Autor Wątek: Radio w Auris  (Przeczytany 17500 razy)

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
Radio w Auris
« dnia: 17 Listopada 2011, 19:58:44 »
Witam
Potrzebuję pomocy. Siedzę i szukam w necie i nie natrafiłem na nic konkretnego. Poszukuję danych technicznych, wszystkich możliwych danych o radiu Panasonic W 13807 z mojego Auris r. 2008. Planuję spore zmiany car audio. Już wymieniłem fabryczne głośniki na duuuuużżoooooooo lepsze i na samych głośnikach jest niesamowita różnica i lepsza jakość dźwięku ale to nie koniec zmian ale do tego potrzebuję danych o tym modelu. Może ktoś natrafił?? W ostateczności wyjmę radio.
Pozdrawiam. Jaro
Reklama w podpisie - usunięta - Swoop

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: Radio w Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2011, 19:59:57 »
co chcesz konkretnie wiedzieć ???

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2011, 20:41:32 »
dokładnie, napisz co chcesz wiedzieć, to może pomożemy
nie wiem też co chcesz osiągnąć wyjmując radio, ale jeśli chcesz je sobie obejrzeć :D to tu masz fotki
http://auris.uber.pl/main.php?cmd=album&var1=asl/
w przypadku poważniejszego car audio, ja bym jednak z fabrycznego radia zrezygnował
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2011, 20:45:28 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2011, 20:50:58 »
Producentem radia w Aurisach jest Panasonic? Pytam bo nie wiedziałem. We wszystkich wersjach? Ja mam ze zmieniarką 6xCD MP3, to też Panasonic, czy producentem zmieniarki jest Fujitsu?
"With Oden on our side..."

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2011, 19:25:58 »
Chciałem dowiedzieć się czy w tym radiu jest wyjście sygnałowe na wzmacniacz. Bo jeśli tak to no problem a jeśli nie to też są na to sposoby. Myślę też o wymianie na jakąś stacje multimedialną albo oryginał albo jakiś dobry zamiennik. Jakby ktoś był w posiadaniu to z chęcią się dogadam. Wymieniłem już głośniki fabryczne na Hetrz'a i Signat'y ale planuję jeszcze dorzucić wzmaka i zabudowę do bagażnika.
Jak już wymyślę i zainstaluje to zarzucę ewentualny manual.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2011, 20:03:04 »
praktycznie żadne firmowe radio toyoty nie ma wyjścia na wznak, a w Aurisie to na 100%

tom

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2011, 20:32:31 »
same głośniki zrobiły taką różnicę, czy wyciszałeś drzwi i wymieniałes okablowanie?

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2011, 00:34:03 »
Wymieniłem głośniki ale na fabrycznym okablowaniu. W miejsce fabrycznych wysokotonowych wstawiłem gwizdki Hertz'a, na dole zainstalowałem Signat'y (niemieckie głośniki troszeczkę nie docenione bo grają naprawdę dobrze a cena jest sporo niższa niż u konkurencji). Jest fajnie ale wciąż brakuje tego czegoś. Fabryczne radio ogarnia kuwetę ale szału nie ma. Planuję instalację wzmaka 4-kanałowego i dwa kanały będą zmostkowane na sub'a a dwa kanały pójdą zwrotnie na zasilenie głośników w drzwiach. Skoro nie ma sterowania bezpośrednio z radia to albo zrobię wpinkę przetwornicą w kable głośnikowe (zmiana sygnału głośnikowego na liniowy, bo inaczej popali głośniki) albo wymiana na stację multimedialną już z kompletem wyjść. Troszkę się upieram przy obecnym radiu bo ma zmieniarkę, czyta mp3 i ogólnie git. Ale jak znajdę DVD w dobrej cenie to pewnie zamienię :) W dalszej kolejności (pewnie nie ten dział forum) zamierzam lekko obniżyć Aurisa i posadzić go na 17'' albo 18'' bo obecnie mam ENZO DARK 101 16''. Zarzucę parę fotek to zobaczycie obecny wygląd autka.
Pozdro

