Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542060 razy)

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #810 dnia: 26 Stycznia 2021, 10:57:43 »
Ja od siebie polecę opony wielosezonowe Imperial All Season Driver . Na suchym i mokrym spisują się świetnie , natomiast zima sami oceńcie . Wszyscy sąsiedzi w górach zdziwieni, że wyjechałem do siebie do góry

Opony kompletnie do bani, przekonasz się w drugim sezonie, ale za to pięknie tam masz. Uwielbiam takie klimaty. Przypominają mi się zawsze moje ukochane Bieszczady. Mam taką fajną metę w Berezce, też trzeba jechać pod górę i moje opony dawały radę, kiedy inne samochody lądowały w rowie. Nie musiałem nawet wyłączać kontroli trakcji. Mam opony SEMPERIT SpeedGrip 2 i przez pierwsze dwa sezony polecam, ale jak już się troszkę zużyją to i trudno wyważyć i na mokrym już nie to. Jednak nie ma jak porządne Blizzaki LM005. Te polecam każdemu. Warto wywalić na nie kupę siana, bo na pewno koszt się zwróci w awaryjnej sytuacji.

Pzdr bNDT

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #811 dnia: 26 Stycznia 2021, 12:18:01 »
Ja od siebie polecę opony wielosezonowe Imperial All Season Driver . Na suchym i mokrym spisują się świetnie , natomiast zima sami oceńcie . Wszyscy sąsiedzi w górach zdziwieni, że wyjechałem do siebie do góry..

Jaka to miejscowość na zdjęciu ?
Zagórów pomiędzy Przyszową , a Stroniem 15 km od Nowego Sącza i Limanowej .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Myślałem że Beskid Śląski bo większość hanysów ma domki w Beskidzie Śląskim i Żywieckim.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Sirusx

• Prawie Toyot
    • https://jakie-opony.pl/toyota
« Odpowiedź #812 dnia: 27 Stycznia 2021, 09:07:11 »
Ja jeżeli chodzi o opony do Toyoty Auris - to mogę śmiało polecić Hankook Winter I*Cept Evo2 W320 - jestem z nich bardzo zadowolony, w ostatnim czasie hamowanie awaryjne i nie zawiodły, spalanie nie skoczyło do góry (może delikatnie), przy jeździe na autostradzie w ogóle ich nie słuchać

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #813 dnia: 27 Stycznia 2021, 09:41:26 »
Jak już. to brać kierunkowe evo3, bardzo przeciętne te asymetryczne Evo2 W320. Ja z nich przez 3 zimy korzystałem i powiem, że do ciężkiego auta jakim był tucson, słabo się spisywały. EVO 3 zaś to super oponka, nowa ale już przetestowana w skrajnych warunkach.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Sirusx

• Prawie Toyot
    • https://jakie-opony.pl/toyota
« Odpowiedź #814 dnia: 29 Stycznia 2021, 08:31:35 »
Znajomy opony do Toyoty Avensis kupił właśnie EVO 3 i bardzo sobie je chwalił

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #815 dnia: 29 Stycznia 2021, 09:06:51 »
Moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości, ciężko za te pieniądze kupić tak kompletną oponę.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #816 dnia: 21 Lutego 2021, 19:35:26 »
Prośba o pomoc w doradzeniu, które opony wybrać do aurisa 1.6 z 2016. Przebiegi nie duże ok 10 tyś. rocznie, głównie miasto na terenie Mazowsza. Do tej pory zmieniałem letnie, zimowe na te same felgi. Jaki, że i tak teraz musiałbym zakupić nowe opony letnie zdecydowałem się na zakup opon całorocznych. Wybór padł na michelin cc+ lub goodyear  4seasons. Opony w rozmiarze 205/55/16. Proszę o doradzenie, które lepiej się sprawdza oraz czy do mojego auta wystarczą opony z oznaczeniem 91V, czy lepiej dopłacić do 94V?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #817 dnia: 21 Lutego 2021, 20:09:27 »
Michelin CC bardziej letnie, Goodyear bardziej zimowe. Jedne i drugie opony należą to najlepszych opon całorocznych. Sam na Michelin CC zrobiłem 70 tys km, a po 80 tys mają jeszcze ponad 4 mm bieżnika - jazda głównie miejska i podmiejska.
Dla mnie bomba  :good:
Co do indeksu nośności to 91v w zupełności wystarczą.
Obecnie od 2 lat jeździe na całorocznych KLEBER i ostatnie opady śniegu i mrozy tylko potwierdziły że teraźniejsze opony całoroczne są naprawdę dobre.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #818 dnia: 21 Lutego 2021, 20:39:25 »
ostatnie opady śniegu i mrozy tylko potwierdziły że teraźniejsze opony całoroczne są naprawdę dobre.

mieszkasz w górach czy na terenie płaskim, miasto czy wieś?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #819 dnia: 21 Lutego 2021, 20:51:12 »
CC+ przereklamowane jeżeli chodzi o typowe warunki zimowe ,na goodyerach nie jeździłem
Teraz kupiłem opony wielosezonowe marki Nexen jeżeli chodzi o warunki zimowe to bajka a mieszkam w okolicach b-b sugerowałem się testami z auto świata i tam wypadły bdb a cena to połowa CC+

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #820 dnia: 22 Lutego 2021, 08:13:21 »
jak chcesz najlepiej zachowujące się w zimie całoroczne to masz Bridgestone Weather Control A005

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #821 dnia: 24 Lutego 2021, 14:08:46 »
Dziękuję za wszystkie rady, ale problem rozwiązał się chyba sam. Właśnie doczytałem na wlepce na drzwiach, że muszą to być opony 205/55/16 91V. Crossclimate w tym rozmiarze są tylko 91H. Goodyear 4seasons są 91V i są w tej samej cenie co micheliny 91H. Czyli jak dobrze rozumiem musiałbym kupić albo goodyear 4seasons 3gen 91V albo droższe michelin crossclimate, ale 94V? I czy ktoś z forum miał może porównanie czy te 4seasons są dużo głośniejsze od crossclimate? Będę wdzięczny za wszystkie uwagi, gdyż na dniach chciałbym zamówić opony.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2021, 14:44:24 wysłana przez plusfon007 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #822 dnia: 24 Lutego 2021, 14:19:26 »
Na lato tak, w zimie można mieć niższy index, a że to całoroczne...

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #823 dnia: 24 Lutego 2021, 16:44:14 »
plusfon007 - zamierzasz jeździć szybciej niż 210 km/godz? 91H oznacza najwyższą dopuszczalną prędkość 210 km/godz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #824 dnia: 24 Lutego 2021, 17:58:03 »
Chodzi o zgodność z homologacją, w razie czego rzeczoznawca ubezpieczeniowy m/i fotografuje opony i pole do popisu by robić trudności z wypłatą odszkodowania. Małe rzeczy na które nikt nie zwraca normalnie uwagi, dopiero wypadek i robią się  "schody"

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl