Chciałem umieścić ten post w „Za mała moc w carioce 1600.Pomocy” ale kiedy klikam tam to mi sięotwiera „nasze carinki w ASO”
Po wizytach w rożnych warsztatach (m.in. dwóch ASO) prawie nic konkretnego sięnie dowiedziałem, każdy mówił coś innego. Twierdzili np. że spalanie 9,2(miasto) przy ekonomicznej jeździe i 7,4 trasa-100km/h to normalka (silnik LB) a Vmax 160km/h to też nic szczególnego bo to przecież kombi. Spalanie oleju (10 w 40) 3,5 litra. na 7,5tyś (teraz dopiero dokładnie obliczyłem)to nic wielkiego bo producent… Gdzie indziej znowu dziwili sięna małą prędkość max a np. na spalanie oleju nie, albo mówili że taka ilość spalanego oleju to zjawisko niepokojące….
Chciałem też siędowiedzieć jak sprawdzić czy działają zawory VSV- w ASO usłyszałem, że tylko otwierając silnik a w serwisie aut jap. że poprzez badanie na kompie….Zresztą jak powiedziałem w jednym miejscy o tych zaworach to miałem wrażenie że gość nie wiedział co to jest, ale może mi siętylko zdawało, bo przecież sam dopiero niedawno sięo nich dowiedziałem od kolegi jariiego.
Zrobiłem więc w ASO badanie na kompie – czysto, oraz analizęspalin: CO- 0.40,CO cor.- 0.39, CO2- 14.85, HC- 252, O2- 0.8, lambda-1.013,obroty -757, temper. 79.Z tego co mówili to jest duże CO i HD. Ciśnienie w cylindrach od 12 do 13, 5. Oczywiście proponują naprawęsilnika, ale dokładnie nie powiedzieli co to może być- koszt ok. 2500! w ASO (lub 2000-4000!!! w serwisie), albo żebym nowy silnik kupił lub auto sprzedał.
Z tego co wiem od gościa od którego kupiłem auto, to silnik był robiony. Robili pierścienie, wypalony zawór oraz głowice – generalnie ten mechanik twierdzi że wszystko powinno być ok. a spalanie oleju to normalka, bo przecież 1litr na tyś. podaje producent..
Więc sami rozumiecie, nie wiem co o tym sadzić, a moze wszystko jest ok tylko ja szukam dziury w całym? Co Wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam, Rafi