tom

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2011, 11:22:29 »
17 są małe, sam mam 17 na lato 16 na zime, ale raczej na nastepny sezon 17 zostawie na zime, a na lato 18. przy 17 masz profil 45, a to wciąż dużo :)

co do głośników, czy możesz podać wymiary jakie mają głośniki wysokotonowe i te w drzwiach? czy wystarczy tylko sicągnąć osłonkę głośnika wykręcic go i wkręcić nowy? czy wymaga to w przypadku tweeterów rozbierania słupka, a w przypadku drzwiowych, rozbierania drzwi? W drzwiach zamontowałeś ilu drożne?

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2011, 17:39:08 »
17 są małe, sam mam 17 na lato 16 na zime, ale raczej na nastepny sezon 17 zostawie na zime, a na lato 18. przy 17 masz profil 45, a to wciąż dużo :)

co do głośników, czy możesz podać wymiary jakie mają głośniki wysokotonowe i te w drzwiach? czy wystarczy tylko sicągnąć osłonkę głośnika wykręcic go i wkręcić nowy? czy wymaga to w przypadku tweeterów rozbierania słupka, a w przypadku drzwiowych, rozbierania drzwi? W drzwiach zamontowałeś ilu drożne?
Do wymiany głośników trzeba zdjąć tapicerkę drzwi (jedna śruba, odpinasz sterowanie i zdejmujesz linki klamki TYLKO TRZEBA ZAPAMIĘTAĆ KOLEJNOŚĆ I KOLOR LINEK i reszta na zatrzaskach), schodzi przyjemnie i bezproblemowo. Nie ucinałem fabrycznych wtyczek od głośników tylko zrobiłem wpinkę w kable i wyprowadziłem zasilanie do nowych głośników. Wszystkie połączenia izolowałęm taśmą beziskrową. Wysokotonowe mają średnicę ok. 3 cm ale bez przeróbki nie da się tak łatwo ich założyć. Fabryczne są zabudowane w plastikowym gwincie, który wkręcasz w tapicerkę drzwi. Ja dorobiłem obejmę do Hertz'ów i włożyłem w fabryczne miejsce w drzwi. Jeśli chodzi o dolne głośniki w drzwiach to roznitowałem stare, kupiłem dystanse dedykowane do toyoty i na dystansach zanitowałem woofery Signat 80W o srednicy 165mm. W tylnych drzwiach założyłem głośniki dwu-drożne HERTZ DCX 165. Miałem zdjęcia z wymiany ale błąd karty w aparacie i duuuupson. Jak będę grzebał zimową porą w aucie to zarzucę parę fotek.
Pozdro

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2011, 14:45:15 »
trochę z inne beczki:
dwa dni temu po odpaleniu auta okazało się, że "coś" zresetowało zaprogramowane przeze mnie stacje radiowe. Dodam, że nic wcześniej nie zmieniałem w ustawieniach ani w ostatnim czasie nie programowałem nowych stacji, akumulator fabryczny do tej pory nigdy nie był odłączany. Czy ktoś miał już podobny przypadek i co mogło być tego przyczyną?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2011, 15:31:42 »
W Yarisie takie historie się zdarzały w Aurisie jeszcze nie nie zauważyłem.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2011, 19:20:24 »
U mnie w Aurisie póki co też nie było takich anomalii, ale ciekawe miałem za to w Corolli. Parę razy (ale tylko i wyłącznie podczas upałów) nie było w ogóle głosu (wyświetlacz działał normalnie), żadne włączanie/wyłączanie nie pomagało, jedyne co pomagało to otwarcie i zamknięcie drzwi kierowcy (i tylko tych !). Czujecie jak to wyglądało - włączanie radia poprzez trzaśnięcie drzwiami :grin: Myślałem, że może gdzieś nie ma styku, ale podczas jazdy nic nie przerywało. Działo się to na tyle rzadko, że nie chciało mi się grzebać ani jechać do serwisu i tak zostało, aż do sprzedaży.
"With Oden on our side..."

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudnia 2011, 18:55:50 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl