegu za 13 lat (jeżdżone tylko w zimie).

Wybacz, ale 13 lat na jednych oponach... proszenie się o kłopoty, a rzadka jazda jest jeszcze gorsza dla ooon. Dobrze, że Ci się udało i wszyscy zdrowi
Poczytaj bo warto:
https://www.opony.com.pl/artykul/ile-lat-mozna-uzywac-opone/?id=123

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #753 dnia: 12 Grudnia 2020, 09:05:37 »
13 letnia opona , nie ważne jaki ma przebieg , nie ważne jak jest przechowywana , już dawno straciła swoje właściwości . Guma jak  każdy materiał się starzeje .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #754 dnia: 12 Grudnia 2020, 09:09:40 »
skoro Micheliny to letnia dostosowana do zimy, a Bridgestone to zimówka przystosowana do lata ;> hmm i wgl w testach na sliskim lepiej wypada Bridgestone.
"Michelin to nie jedyna marka, która poszła w tym kierunku, choć można zauważyć, że go wyznaczyła. Niedługo po premierze CrossClimate zadebiutował jej konkurent od Bridgestone?a, czyli WeatherControl A005. Wygląda zupełnie inaczej, ale jej bieżnik także nie przypomina tradycyjnego całorocznego ogumienia. Jest pozbawiony licznych nacięć.
Michelin to nie jedyna marka, która poszła w tym kierunku, choć można zauważyć, że go wyznaczyła. Niedługo po premierze CrossClimate zadebiutował jej konkurent od Bridgestone?a, czyli WeatherControl A005. Wygląda zupełnie inaczej, ale jej bieżnik także nie przypomina tradycyjnego całorocznego ogumienia. Jest pozbawiony licznych nacięć."

https://autokult.pl/32239,bridgestone-weather-control-a005-druga-na-rynku-letnia-opona-na-zime

https://autokult.pl/35231,opona-letnia-z-homologacja-zimowa-czym-sie-rozni-od-calorocznej
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2020, 09:14:48 wysłana przez Krisman »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #755 dnia: 12 Grudnia 2020, 09:14:45 »
Dobre, dobre... A twierdzisz tak, bo...? Przeprowadziłeś szereg specjalistycznych testów, czy po prostu "wiesz lepiej"...? Akurat CC+ jest tu najmniej trafionym przykładem, bo w stosunku do swoich poprzedników (CC bez plusa) zmieniona została mieszanka gumy i wraz z przebiegiem parametry tej opony zmniejszają się relatywnie niewiele. Jest sporo testów, porównań. Poczytaj zanim zaczniesz wypisywać głupoty.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #756 dnia: 12 Grudnia 2020, 09:29:23 »
Wg mnie czyli użytkownika opony CC+ są mocno przereklamowane jeśli chodzi o jazdę w warunkach typowo zimowych

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #757 dnia: 12 Grudnia 2020, 10:16:28 »
Dobre, dobre... A twierdzisz tak, bo...? Przeprowadziłeś szereg specjalistycznych testów, czy po prostu "wiesz lepiej"...? Akurat CC+ jest tu najmniej trafionym przykładem, bo w stosunku do swoich poprzedników (CC bez plusa) zmieniona została mieszanka gumy i wraz z przebiegiem parametry tej opony zmniejszają się relatywnie niewiele. Jest sporo testów, porównań. Poczytaj zanim zaczniesz wypisywać głupoty.
To co piszesz ty, to powielanie marketingowego bełkotu.
Piszę z doświadczenia i wiedzy którą posiadam w tej materii.
Chcesz powiedzieć, że te super hiper CC nie podlegają prawą fizyki i procesu starzenia, a dobra zimówka po 3,4 czy 5 latach jest twardsza niż wielosezon CC?
Zastanów się, co napisałem i sam sobie odpowiedz, zanim komuś zarzucisz pisanie głupot, bo to bardzo źle świadczy tylko o tobie.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2020, 10:24:52 wysłana przez Krisman »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #758 dnia: 12 Grudnia 2020, 13:48:34 »
Cytat: Jasio w Dzisiaj o 09:14:45
Cytat: Krisman w Wczoraj o 20:20:38
To co piszesz ty, to powielanie marketingowego bełkotu.
Piszę z doświadczenia i wiedzy którą posiadam w tej materii.
Chcesz powiedzieć, że te super hiper CC nie podlegają prawą fizyki i procesu starzenia, a dobra zimówka po 3,4 czy 5 latach jest twardsza niż wielosezon CC?
Zastanów się, co napisałem i sam sobie odpowiedz, zanim komuś zarzucisz pisanie głupot, bo to bardzo źle świadczy tylko o tobie.

Krisman, to o czym piszę wykazano w testach robionych nie tylko przez Michelina, więc śmiem twierdzić, że nie jest to marketingowy bełkot. Rozumiem, że Twoja wiedza i doświadczenie wynika z licznych testów wykonanych w ostatnich kilku latach na kilkunastu/kilkudziesięciu markach opon oferowanych przez różnych producentów w kilku rodzajach i różnych kategoriach cenowych. I rozumiem, że z tych wszystkich eksperymentów wyszło Ci to, że opona po 3 latach jest do doooopy niezależnie od przebiegu, tak? Bo tyle wynika z tego co napisałeś. Jeśli tak to chętnie zapoznam się ze szczegółami metodyki twoich badań i ich wynikami. liczę na odpowiedź!

Nie twierdzę, że CC są super hiper. Twierdzę, że dla mnie (styl jazdy, przebiegi, warunki atmosferyczne) te opony są satysfakcjonujące. Nie wiem jak ma się ich twardość do 3, 4 czy 5 letniej zimówki. Wiem natomiast, że CC+ w stosunku do poprzedniej generacji CC (bez plusa) są znacznie udoskonalone i 99,9% ich użytkowników robiących rocznie np. 10-12 tys. km nie zauważy różnic w parametrach tych opon w pierwszym i 3 roku użytkowania. Wynika to nie z mojej wiedzy czy doświadczenia w tym zakresie, ale z profesjonalnie prowadzonych testów i porównań. Wiem, do wszystkiego można się przyczepić, ale takie testy i porównania (szczególnie kiedy prowadzone są nie przez producenta danej marki opon) są dla mnie wiarygodne. Opowiedz mi o swoich metodach pomiarowych, to może zmienię zdanie. Podejrzewam jednak, że tak jak u 99% społeczeństwa, owa wiedza i doświadczenie, o którym piszesz, jest warte tyle co zeszłoroczny śnieg, a to co napisałeś wcześniej i do czego się odniosłem (że CC po 3 latach są jeszcze gorsze niż zimówki, które i tak są po tym czasie do dooopy) to po prostu głupoty poparte jedynie Twoją opinią. Jak to świadczy o wygadującym takie rzeczy? Odpowiedz sobie sam:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #759 dnia: 12 Grudnia 2020, 15:20:48 »
"Dooopa" nie znaczyła w zdaniu "że do pupy" , ale że odczuwalnie gorzej (choć rzeczywiście mało precyzyjny skrót myślowy) Trzy lata to okres w którym statystycznie przejeżdża się ok 50-60kkm, do tego dochodzi proces starzenia, warunki atmosferyczne w jakich musi pracować opona, słabsze właściwości mieszanki ze względu na przepracowanie itp.
Żeby było jasne, nie jestem wrogiem opon wielosezonowych. 
Fajnie, że Ty mieścisz się w tym 1%, nie tak jak my wszyscy maluczcy, "testujący" w życiu różne  opony od... 38lat.
Koniec.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2020, 15:32:52 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #760 dnia: 12 Grudnia 2020, 18:20:24 »

Wybacz, ale 13 lat na jednych oponach... proszenie się o kłopoty, a rzadka jazda jest jeszcze gorsza dla ooon. Dobrze, że Ci się udało i wszyscy zdrowi
Poczytaj bo warto:
https://www.opony.com.pl/artykul/ile-lat-mozna-uzywac-opone/?id=123

To tylko teoria i trochę marketingowego bełkotu.

Wiadomo że guma się starzeje ale też bez przesady. Znam takich co kupują pojedyńcze opony nowe (przeważnie z zapasówek) które mają ponad 10 lat i dopiero zaczynają na nich jeździć.
Opony premium to też inna guma od budżetowych np. Dębicy.
Moje 13-to letnie były wizualnie w bardzo dobrym stanie. Nie spękane. Może to też dlatego że rzadko stały na pełnym słońcu - częściej w zaciemnionym garażu.

Ja na pewno nie polecam kupować starych opon, ale też nie ma sensu wyrzucać dobrych opon tylko dlatego że mają 5 czy nawet 10 lat  jak są w bardzo dobrym stanie i nie wykazują oznak zmniejszonej przyczepności.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Cezarek113

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #761 dnia: 14 Grudnia 2020, 14:34:49 »
Witam, mam pytanie odnośnie rozmiaru felg aluminiowych... 16" czy 17" cali? Toyota Auris 2016 rok.
Dodam iz na chwile obecna autko jezdzi na 15" felgach aluminiowych co nie za bardzo mi sie podoba :(
Dzieki za odpowiedz :)

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #762 dnia: 14 Grudnia 2020, 14:47:36 »
Witam, mam pytanie odnośnie rozmiaru felg aluminiowych... 16" czy 17" cali? Toyota Auris 2016 rok.
Dodam iz na chwile obecna autko jezdzi na 15" felgach aluminiowych co nie za bardzo mi sie podoba :(
Dzieki za odpowiedz :)

Mam na lato 17 a na zime 16.

17 - czuć że auto fajnie trzyma się w zakrętach, ale za to na gorszych miejskich uliczkach jest twardo. Długo nie mogłem się przyzywczaić po przejściu z passatab b5 + 16" do tej twardości

16 - bardziej mięko, w zakrętach autko mniej sztywne (ale wciąż).

Osobiście obecnie preferuje 17" bo lubie robić dalsze trasy poza miasto. Na samo miasto 16 okej :)  Kwestia preferencji ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #763 dnia: 14 Grudnia 2020, 16:52:16 »
Krisman, to o czym piszę wykazano w testach robionych nie tylko przez Michelina, więc śmiem twierdzić, że nie jest to marketingowy bełkot.
Dobrze byłoby jakbyś podał jakieś linki do wyników testów na poparcie.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #764 dnia: 14 Grudnia 2020, 17:39:35 »

Chciałoby się powiedzieć  ..... niemądry Jasio
Za dużo naczytałeś się bełkotu marketingowego :)

Miałem kiedyś w AI typowe zimówki Uniroyala.
Pierwsze 2-3 sezony były super, później zimy były łagodniejsze więc czułem się na nich pewnie (i pewnie jeszcze wtedy trzymały parametry zimowe bo żadna niespodzianka mi się na nich nie przytrafiła).
Jeździłem na nich w sumie z 4-5 sezonów , ponieważ przebiegi zimą były minimalne więc bieżnik był jak fabryczny.
Auris poszedł do rodziny razem z oboma kompletami opon.
Jeździ do dzisiaj po stolicy + max 200/250 km wokół.
I chyba po pierwszej zimie nowy użytkownik powiedział że przed kolejną zimą opon letnich nie będzie zmieniał na te Uniroyale bo boi się na nich jeździć.
Zrobiły się twarde jak plastik i pewniej czuje się na letnich :) a do jazdy po stolycy letnie mu wystarczają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl