Autor Wątek: LPG - PYTANIA PORADY PODPOWIEDZI  (Przeczytany 59367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

levyy1986

• Gość
Odp: LPG - PYTANIA PORADY PODPOWIEDZI
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Kwietnia 2012, 13:01:43 »
znalazłem fakturę, a więc tak :
Wtrysk gazu diego 6c, wtryskiwacze Hana 2000, rurka miedź 6x1 - 8m. , rurka miedź 8x1 6m., mini kit el. lovato, hana przejściówka hana valt, wielozawor Tom. 200/2004, i zbiornik.
To dane z faktury opiewającej na 3300 zł.  nie napisałem o opaskach peszlach i przełączniku..
instalacja zamontowana nie całe półtora  roku temu.. przejechała okolo 15 tys. km.
Fotki mogę dopiero jutro wstawić.
ostatni rekord spalania to 80km za 120 zł lpg.... dlatego jeżdżę na benzynie ... takiego spalania nie osiągnąłem nigdy.. nawet w v8 katując..
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2012, 13:04:58 wysłana przez levyy1986 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Kwietnia 2012, 13:10:24 »
Kryspin, myślę, że spadki ciśnienia jak w tym przypadku są jeszcze dopuszczalne. Chociaż gaziarzem profesjonalnym nie jestem, nie siedzę stale w temacie LPG to muszę powiedzieć, że widywałem spadki o 0,20-0,30 Bara, to był koszmar. W tym przypadku przyjrzę się dokładniej jak kolega podjedzie. Ja nie lubię się spieszyć a on wiecznie czasu nie ma i wszystko się dzieje nagle.

Levyy1986, sprawdź czy przypadkiem nie ma gdzieś nieszczelności, to spalanie faktycznie jest jakimś koszmarem i pomyłką, jeszcze nie słyszałem o takim cudzie. Może wtryski leją jak głupie, właśnie przerabiałem taki przypadek, jednak nie było to 40 LPG/100.

Reduktor Lovato?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Kwietnia 2012, 13:55:56 »
levy, zdejmij wężyk podciśnienia z reduktora i zobacz czy gazem tamtędy nie sadzi.

Kryspin, spadek o 0,04 przy depnięciu ? Toż to w granicy błędu pomiaru. U mnie na Skorpionie spada jakieś 0,15-0,20 w okolicach odcinki na 3-ce i sterownik sobie spoko z tym radzi. Mieszanka ładnie bogata, auto śmiga.
A zaczęło spadać jak rozwierciłem dysze bodajże na 2,2. Przy 2,0 nie było spadków, ale mieszanka uboga i zapętlanie wtrysków :-(
Teraz podniosłem ciśnienie do ok. 1,15 i nawet zapętlania nie ma :D
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Kwietnia 2012, 14:52:16 »
znalazłem fakturę, a więc tak :
Wtrysk gazu diego 6c, wtryskiwacze Hana 2000, rurka miedź 6x1 - 8m. , rurka miedź 8x1 6m., mini kit el. lovato, hana przejściówka hana valt, wielozawor Tom. 200/2004, i zbiornik.
To dane z faktury opiewającej na 3300 zł.  nie napisałem o opaskach peszlach i przełączniku..
instalacja zamontowana nie całe półtora  roku temu.. przejechała okolo 15 tys. km.
Fotki mogę dopiero jutro wstawić.
ostatni rekord spalania to 80km za 120 zł lpg.... dlatego jeżdżę na benzynie ... takiego spalania nie osiągnąłem nigdy.. nawet w v8 katując..

Sterownik Diego  :good:
Wtryski Hana 2000 - musisz zajrzeć pod maskę i ustalić jakiego są koloru (poznasz po napisach na nich np czerwone , czarne niebieskie )
Reduktor - cyknij mu fotkę bo z tego co napisałeś to niewiele wynika
Miedzianka + elektrozawór + wielozawór  - no ja bym przy tej mocy kład fi 8 a nie 6, no ale to zostawmy bo przez to naprwno tyle nie spala co najwyżej będzie kuleć przy maxie.

15 tyś to tak naprawdę 10 tys po ustawieniu się Hanek więc problem nie wynika ze zużycia.

Foty rób i wklejaj
Ustal jeszcze jak dasz radę jaki to typ reduktora.

Kryspin, myślę, że spadki ciśnienia jak w tym przypadku są jeszcze dopuszczalne. Chociaż gaziarzem profesjonalnym nie jestem, nie siedzę stale w temacie LPG to muszę powiedzieć, że widywałem spadki o 0,20-0,30 Bara, to był koszmar. W tym przypadku przyjrzę się dokładniej jak kolega podjedzie. Ja nie lubię się spieszyć a on wiecznie czasu nie ma i wszystko się dzieje nagle.

Sęk w tym że spadek ciśnienia o którym napisałeś to w zasadzie żaden. Podejrzewam, że dysze mają za małą średnicę (a tak się reguluje OMVL) - średnicą dysz. Jest po prostu za ubogo i dlatego brak spadków albo źle przy obserwowałeś. To do sprawdzenia bo przy alasce, która ledwo daje radę przy 90 KM (w zależności od auta i chwilowego zapotrzebowania), Regach i ciśnieniu 1 bar to spadki muszą być i to spore. Ten reduktor, żeby wyrobił o ile w ogóle da radę powinien być na 1,3 bara a spadki na poziomie 0,2-0,3 bara będą normą.

Kryspin, spadek o 0,04 przy depnięciu ? Toż to w granicy błędu pomiaru.
Nie no to nie można mówić o takiej wartości jako o spadku a raczej braku reakcji. Tym bardziej przy 110 KM i alasce  :grin:

U mnie na Skorpionie spada jakieś 0,15-0,20 w okolicach odcinki na 3-ce i sterownik sobie spoko z tym radzi. Mieszanka ładnie bogata, auto śmiga.
A zaczęło spadać jak rozwierciłem dysze bodajże na 2,2. Przy 2,0 nie było spadków, ale mieszanka uboga i zapętlanie wtrysków :-(
Teraz podniosłem ciśnienie do ok. 1,15 i nawet zapętlania nie ma :D
Pozdro.

no i słusznie, bo przy dyszach 2,0 nie miało jak zassać gazu więc i spadków brak a zaworki się grzały  :cheesy:
Ogólnie to lepsze przewymiarowane dysze, parownik, wtryski (oczywiście w granicach rozsądku) niż nadrabianie ciśnieniem.

Ostatnio jak walczyłem z poprawianiem instalacji w HEMI 5,7 to dopiero były tendencje do spadków  :grin:
Jak przyjechał do mnie to działał tylko jeden reduktor  <zalamka> na postoju pedał do podłogi dawał spadek o 1 bar  :cheesy:
Że już nie wspomnę że jakiś "fachowiec" rozkręcił ciśnienie na 2 bary  <zalamka> <zalamka> <zalamka>

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Kwietnia 2012, 17:24:10 »
Perzan - sprawdziłem i nie wali gazem..
Co do reszty, symbol reduktora to EBO 0831 - takie coś jest, nie ma logo firmy, więc nie wiem co to za sprzęt...
Wtryskiwacze, reduktor i instalacja, będą za godzinkę lub dwie, tzn. fotki. Mam problem z łączem internetowym, dlatego wstawi je Robsajson.
Rurka do parownika idzie 6x1mm, gdy auto jest już cieplejsze nie dławi się, i ma moc porównywalną do tej na pb. ale spalanie jest kosmiczne... Czasem w mieście zauważyłem, że samo się przełącza na benzynę, bez komunikatu dźwiękowego.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Kwietnia 2012, 17:28:37 »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Kwietnia 2012, 21:06:55 »
 :-o :-o :-o

no nieźle ktoś to uper...ł

Ten reduktor nie ma szans obsłużyć tego auta, pomimo że ma homologację na 204KM to w rzeczywistości nie wyrobi.
I chociaż byś się tu nie wiem jak spuszczał to i tak to dobrze jeździć nie będzie.

Wtryski Hanki zielone  :good: dałbym niebieskie ale spokojnie to ogarniesz na zielonych.

Sama natomiast instalacja (montaż bardzo duże braki niestety)  :cool:

Do poprawki ewidentnie. Bez zmian w tym układzie to za wiele na tej instalacji nie osiągniesz.

Żeby było OK to dołożenie reduktora, przebudowa instalacji + wymiana miedzi 6 na 8 + regulacja.

Można próbować zrobić to bez podmiany miedzi ale czy pyknie na koniec to bym polemizował lub przyjął ryzyko.

To jest automat czy manual?
Chcesz jeździć tym autem czy raczej na handel je masz.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2012, 21:21:06 wysłana przez Kryspin »

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Kwietnia 2012, 22:05:50 »
ech... więc tak, skrzynia manual.
Co rozumiesz, przez dolożenie reduktora? miałby być inny, czy dwa?
Co do miedzi.. skłonny byłbym zaryzykować pozostawienie.
Autko ma być dla mnie, (a jest to dość rzadki sprzęt w tej konfiguracji) i ma śmigać jak się należy.
tzn. nie wykańczać silnika, palić odpowiednią ilość paliwa lpg.
Nie przełączać sie przy deptaniu na pb. O dziwo nie robi tego ;)
Jakie są orientacyjne koszta takich usprawnień?

Czy jako laik w temacie, mam jakieś szanse na samodzielne podziałanie w tym temacie? co ewentualnie musiałbym zdobyć?
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2012, 22:29:46 wysłana przez levyy1986 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwietnia 2012, 22:35:14 »
Na  początek dojdź do tego, skąd bierze się takie spalanie?
Myślę, że reduktor da radę do normalnej jazdy, jeśli oczywiście jest sprawny. Lepszy byłby Gold, ale Silwer też jest w miarę wydajny.
Jeśli chcesz to ogarniać samemu (nie jest to trudne) kup kabel do podłączenia się pod tą instalkę laptopem. Zobaczysz co się tam dzieje tak na prawdę. Pomocną dłoń uzyskasz na forum na pewno. Rozprowadzenie fazy lotnej faktycznie do poprawki i to solidnej i z głową.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2012, 22:53:03 »
Myślę, że reduktor da radę do normalnej jazdy, jeśli oczywiście jest sprawny. Lepszy byłby Gold, ale Silwer też jest w miarę wydajny.
Jeśli chcesz to ogarniać samemu (nie jest to trudne) kup kabel do podłączenia się pod tą instalkę laptopem. Zobaczysz co się tam dzieje tak na prawdę. Pomocną dłoń uzyskasz na forum na pewno. Rozprowadzenie fazy lotnej faktycznie do poprawki i to solidnej i z głową.
Kilka razy to sprawdziłem.. tzn. spalanie.. i nawet muskając gaz i nie przekraczając 100km/h spalanie ponad 25.. a ciut dynamiczniej.. to juz wir ;/ czy oprócz kabla muszę miec jakieś oprogramowanie? faza lotna czyli chodzi o część od parownika, aż do kolektora ssącego? jak widzicie możliwość poprawki?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2012, 23:13:43 »

ano zapewne stąd, że ktoś chcąc zapewnić dostatek LPG na wyższych obrotach rozkręcił ostro ciśnienie w górę, wyregulował na mocno bogato i dlatego tak to funkcjonuje lub nie funkcjonuje, dzięki temu niebawem umrą sondy i katy bo na bogato długo nie wytrzymają

Napisałeś coś bardzo ważnego czyli masz świadomość tego co chcesz a mianowicie:

Autko ma być dla mnie, (a jest to dość rzadki sprzęt w tej konfiguracji) i ma śmigać jak się należy.
tzn. nie wykańczać silnika, palić odpowiednią ilość paliwa lpg.
Nie przełączać sie przy deptaniu na pb.

Żeby to osiągnąć trzeba odżałować grosza i ogarnąć temat kompleksowo.
Dzielenie włosa na czworo w postaci do spokojnej jazdy  wystarczy jeden reduktor jak napisał AGILESS to idąc tym tropem można przecież 3 cylindry zasilać LPG a 3 Pb i też jakoś będzie. (a jak będzie potrzebował wyprzedzić, zredukować to co spinka na PB, nie po to ma się LPG żeby jeździć na PB)

IMO to albo się coś robi, aby potem o tym zapomnieć i się cieszyć posiadaniem LPG albo sobie w ogóle odpuścić zmiany, podregulować jako tako będzie jeździć. Spalanie ile wlejesz i wieczne kłopoty.

Jako laik tego nie zrobisz, więc najpierw musisz się nauczyć tego co umie ktoś, kto ma o tym pojęcie, bo sam kabelek nie wystarczy.
Jak jeszcze do tego kabelka pozyskasz program to się podepniesz się i co dalej...

Będziesz umiał zinterpretować co tam zobaczyłeś ?
Zauważysz co jest nieprawidłowe?
Czy będziesz umiał ustawić auto na korekty Pb ?

Jeśli odpowiedź brzmi tak to dasz radę, jeśli nie to...

Oprócz butli, sterownika z instalacją trzeba przerobić większość tego co masz tam zainstalowane bo nawet połączenie wkrętka - wtryskiwacz jest skopane  <zalamka>. nie wspominając o spaghetti pod maską, braku wydajności reduktora, źle zamocowanym reduktorze, za małej miedziance, wielozaworze itd

« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2012, 23:27:16 wysłana przez Kryspin »

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2012, 23:28:33 »
Zgadzam się z Tobą Kryspin.
Auto nie po to ma 200km , żeby nie deptać jak potrzeba, albo zmieniać paliwa.
Chcę mieć gaziwo - bo to oszczędność -ale żeby się nią okazało, musi być jak należy porobiona instalacja.
Szczerze, na dzień dzisiejszy na zadane pytania odpowiem NIE.Bo nie miałem z tym do czynienia jeszcze...
Ta odpowiedź rodzi pytanie, z jakimi kosztami muszę się liczyć, dając to do poprawy fachurze?
Tak, aby nie było, strat w silniku, strat mocy, i wszelkich nie potrzebnych problemów.

PS. silnik w chwili przełączania się na podtlenek lpg , wywala od razu check-a.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Kwietnia 2012, 23:35:14 »
PS. silnik w chwili przełączania się na podtlenek lpg , wywala od razu check-a.

dziwisz się mu? jakby ciebie zalewali w trupa też byś wywalił checka  :cheesy:

Nie wiem czy masz i jakiego masz dobrego gazownika we Wrocku i jak się tam cenią.
Podeślę Ci info na priv odnośnie ceny jak ja takie coś bym wycenił.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Kwietnia 2012, 23:36:50 »
Jak wywala CE to możesz mieć problem z mieszanką-uboga/za bogata.
Emulator może padł lub sterownik.

We Wrocławiu nie ma dobrych gazowników.
Są źli i Ci ,,lepsiejsi"  <diabel>
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2012, 23:40:23 wysłana przez Robsajson »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Kwietnia 2012, 23:46:08 »
Jak wywala CE to możesz mieć problem z mieszanką-uboga/za bogata.

Za bogato powyżej 15% i masz chcek,  logiczne, jak się dusi i śmierdzi LPG to za ubogo przecież nie jest.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl